LeBronova trojica proti veliki četverici bojevnikov

V noči na sredo se začenja sezona lige NBA. Favorit vzhodne konference Cleveland, zahodne Golden State – Miami odslovil Udriha.

Objavljeno
24. oktober 2016 14.45
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Dolgo je kazalo, da bodo v novi sezoni lige NBA zaigrali trije Slovenci, toda za zdaj ostajata samo dva. Saša Vujačič pri New Yorku in Goran Dragić pri Miamiju, prav ta klub iz Floride pa je tik pred zdajci prekinil pogodbo z Benom Udrihom.

V košarkarski ligi NBA vlada divji kapitalizem. Danes si, jutri te že ni več. Lep primer je Beno Udrih. Ker je imel zagotovljeno pogodbo, bo prejel 1,6 milijona dolarjev bruto, četudi ga je Miami zadnji dan odslovil. V pripravljalnem obdobju ni bil pretirano zagnan, zato je zaigral na štirih tekmah in še to v precej bledi podobi s povprečjem 3,3 točke. Trener vročice Eric Spoelstra je več priložnosti ponudil Brianteju Webru in Rodneyju McGruderju, čeprav nista imele zagotovljene pogodbe in bi bilo za poslovanje Miamija najboljše, če ju prekriža in obdrži Udriha. Prav Weber in McGruder sta grizla na vso moč na zadnjih pripravljalnih tekmah. Spoelstra se je na koncu odločil za McGruderja, Udrihu pa so pri Miamiju napolnili denarnico in mu pomahali v slovo. Morda tudi zato, ker je Udrih v prejšnji sezoni po poškodbi na lastno željo prekinil pogodbo in s tem storil uslugo Miamiju.

Drugi primer, kako v NBA ni prostora za sentimentalnost, je Goran Dragić. Lani je prišel v Miami kot velika okrepitev, ki naj bi skupaj Dwyanom Wadom in Chrisom Boshem naskakoval končni naslov v NBA, toda usoda je hotela drugače. Wade je odšel v rodni Chicago, Boshu pa so se odrekli zaradi zdravstvenih težav in z njim ne bodo podaljšali pogodbe.

Dragić: Rad imam Miami

Ob preračunavanju vseh milijonov dolarjev v NBA so analitiki takoj opozorili na dejstvo, da bi bilo za Miami najboljše, če stran pošlje še Dragića. S tem bi se znebili novega igralca z bajno pogodbo in imeli več denarja za novačenje novih zvezdnikov, obenem pa bi bil Miami brez Dragića v prihodnji sezoni gotovo tako slab, da bi potem lahko med prvimi izbiral na prihodnjem naboru. Za slovenskega reprezentančnega kapetana se je bojda najbolj ogrel Sacramento, poslal uradno povpraševanje, toda Miami se je vendarle odločil, da Dragića obdrži.

Kot prvi je to izvedel prav Dragić. Da ga ne bodo poslali na drugi konec Združenih držav Amerike mu je takoj povedal agent, zatem še vodstvo kluba. Ker je med najbolje plačanimi igralci Miamija, ima vsaj ta privilegij, da mu vodilni možje v klubu povedo, kakšne načrte imajo z njim. Dragić sicer najbolje ve, kako te lahko v NBA prodajo nekam drugam kot kos blaga. Pri Phoenixu je bil še mladenič, klub pa ga je brez njegovega vedenja poslal v Houston. Dragić je skupaj s soigralci ravno letel z gostovanja in zaspal na letalu, toda ko se je zbudil, mu je Steve Nash povedal, da mora pripraviti kovčke za selitev.

»Rad imam Miami in klub, zato upam, da bom ostal tukaj čim dlje. Zavedam se tudi, da nas čaka veliko sprememb, takšen je pač posel. Trenutno lahko delam le to, kar počnem najbolje – igram košarko,« je povedal Dragić, potem ko je postalo jasno, da ostaja na Floridi. In če ne drugega, bo lahko polnil osebno statistiko. V kolikor bo naslov prvaka ostal neuresničljiv cilj, lahko z dobrimi igrami pride do povabila za nastop na tekmi vseh zvezd, še eni neuresničeni Gogijevi želji.

NY z najdražjimi vstopnicami

Povsem brez skrbi je Saša Vujačič. Kot član New Yorka prebiva v enem najživahnejših mest na svetu, denarja ima dovolj za brezskrbno življenje, pa še kar precej minut preživi na igrišču, da lahko na vsaki tekmi proti košu vrže nekaj trojk. V novi sezoni ima novega trenerja Jeffa Hornaceka, ta je nekoč pri Phoenixu vodil Dragića.

Skupaj z zvezdnikoma Carmelom Anthonyjem in Derrickom Rosom ima NY precej zanimivo moštvo v boju za vrh vzhodne konference. Veliko bo odvisno tudi od iger latvijskega centra Kristapsa Porzingisa, saj se je 21-letni mladenič izkazal že v svoji prvi sezoni. Za naslov prvaka bo ta zasedba vseeno prešibka, a kljub temu ima New York v svoji dvorani Madison Square Garden najdražje vstopnice za ogled tekem. Povprečna cena je namreč 130 dolarjev, to je 48 evrov več kot stane povprečna vstopnica vseh klubov v NBA.

Kritiki evropskega klubskega nogometa večkrat navržejo, da je evropski vrh preveč razredčen in da se že vnaprej ve, kdo so glavni favoriti. Kot primer dobre prakse izpostavijo ameriške profesionalne lige z omejenimi proračuni (košarka, hokej, bejzbol, ameriški nogomet ...), a kaj ko tudi v ZDA v resnici ni nič drugače. Denimo v vzhodni konferenci lige NBA bi se moral dogoditi velik čudež, da v finalu ne bo spet aktualni prvak Cleveland z LeBronom Jamesom. Lani ga je najbolj ogrožal Toronto, tokrat bo morda zraven še Boston.

»Ostajamo lačni,« je odločno zatrdil LeBron James. »Naše želje v Clevelandu se ne končajo samo pri enem naslovu,« je pristavil prvi zvezdnik NBA. Skupaj s Kevinom Lovom in Kyriom Irvingom je moštvo zadržalo vrhunsko kakovost, največja pridobitev pa bo, če bo zvezdniška trojica ostala čim bolj zdrava. Zaradi različnih razlogov je pogostokrat nekdo manjkal.

Prvak že znan?

Že res, da več kakovostnih ekip premorejo na zahodni strani NBA, vendar je tudi tam favorit zgolj eden – Golden State. V Oaklandu nimajo velike dvojice niti velike trojice, ampak kar veliko četverico. Sestavljajo jo Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green in največji zvezdnik prestopnega roka Kevin Durant. Kako ustaviti to zasedbo, verjetno ni povsem jasno tudi največjim košarkarskim strokovnjakom. Golden State je že v prejšnji sezoni brez Duranta zbral rekordni izkupiček po rednem delu sezone (73 zmag in 9 porazov), v finalu pa je bil oslabljen le zaradi številnih zdravstvenih težav. Tokrat bojevniki ne bodo več obremenjeni z rekordi, moštvo pa ima še več širine, zato bodo lahko zvezdniki koristneje razporedili moči v boju za prstane.

Je torej novi prvak NBA za sezono 2016/17 znan, še preden so odigrali prvo tekmo?