Lepo je biti MVP, toda pomembno je zmagati

Chris Booker je skromno porazdelil zasluge za pokalno zmagoslavje na celotno Krkino moštvo.

Objavljeno
23. februar 2015 12.01
Pokal Spar Krka vs Zlatorog. Na sliki Saša Zagorac17), Krško,21,02,2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Laško – Pokal Spar 2014, liga Telemach, slovenski superpokal in še enkrat domači pokal, takšna je biserna ogrlica košarkarjev Krke v zadnjem koledarskem letu. Do zadnje lovorike so prišli še najtežje, čeprav njihova tekmica ni bila Union Olimpija. Proti Tajfunu so se rešili skozi šivankino uho, v finalu z Zlatorogom pa šele v zadnjih štirih minutah.

Od košarkarjev, ki so v lanski odločilni tekmi ugnali Olimpijo z 80:73 in prvič prinesli pokalno lovoriko v Novo mesto, so v letošnjem finalu nastopili le štirje: Luka Lapornik, Erjon Kastrati, Matej Rojc in Chris Booker. Kapetan moštva Jasmin Hukić je na celotnem turnirju odigral le sedem minut v polfinalu, poškodovan je tudi Tomaž Bolčina, strelec zmagovite trojke proti Tajfunu in motor ekipe proti Zlatorogu Malcolm Armstead pa je zaradi težav s kolenom, ki še vedno niso preteklost, počival domala celo prejšnjo sezono. Marsikaj je zato bolj zapleteno, a ne bistveno drugače. Ko so Laščani v 28. minuti vodili s 53:44, so vse težje našli pot do obroča. Svoje je storilo tekmečevo stopnjevanje agresivnosti, nič manj zakoni fizike. V treh dneh so namreč odigrali tri tekme le z osmimi možmi, v polfinalu in finalu pa se je med strelce vpisalo le šest košarkarjev. Na nasprotni strani igrišča pa so natanko vedeli, kaj morajo storiti.

»Trener mi je rekel, naj vzamem žogo in zrežiram akcije. To sem tudi storil,« je po zmagi dejal Armstead, ki je v zadnji četrtini zbral osem točk in tri asistence ter prispeval ogromen delež, da je Krka dobila odločilni del tekme s 25:14. V seštevku pa je bil še večji učinek Chrisa Bookerja (za dve 5:7, za tri 2:3, prosti meti 2:2, 6 skokov, po 2 asistenci in blokadi), ki je nasledil Sanija Bečiroviča v vlogi najboljšega košarkarja finalnega turnirja pokala Spar.

»Lepo je biti MVP, toda pomembno je zmagati. Bilo je težko, a smo se srčno borili, da bi ubranili naslov, ki bo velika motivacija za nadaljevanje sezone. To smo potrebovali. Ostali smo miselno čvrsti in celota, odigrali dobro tekmo in se oddolžili Zlatorogu, ki nas je pred finalnim turnirjem premagal v Novem mestu v tekmi DP. Laščani so zelo dobri in bi se lahko brez prevelikih posegov vključili v ligo ABA,« je ocenil izkušeni Američan, ki je osvojil svoj prvi pokal Spar že leta 2008 kot član Uniona Olimpije. Tedaj so bili njegovi soigralci Goran Dragić, Marko Milič, Ronell Taylor, Miha Zupan, Mirza Begić in Hukić, trener pa Aleksandar Džikić, ki je prav tako zbral tri pokalne lovorike ter se pridružil Sašu Filipovskemu in Juretu Zdovcu na drugem mestu slovenske razpredelnice. Prvi je kajpada Zmago Sagadin z enajstimi.

Vse pohvale si zaslužijo tudi Laščani, ki so preskočili niz zahtevnih pokalnih ovir. V 5. krogu so izločili Rogaško, tretjeuvrščeno v ligi Telemach, v četrtfinalu Šenčur GGD (5. v DP) in v polfinalu pripravili grenko presenečenje Unionu Olimpiji, V odločilni bitki je bila Krka le močnejša. Jim je v zadnji četrtini primanjkovalo moči, igralcev, znanja? »Vse ste našteli. Na koncu tretje tekme v treh dneh nas je preprosto zmanjkalo, zato je Krka zasluženo zmagala. Dobro se je pripravila predvsem na Saša Zagorca, na katerem sta težka dvoboja s Šenčurjem in Olimpijo pustila posledice. Brez njega bi bili vsekakor 'mrtvi'. Naši fantje so pustili srce na parketu in se vračajo na nekdanje položaje. Ko sem pred 15 meseci prevzel moštvo, je bilo predzadnje na lestvici DP, Danes je vredno vsega spoštovanja in upam, da bomo nadaljevali v tem slogu,« je pritrdil trener Zlatoroga Predrag Milović in namenil obilo pohval svojim košarkarjem. Najprej skoraj 38-letnemu veteranu Goranu Juraku.

»On je posebna zgodba, saj je odigral celotni turnir z zlomljenim prstom. Česa takšnega so zmožni le pravi pripadniki svojega kluba. A tudi če bi bili povsem zdravi, je Krka verjetno le boljša, ključna razlika pa je bil Armstead. Naslednji mesec dni do začetka lige Telemach za prvaka bomo igrali brez Juraka, zato upam, da se bomo lahko okrepili,« je zatrdil, nato pa je namenil nekaj besed še o 21-letnem in 196 cm visokem branilcu Mihi Laporniku, ki je v finalu dosegel 21 točk, veliko preglavic pa je povzročil tudi obrambi Uniona Olimpije.

»Miha je izjemen košarkar. Verjetno tega ne bi smel reči, a menim, da je prerastel naše moštvo, saj je najboljši strelec v slovenskih klubih. Prav gotovo je zanimiv za moštva na višji ravni, denimo za Olimpijo ali Krko. Na žalost ga v naslednji sezoni najverjetneje ne bomo mogli zadržati,« je ocenil Milović.