Maccabi se je otresel naivnosti

Pokal FIBA: košarkarji Krke pred zahtevno nalogo v Izraelu.

Objavljeno
19. januar 2016 22.30
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Potrpežljivo najlažje čakajo tisti z močnimi živci ali brez pričakovanj. Pri Krki pa so vendarle ocenili, da se bliža zadnji vlak, da še rešijo sezono, saj jim že lep čas ni šlo tako slabo kot letos. Slovo od trenerja Ivana Velića je bilo zato po novem porazu v ligi ABA pričakovano, posledice pa bodo vidne že na drevišnjem gostovanju v Izraelu (19).

Aleksandar Džikić je v Novem mestu letvico postavil tako visoko, da za zdaj nihče ne more držati želene ravni. Pet zaporednih naslovov državnih prvakov, lovorika v pokalu eurochallenge leta 2011 in v isti sezoni tudi nastop na finalnem turnirju lige ABA so mu v zadnjih 6 letih in pol prinesli kar štiriletni staž na novomeški klopi, medtem ko so se morali vmes Nenad Trajković (2011/12), Aleksander Sekulić (2012/13) in nazadnje Velić posloviti po največ polovici sezone. Četudi je tudi njemu prejšnjo sezono začela krivulja strmo padati, pa Novomeščani izpadu iz lige ABA tako blizu kot letos niso bili od vrnitve v regionalno tekmovanje pred tremi leti, ko so kot deveti sezono končali le za zmago pred zadnjim Splitom.

Velić je sicer jeseni pravo moč moštva napovedoval za pomlad, a »pozabil«, da je potrebno tudi potrjevanje na vmesnih etapah, še bolj kot pomanjkanje rezultatov pa je v oči bodla (pre)slaba obramba in odzivnost moštva v prelomnih trenutkih. Njegovemu nasledniku in dosedanjemu pomočniku Vladimirju Anzuloviću so v klubu mandat zaupali do konca sezone, a velik test bo že nocojšnji dvoboj v Rishon LeZionu, saj so Novomeščani v drugem delu pokala FIBA edino zmago zabeležili prav proti tamkajšnjemu Maccabiju, petouvrščenemu moštvu izraelskega DP. To je bil obenem edini poraz Izraelcev v drugem delu, saj so bili nato prepričljivo boljši tako od Asvela (82:71) kot finske zasedbe Kataja (96:85). Krka ima na zadnjem mestu v skupini O sicer še povsem odprta vrata do napredovanja med 16 najboljših moštev, kar so si igralci zastavili kot cilj, a bo za to potrebovala zmago proti Kataji, medtem ko bi bil drevi sprejemljiv le minimalen poraz z največ dvema točkama razlike.

A Novomeščani se v tem trenutku soočajo z oteženimi okoliščinami, moštvo pa je v Izrael odpotovalo močno oslabljeno. »Na pot smo šli v neprimernem trenutku, saj nam zaradi poškodb manjkajo trije zunanji igralci, Mirko Mulalić, Luka Lapornik in Stefan Sinovec. Tekma bo zato za nas zelo zahtevna, vseeno pa pričakujem, da bodo fantje pokazali borbenost in predvsem več zbranosti v odločilnih trenutkih,« je Anzulović s precejšnjimi težavami zagrizel v nov izziv.