Ljubljančani po vroči tekmi s prstom pokazali na sodnike (VIDEO)

Pri Unionu Olimpiji so po presenetljivem porazu proti Domžalam besneli zaradi sojenja. Helios nazaj v ligo ABA.

Objavljeno
08. maj 2015 13.30
Košarka
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Domžale - Košarkarji Uniona Olimpije so na sinočnji drugi četrtfinalni tekmi državnega prvenstva proti Heliosu presenetljivo izgubili z 69:72 in tako že izgubili bitko za naslov. Zaključek tekme je bil še kako vroč, Ljubljančani so glasno protestirali, ko je sodnik Saša Pukl pet sekund pred koncem, po njihovem mnenju, napačno dosodil osebno napako Marka Marinovića nad Juretom Pelkom, kar je domačim prineslo veliko zmago. Prišlo je do fizičnega obračunavanja, sodnika Pukla so igralci in trener Olimpije napadli tudi verbalno in ga obtožili spornega sojenja.

»Vsi napadajo Union Olimpijo, brez nje pa ne bi bilo slovenske košarke. Vprašajte sodnika Pukla, ali je on nad Olimpijo in nad slovensko košarko. Poglejmo si posnetek tekme, preverimo koliko je bilo osebnih napak in koliko izmed njih jih je bilo dosojenih. Pa ne mislim le zadnjo osebno napako, čeprav se te nikjer ne bi dosodilo. Ne želim zmanjševati zmage Heliosa, a Olimpijo bi vsi radi videli na kolenih. Olimpija sedaj je na kolenih, a kaj imate od tega. Boste spremljali drugo ligo? Je to cilj? Če ja, potem v redu. Zakaj se nikoli ne napade sodnikov, zakaj nikoli oni niso krivi za odsojeno? Imamo polno mladih fantov. Kaj bodo sedaj počeli? Seveda jim ni vseeno,« je po tekmi povedal trener Olimpije Memi Bečirović

Helios se bo vrnil v ligo ABA

Trener Heliosa Gašper Okorn je odgovoril, da ni bilo razloga za takšne reakcije in da bi morali Ljubljančani znati prenesti poraz. Navsezadnje sta odločali dve tekmi, Domžalčani so jih presenetili že v Stožicah. »Čestitke našim igralcem, to je njihova zmaga. Zasluženo smo v polfinalu Lige Telemach! Iz sedme pozicije pred končnico smo proti Union Olimpiji dobili dve tesni tekmi. Pokazali smo karakter in kot ekipa opravili maturitetni izpit. Bili smo čvrsti in znali reagirati tudi v težkih trenutkih, ko so se nasprotniki po zaostanku 14 točk povzpeli na sedem točk naskoka. Žal mi je za to, kar se je dogajalo na koncu tekme. To ne sodi na košarkarska igrišča, tudi poraz je potrebno znati prenesti. Dvoma o osebni napaki nad Juretom Pelkom ni bilo, zato tudi ni razloga za takšne reakcije. Da ne bo pomote, nisem nasprotnik Uniona Olimpije, saj sem Ljubljančan in ta klub mi je dal kruh, da sem nekaj napravil v svoji karieri. Želim ji, da se postavi na noge, saj brez dobre Union Olimpije ni dobre slovenske košarke,« je povedal Okorn in se tudi zahvalil domačim navijačem za izjemno vzdušje ter jih povabil v polfinale, kjer se bodo merili z Rogaško ali Grosbasketom.

Domžalčani so s prebojem v polfinale tudi zadovoljili visoka pričakovanja avstrijskih lastnikov. Prvi mož kluba in podjetja Helios Avstrijec Gerald Martens je že obljubil, da se bo Helios vrnil v ligo ABA: »Ponosen sem na te fante in naše mesto. Domžalčani so pokazali, da ljubijo košarko, zato jim že zdaj sporočam, da bodo v prihodnji sezoni spremljali še boljšo ekipo. Hkrati zagotavljam, da bo Helios Suns v novi sezoni nastopal v ligi Aba. Če se vanjo ne bomo uvrstili prek državnega prvenstva, imam že pripravljena finančna sredstva za nakup povabila.«

Sramota za Olimpijo

Na drugi strani je direktor Olimpije Matevž Zupančič poraz označil za veliko sramoto kluba, ki pa na prihodnost kluba ne bi smela vplivati. »Naš cilj je bil samo eden in to je bil naslov državnega prvaka. Nismo ga dosegli, kar je brez dvoma velika sramota. A gledati moramo naprej, se nasloniti na dobre predstave v Evropi in ligi Aba ter pričeti ustvarjati ekipo za prihodnjo sezono,« je dejal Zupančič. 

Union Olimpija bo v naslednjih mesecih doživela kar nekaj sprememb. Junija je na sporedu volilna skupščina, ki naj bi prinesla novega predsednika oziroma naslednika Janija Möderndorferja, hkrati pa se bo prevetrila tudi igralska zasedba. Od zdajšnjih košarkarjev imajo pogodbo za naslednje leto le štirje.

Z izpadom v četrtfinalu so Ljubljančani ogrozili tudi sodelovanje v regionalni ligi ABA v prihodnji sezoni. Vanjo se lahko uvrstijo, če Krka osvoji naslov državnega prvaka ali pa, kot pravi Zupančič, s povabilom organizatorja.