Ljubljančane tare igra v obrambi, Domžalčane napad

Union Olimpija in Helios še vedno čakata na prvo evropsko zmago, toda tudi druga moštva iz lige ABA preživljajo težke čase.

Objavljeno
03. november 2016 23.27
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Majhna dežela velike košarke, kot smo si radi laskali pred leti, doživlja vse hujše čase v mednarodnih klubskih tekmovanjih. V tej sezoni bolj kot zmage štejemo tekme, v katerih so slovenska moštva zapravila priložnost za uspeh. To velja tako za evropsko kot za regionalno raven in minula sreda ni bila izjema.

Tudi tokrat so se navijači Helios Suns že pripravljali na slavje, a še enkrat ugotovili, da je 40 minut igre za njihove košarkarje očitno preveč. Potem ko jim proti Monacu ni zadoščala prednost 48:39 po treh četrtinah, so proti Unionu Olimpiji zapravili prednost 16 točk in v zadnjih 13 minutah zaostali s 17:41, tokrat pa so jim račune prekrižali še Fraport Skyliners, ki so bili v odločilnih osmih minutah uspešnejši s 15:5. Domžalčani so poleg češkega Nymburka edini šampioni svoje države v osemčlanski skupini A Fibine »lige prvakov«, a bodo morali za prvo zmago potrpeti še do torkovega gostovanja danskih podprvakov Bakken Bears, ki so bili lani pretrd oreh za igralce Tajfuna.

Varovanci trenerja Jakše Vulića jih bodo pričakali z zgovorno statistiko: njihova obramba je četrta najbolj čvrsta med vsemi 40 moštvi v LP, saj so v treh kolih prejeli le 60,7 točke na tekmo, toda po napadalnem učinku zasedajo zadnje mesto med vsemi. S pičlimi 55 točkami na večer pa je domala nemogoče premagati kogarkoli, še posebej, ker domala vso strelsko breme nosijo štirje košarkarji: Đorđe Lelić (povp. 11,7), Tomaš Kyzlink, Brandyn Curry (po 9,3) in Kyle Casey (7,7). »Očitno je, da imamo težave v napadu. Ekipe, kot so Aris, Monaco in Fraport Skyliners, so telesno močnejše, kar jim omogoča, da v obrambi igrajo na visoki ravni. V četrti četrtini nismo našli pravih rešitev. Ne preostane nam drugega, kot da nadaljujemo z delom in vztrajamo pri učinkoviti obrambi,« je priznal Vulić. Njegovi aduti imajo podobno razmerje v DP, v katerem se odlikujejo z najboljšo obrambo, a šele s šestim napadom za Hopsi, Olimpijo, Krko, Zlatorogom in Sixtom Primorsko.

Olimpija je v Valencii doživela četrti poraz v evropskem pokalu, ki je bil glede na njeno letošnjo zasedbo zelo zanesljiva stava. Finančne in kadrovske težave kluba trajajo tako dolgo, da ne pridejo več nikomur do živega, pa vendar je zaradi njih že kar neokusno primerjati letošnjih uvodnih 0:4 z začetki v minulih letih. V prejšnjih treh sezonah evropskega pokala je bil najskromnejši štartni izkupiček Ljubljančanov 2:2, v dobrih, starih časih evrolige pa so si trikrat privoščili štiri poraze v prvih nastopih: v letih 2005, 2008 in 2009. Njihove preglavice so povsem drugačne narave kot domžalske. V napadu so učinkoviti, saj so s povprečjem 73,5 točke najboljši v svoji skupini in četrti med vsemi 20 zasedbami. Zato pa prejemajo kar 83,75 točke v evropskih tekmah, 80,3 v ligi ABA in 81,3 točke v ligi Nova KBM, s čimer zvodeni večji del strelskega učinka Brandona Jeffersona (v evropskem pokalu povp. 13), Nikole Jankovića (10,8), Gregorja Hrovata (9,8), Dražena Bubnića (9,3), Mirka Mulalića (8,8), Blaža Mesička (7,7) in Devina Oliverja (7).

»V Španiji smo dali vse od sebe, zato ne smemo biti preveč razočarani. Lahko bi bolje odprli dvoboj, a smo bili preveč sramežljivi in mehki, kar je Valencia izkoristila. V drugem polčasu smo se trudili, a so bili gostitelji vseskozi boljši,« je potrdil Olimpijin trener Gašper Okorn. Porazi slovenskih moštev ničkaj naključno sovpadajo z dosežki drugih moštev iz lige ABA. V evropskem pokalu so Cedevita (1:2), MZT, Budućnost (po 0:3) in Olimpija (0:4) skupaj dobili le eno od 13 tekem, v Fibini LP pa so Partizan, Mornar (po 2:1), Mega Leks (1:2), Cibona in Helios (po 0:3) le nekoliko uspešnejši. Zbrali so pet zmag v 15 nastopih, dve od teh v medsebojnih dvobojih, in doživeli nekaj polomov. Tenerife je denimo zmagal v Zagrebu z 28 točkami razlike, Mornarja pa prekosil za 47 točk.