Legenda v vlogi rešitelja

Magic Johnson bo spet reševal košarkarje Los Angeles Lakers, tokrat kot eden od direktorjev.

Objavljeno
27. februar 2017 00.37
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Prejšnji teden so se iztekale zadnje ure za prestope v ligi NBA, košarkarska javnost pa si je še vedno izmenjavala mnenja o novi eri rekordov na tekmah All-Star. Toda prav vse je zasenčil Magic Johnson. Nekdaj neverjetno domiseln in priljubljen igralec, nato sila uspešen poslovnež, odslej tudi športni direktor svoje velike ljubezni, moštva LA Lakers.

Ko je v 80. letih prejšnjega stoletja navduševal v družbi Kareema Abdul-Jabbarja, Jamesa Worthyja, Byrona Scotta in drugih članov znamenitega »Showtima« iz Los Angelesa, je bilo zbiranje lovorik zanj vsakodnevna rutina. Njegov najhujši tekmec je bil Boston z Larryjem Birdom, pred njim Philadelphia z Juliusom Ervingom, pozneje še Detroit z Isiahom Thomasom in kajpada Chicago z Michaelom Jordanom. Sama legendarna imena, pa vendar se je Magic Johnson med njimi znašel kot riba v vodi. In tudi po koncu košarkarske kariere je za razliko od številnih bankrotiranih asov dokazal, da se zelo dobro znajde tudi v suknjiču in s kravato.

Njegovo podjetje Magic Johnson Enterprises, ki je dobilo trdne korenine z nakupom mreže kinematografov po vseh ZDA ter se nato razširilo ob partnerstvu s kavarnami Starbucks in z vlaganjem v nepremičnine in zavarovalništvo, vrednotijo na 700 milijonov dolarjev. Pred petimi leti se je s partnerji odločil za nakup bejzbolskega moštva LA Dodgers za dve milijardi dolarjev, kar je največja športna kupčija doslej, prav tako pa imajo v lasti LA Sparks in prvaka ženske košarkarske lige WNBA leta 2016. Toda Jezerniki, 16-kratni šampioni NBA, so veliko trši oreh. Po trenutni uspešnosti so 28. med 30 klubi in bodo četrto leto zapored ostali brez uvrstitve v končnico prvenstva. Lani so s pičlimi 17 zmagami v 82 tekmah dosegli negativni rekord franšize, letos jim kaže le za odtenek bolje.

Mnogi se vendarle strinjajo, da je predsednica LA Lakers Jeanie Buss povlekla genijalno potezo, ko je najela Magica Johnsona. V Los Angelesu je namreč neverjetno priljubljen, s svojim življenjepisom in karizmo lahko privabi marsikaterega zanimivega igralca, kar mu je uspelo že pri Dodgers. Toda primer trenerskega čudodelca Phila Jacksona, ki je v vlogi športnega direktorja New Yorka precej manj uspešen, opozarja, da ima sleherni delovni resor svoje zakonitosti.

»Če bi bile razmere dobre, ne bi odpustili glavnega menedžerja Mitcha Kupchaka, ki je v klubu preživel 30 let, in mojega predhodnika Jima Bussa. Izziv me prijetno vznemirja, zaradi njega sem v hipu pozabil na ponudbe Golden Stata, Detroita in New Yorka. Nisem pa naiven, zato se zavedam, da bo 'remont' Jezernikov trajal vrsto let. Če bi mi uspelo nemudoma izboljšati razmere, bi bil pravi čarovnik, kajne?« ocenjuje Magic, ki je imel prave zglede pred nosom že v mladih letih. Takratni ideolog Jezernikov je bil izjemni košarkarski um Jerry West, ki zdaj deli izkušnje pri Golden Statu, trener pa Pat Riley, ki je nato pokazal svoje razsežnosti tudi pri Miamiju.

»Vsi vedo, da sem obseden, ker imam rad stvari pod nadzorom. Če ne bi bil, ne bi prišel tako daleč kot košarkar in pozneje kot poslovnež. Kot nekdanji organizator igre moram poskrbeti, da bodo vsi vpleteni delali bolje kot doslej. Ena od mojih prvih potez bo izbira novega glavnega menedžerja. A naj bo že zdaj jasno, da bodo vse odločitve, povezane z nakupi in prodajo igralcev ter z naborom, padale v moj pisarni,« je odločen. Najbolje obveščeni so prepričani, da bo njegov izbranec Rob Pelinka, zastopnik lani upokojene legende Jezernikov Kobeja Bryanta. In ne le to: v klubski ustroj želi privabiti tudi Bryanta: »Lahko bi počel, kar bi mu ustrezalo, nobene vloge nimam predvidene zanj. Seveda pa se mora sam odločiti, ali je napočil pravi trenutek. Če bi mi pred desetimi leti ponudili isto službo, bi jo moral zavrniti, čeprav je zelo mamljiva. Zdaj pa stvari v mojih nekošarkarskih poslih tečejo tako gladko, da me lahko pogrešajo nekaj časa.«