Liga Telemach: Olimpija drugi finalist

Košarkarji Uniona Olimpije so po podaljšku premagali Helios in se bodo v velikem finalu pomerili s Krko.

Objavljeno
10. maj 2012 21.52
Posodobljeno
10. maj 2012 22.41
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Domžale - Novomeška Krka je dobila svojega nasprotnika v finalu lige Telemach, s katerim se bo prvič pomerila 17. maja. Dolenjcem se bo zoperstavila ljubljanska Union Olimpija, ki je v dramatični končnici drugega polfinalnega obračuna premagala Helios (81:78).

Varovanci Zmaga Sagadina so imeli ob zaključku rednega dela vse stvari v svojih rokah, a je Klemen Prepelič manj kot pet sekund pred koncem, ko so imeli Domžalčani tri točke prednosti (71:68), zgrešil oba prosta mesta. Njegovo napako je na drugi strani kaznoval Sasu Salin, ki je s trojko izsilil podaljšek. Tudi v tem so domači gledalci do zadnje sekunde trepetali za zmago, a je njihove upe razblinil Casey Mitchell, ki je Ljubljančanom zagotovil dvajseti nastop v finalu državnega prvenstva.

Začetek Olimpiji, nadaljevanje Heliosu

Dvoboj so bolje pričeli gostje, ki so v 8. minuti povedli s 16:7, svoje vodstvo pa zadržali do konca prve četrtine (17:11). Varovanci Zmaga Sagadina so se v nadaljevanju prebudili in z delnim izidom 9:2 prešli v 14. minuti tudi prešli v vodstvo (20:19). Košarkarji Olimpije se po vodstvu Heliosa niso pobrali, iz igre metali podpovprečno (10/29, 34%), na odmor pa odšli s petimi točkami zaostanka (28:33).

Šov Sasuja Salina

Domžalčani so z odlično igro nadaljevali tudi v tretji četrtini, v kateri so dvakrat vodili z osmimi točkami prednosti, nazadnje s 44:36 v 28. minuti, nato pa je sledila serija izjemno razpoloženega Olimpijinega Finca. Sasu Salin je v naslednjih treh napadih zadel prav toliko trojk in na veliko presenečenje domačih navijačev svojemu moštvu znova povrnil prednost (45:44).

Salin je bil v glavni vlogi tudi ob koncu rednega dela, ko je izkoristil neizkušenost Klemna Prepeliča, ki je zgrešil oba prosta meta za zmago, in z uspešnim metom za tri točke ob koncu rednega dela poskrbel za podaljšek. Finec je v štiridesetih minutah dosegel 21 točk, vse s poskusi za tri točke, ter bil eden izmed junakov zmage gostov. Za popoln preobrat gostov je bil zaslužen tudi Američan Casey Mitchell, ki je ob koncu podaljška prispeval trojko za zmago.

Olimpija se je tako pridružila Krki v velikem finalu lige Telemach, prvo tekmo bodo 17. maja gostili Novomeščani.

Rezultat druge tekme polfinala:

Helios Domžale - Union Olimpija 78:81 (11:17, 22:11, 17:21, 21:22, 7:10) (po podaljšku)

(Olimpija je napredovala z izidom 2:0 v zmagah)