Luka Dončić: Sanje se uresničujejo

Slovenski zvezdnik je postal del presenetljive kupčije nabora NBA.
Fotografija: Luka Dončić FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić FOTO: Reuters

»Luka Dončić,« je komisar košarkarske lige NBA Adam Silver oznanil, koga je izbralo moštvo Atlanta in nabito polna dvorana je bučno pozdravila slovenskega košarkarja. Toda v ozadju so se že vrtela kolesja športnega posla in hitro se je razvedelo, da ima Slovenec na glavi napačno čepico. Atlanta ga je že prodala teksaškim Teličkom  iz Dalasa.



»Uh, zadovoljen sem,« je na hodniku Barclays Centra v Brooklynu nekoliko presenečeno dahnil mladenič iz Ljubljane, ko je v gneči kamer in fotoaparatov do njega priletelo vprašanje v slovenščini. Na glavi je še vedno nosil »napačno«, rdečo čepico Atlante. Nekaj minut kasneje je prišel z modro iz Dallasa in s sporočilom, da so se uresničile njegove sanje, priti v NBA, ne glede na to, kjer bo igral. »Ko sem slišal svoje ime, sem bil brez besed, zelo srečen, saj sem že kot otrok sanjal o NBA,« je nekaj ur kasneje s hripavim glasom, utrujenem od nenehnega odgovarjanja, še enkrat več pojasnjeval svoje prve občutke.

Posel večera ga ni presenetil, saj so se v Dallasu veliko bolj zanimali zanj in je z njimi opravil precej več pogovorov kot z Atlanto. »Zelo so bili prijazni, mislim, da smo vzpostavili zelo dober odnos, jaz sem bil všeč njim, oni so všeč meni,« je dejal in poudaril, kako vesel je, ker bo igral skupaj z Dirkom Nowitzkim. »Dirk je legenda, legenda evropske košarke in vzornik vsem, dosegel je tako veliko, je pravi voditelj, res sem zadovoljen, ker se bom lahko učil od njega.« Izkušeni Nowitzki bo jeseni začel že svojo 21. sezono v najboljši košarkarski ligi na svetu, več kot ima Dončić let.

 

Manj zmag


Mladost naj ne bi bila ovira za Slovenca, ameriški športni analitiki so tudi včeraj ponavljali, da je Dončić eden najbolj nadarjenih igralcev nabora ter edini med njimi, ki se je že dokazal v igri z odraslimi košarkarji in lahko nemudoma stopi na igrišče v prvi peterki. V Dallasu naj bi o njem razmišljali kot o novem zvezdniku kluba in nasledniku Nowitzkega, na igrišču bo stal ob organizatorju igre Dennisu Smithu jr., za katerega je dejal, da spremljal njegovo igro in da je izvrsten igralec. Toda po letu vrhunskih dosežkov in zmagoslavja ga čaka igranje v klubu, kjer zmage niso več samoumevne.



»Vsak hoče zmagovati, zagotovo bo težje, toda imamo ekipo, s katero se lahko prebijemo v končnico,« se je že navzel ameriškega optimizma.

Analitiki so opozarjali, da bo moral hitro najti nov, precej hitrejši ritem ameriške košarke v primerjavi z evropsko. »Tukaj je vse bolj fizično, košarka je hitrejša, igrišče je bolj odprto, veliko je stvari, ki so drugačne,« se je strinjal, da ga čaka obdobje prilagajanja. Že danes bo odletel v Dallas, včeraj je že govoril z vodstvom kluba, od trenerja Ricka Carlisa do lastnika Marca Cubana.



Zahvalil se je tudi vsem slovenskim navijačem, ki so preživeli noč pred televizorji, »hvala vsem, to je velika stvar zame, vem pa, da je pomembna tudi mnogim doma«. Med prvo novinarsko konferenco kot igralec NBA se je šalil, da je jezen na trenerja Phoenixa Igorja Kokoškova, ker ga ni izbral kot prvega na naboru, zaradi nekdanjega selektorja zlate slovenske reprezentance je hitro padlo vprašanje, ali bo čez deset dni igral za slovensko reprezentanco v tekmi s Črno Goro, na kar je diplomatsko odgovoril, da se bo o tem pogovoril s klubom.

Ne zdi se verjetno, da bo Dallas svojo novo pridobitev prepustil reprezentančnim kvalifikacijam, poleg tega Dončića čaka selitev v Teksas in privajanje na novo življenje. Pomagala mu bo mati Mirjam Poterbin, ki ga je včeraj spremljala v New Yorku, in bila skupaj z njim vesela izbora. Američani so se medili nad nekdanjo manekenko, nekateri so pisali, da je ukradla pozornost. Po njenih besedah se sin ni pretirano ukvarjal z naborom, saj je do zadnjega z Realom igral za zmago v španskem državnem prvenstvu, »šele v torek zvečer se je resnično zavedal, da bo treba v ZDA, v v četrtek zvečer sva bila v Brooklynu«.

Komentarji: