Ljubljančani pozabili na obrambo

Na premieri nove sezone košarkarske lige ABA poraz Uniona Olimpije v zadnjih sekundah.

Objavljeno
30. september 2016 02.43
rsi*Košarka Olimpija Mega Leks
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Sremska Mitrovica – Bistveno boljšo predstavo od pričakovanj so v prvem kolu lige ABA pokazali košarkarji Uniona Olimpije, a so v gosteh pri Mega Leksu izgubili tesno, s 85:86. Met za zmago je zgrešil Blaž Mesiček.

Mega Leks ima tako mlado moštvo, da je najmlajši igralec Radosav Spasojević rojen leta 1992. Toda z agresivno in dinamično igro je bil Mega Leks v prejšnji sezoni največje presenečenje lige ABA, saj je klonil šele v finalu proti favorizirani Crveni zvezdi. Dobro delo na treningih in posledično uspešne predstave na tekmah so nekaterim mladeničem odprle vrata v boljše klube. Timothe Luwawu je odšel celo v ligo NBA k Philadelphii, Nikola Ivanović v AEK, Danilo Nikolić v Bilbao, Nikola Janković pa v Union Olimpijo.

Ta prehod je malce nenavaden, saj je odšel na papirju v slabši klub, toda v zameno je dobil preizkušnjo v tujini, z Olimpijo pa se bo lahko predstavil v evropskem pokalu, drugem najmočnejšem tekmovanju v Evropi. Vprašanje pa je, če je pri Mega Leksu sploh dobil novo pogodbo, kar je verjetno glavni razlog, da je okrepil Ljubljančane. Morda je bil tudi zato včeraj še dodatno motiviran. Že v prvem polčasu je gostiteljem nasul 10 točk. V nasprotno smer se je odpravil Vlatko Čančar. Mladi 19-letni krilni igralec velja za enega največjih upov slovenske košarke. Olimpijo je zapustil zaradi neurejenih razmer, zato je hitro zagrabil priložnost pri Mega Leksu, da še bolj izbrusi svoj talent. Kljub 201 centimetru je zelo okreten, debitiral pa je tudi že v slovenski članski reprezentanci. Včeraj se v štirih minutah ni vpisal med strelce.

Olimpija je bila zdesetkana zaradi poškodb. Ruski prišlek Semen Šaškov je ostal kar doma, do zadnjega je bil pod vprašajem nastop Mirka Mulalića. Slovenski organizator je nato obsedel na klopi, toda njegovi soigralci so ga znali nadomestiti. Poleg Jankovića se je najbolj izkazal Brandon Jefferson (21 točk), predvsem pa je Olimpija opozorila nase z igro v napadu. A v obrambi ni šlo. Do odmora je Olimpija nabrala 12 točk prednosti (38:50), kar je Mega Leks izničil v vsega šestih minutah tretje četrtine (55:55). Toda Ljubljančani srbski ekipi najprej niso dopustili, da bi jo tudi prehiteli. Ljubljančani so znova pobegnili, največ za devet točk (67:76). Ob koncu tekme je Mega Leks še enkrat prišel do izenačenja (80:80), nato pa tudi do zmage v zadnjih sekundah. Met za zmago je nato za goste zgrešil Blaž Mesiček.