Liga ABA za ULEB, kje Slovenci?

Pri Unionu Olimpiji in Krki se želijo v ligi ABA izogniti izpadu, hkrati pa spremljajo dogajanje na mednarodni sceni.

Objavljeno
04. marec 2016 01.45
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pred zadnjim kolom lige ABA slovenska moštva niso v položaju, da bi se potegovala za mesta v Ulebovi evroligi ali evropskem pokalu. Pri Unionu Olimpiji in predvsem pri Krki si belijo glave, kako bi se ognili grenki Tajfunovi usodi in izpadu, z delčkom očesa pa vendarle spremljajo dogajanje na mednarodni sceni.

Na seji skupščine ABA so klubi načelno sprejeli ponudbo, da bi v naslednji sezoni prispevali eno moštvo v 16-člansko evroligo in tri v evropski pokal. Na stran FIBA se nagiba le Cibona, zato se bo vodstvo regionalnega prvenstva 10. t. m. sestalo z direktorjem evrolige Jordijem Bertomeujem in doreklo zadnje podrobnosti. Med drugimi bi morali pisno potrditi, da bi klubi, ki se ne bi uvrstili v Ulebova tekmovanja ali v njih ne bi želeli igrati, ohranili pravico prijave v Fibino »ligo prvakov«, ne da bi s tem ogrozili celotni dogovor.

Vprašanje je vendarle, kaj bodo na takšno »mešano ljubezen« rekli vodilni možje FIBA, ki zlepa ali zgrda želijo zbrati čim več kakovostnih moštev v svojem novem pokalu. Znova je oživelo izsiljevanje sodnikov in reprezentanc iz držav, ki bi prispevale klube pod Ulebovo okrilje, Srbi pa so se celo začeli bati, da bi jim ne bi odvzeli organizacije dodatnega kvalifikacijskega turnirja za letošnje OI. Zaradi Fibinega »mobinga« je evroliga že vložila tožbo pri evropski komisiji, vendar pritiski niso popustili.

V ponedeljek bo tako moral na zagovor tudi predsednik KZS Matej Erjavec, ki se je potegoval, da bi zmagovalcu lige Telemach pripadlo mesto v ligi prvakov, zagotavljali pa so mu kvečjemu vstopnico za kvalifikacije. Pri pogovorih pa ne bo smel le upogniti hrbtenice zaradi skromnih dosežkov naših klubov v Evropi in regiji, ampak upreti pogled v prihodnost, saj bodo letošnji dogovori veljali kar nekaj sezon. Zaradi slabih izkušenj v pokalu FIBA, v kateri se je le Krka prebila v drugi krog, Tajfun, Helios in Zlatorog pa so skupaj zbrali pet zmag in 13 porazov, ni čutiti navdušenja, da bi ponovili mednarodno avanturo. Z »ligo prvakov« bi se zadovoljila le Union Olimpija, seveda pa morajo biti najprej jasna uradna merila za uvrstitev.

Tekmovanja v obeh konkurenčnih združenjih se medtem odvijajo s polno paro. Če se bo redni del v evroligi nadaljeval še pet tednov, da bi se izločilni dvoboji najboljše osmerice začeli 12. aprila, so se v evropskem pokalu že izluščili pari četrtfinala. Med udeleženci sta tudi Alen Omić z Gran Canario in Sašo Filipovski, ki je s poljsko Zielono Goro presenetljivo izločil do tedaj najuspešnejšo zasedbo Unicsa Kazana; v povratni tekmi v Rusiji je bilo moštvo nekdanjega Olimpijinega trenerja uspešnejše kar z 71:54 in nadomestilo domači poraz z 68:72. Oba preostala Slovenca se bosta zdaj srečala v dveh tekmah četrtfinala. Klemen Prepelič (Oldenburg) in Gašper Vidmar (Banvit) sta izpadla po porazih s Strasbourgom in EA7 Milanom. Pari četrtfinala evropskega pokala: Gran Canaria – Zielona Gora, Bayern – Galatasaray, Strasbourg – Nižnij Novgorod, EA6 Milan – Trento. Tudi v četrtfinalu pokalu FIBA, v katerem so sodelovali kar štirje naši klubi, sta ostala v igri dva Slovenca. Nebojša Joksimović in Žan Mark Šiško bosta s Cibono pričakala ruski Jenisej. Drugi pari: Fraport Skyliners – Maccabi Rishon Le Zion, Chalon – Himik Južni, Varese – Antwerp Giants.