Maccabi v Tel Avivu brez večjih težav ukrotil Olimpijo, poraz tudi za Krko

Sloviti Maccabi je bil na uvodni tekmi drugega dela evropskega pokala pretrd oreh za Union Olimpijo. Krka klonila s finskimi prvaki.

Objavljeno
06. januar 2016 14.48
Posodobljeno
06. januar 2016 18.00
rsi*Košarka Olimpija Mega Leks
G. L.
G. L.

Tel Aviv - Uvodni izziv v drugem delu evropskega pokala bi za košarkarje Uniona Olimpije težko bil zahtevnejši. Zmaji so se v Tel Avivu namreč zoperstavili »ranjenemu« velikanu Maccabiju, ki je prvič po 22 sezonah ostal brez nastopa med najboljšimi 16 ekipami v evroligi. Svojo prvo letošnjo tekmo v drugorazrednem evropskem tekmovanju je dobil z 82:73 in medsebojni izkupiček zmag in porazov z Ljubljančani povišal na 15:3.

Varovanci Gašperja Potočnika so se favoriziranim Izraelcem dobro upirali zlasti v prvi četrtini, ki so jo dobili s štirimi točkami razlike, nakar so domači zvezdniki počasi začeli prevzemati pobudo. Odločilno prednost so si nabrali v zaključku druge in v tretji četrtini, ko so povedli s 15 točkami razlike, kar so v zadnjem delu brez večjih težav ohranili in vpisali prvi par točk v skupini M evropskega pokala.

Pri zmagovalcih je z 20 točkami prednjačil Taylor Rochestie, eno manj je dosegel Devin Smith. Na drugi strani je 14 točk prispeval Ronalds Zakis, 12 jih je dodal Zach Wright, dvomestno število točk pa je zmogel še Gregor Hrovat (10).

Olimpijo v naslednjem kolu čaka nova zahtevna naloga, saj čez teden dni v Stožice prihaja ruski Unics Kazan.

Prva četrtina

Gašper Potočnik je mesto v začetni postavi zaupal Zacku Wrightu, Gregorju Hrovatu, Mitji Nikoliću, Savi Lešiću in Vasilju Vučetiću. Omenjena petorka se slovite rumene vojske ni ustrašila saj je po trojki Taylorja Rochestieja odgovorila z delnim izidom 6:0 in sredi Tel Aviva povedla s 6:3. S šestimi točkami je nato na domače koše odgovarjal Hrovat in zmaje lastnoročno ohranjal v ospredju.

Prevlada gostov ni pojenjala vse do konca prve četrtine, saj je slabo minuto pred koncem Zagorac z dvema zadetima prostima metoma povišal celo na +6 (20:14). Že po izteku uvodnih desetih minut je tri proste mete po prekršku Blaža Mesička izvajal še Sylven Landensberg in z dvema zadetimia znižal na 16:20.

Druga četrtina

Gostje so do polovice druge četrtine resda dosegli zgolj šest točk, vendar so domačini zmogli le dve več, tako da so še naprej gledali v hrbet Potočnikovi četi. A le do 17. minute, ko je Brian Randle osamljen kot duh pod košem domače popeljal v prvo vodstvo (30:28) po izidu 3:0 na samem uvodu tekme.

Po nekaj ljubljanskih napakah so gostje do polčasa pridelali svojo najvišjo prednost petih točk in na glavni odmor odšli z izidom 40:35.

Tretja četrtina

Zavzetejša igra domačih se je nadaljevala tudi na uvodu tretje četrtine, ko je Rochestie s svojo že 17. točko poskrbel za najvišjo prednost ene ali druge ekipe na današnji tekmi (46:37). Razlika je v 25. minuti narasla že na dvanajst točk (55:43), ki jo je s trojko le za kratek čas oklestil Zagorac. Nemudoma je z enako mero namreč odgovoril Devin Smith, ki je s 14. točko najbolj zavzeto sledil najboljšemu strelcu Rochestieju.

Če so bile v prvem polčasu največja ljubljanska težava izgubljene žoge, so Potočniku v tretji četrtini glavobol povzročali zlasti številni skoki v napadu domače ekipe, ki je nemalokrat prišla do dveh zaporednih napadov. Prednost Maccabija je posledično naraščala in po novi trojki Smitha narasla na +15 (65:50). Tolikšna je bila tudi razlika pred zadnjimi desetimi minutami (73:58).

Zadnja četrtina

Rumeni so se v zadnji četrtini osredotočali zlasti na branjenje zanesljive prednosti, kar jim je uspevalo zelo dobro. Ljubljančani so skušali zrežirati povratek z meti od daleč, pri čemer pa niso bili kaj prida uspešni. Ko je na drugi strani trojko za 80:63 zadel Rochestie, je bilo ljubljanskih upov po preobratu skorajda konec.

Čisto povsem še ne, saj je Hrovat po minuti odmora, ki jo je vzel Potočnik, dobri dve minuti pred koncem zaključil delni izid 8:0, po katerem je prednost Maccabija znašala »le« še devet točk. Wright je imel v naslednjem napadu priložnost zaostanek zmajev še znižati, a mu to ni uspelo, kar je dokončno zapečatilo usodo gostov.

Krka izgubila s Finci

Svoj prvi poraz v drugem delu pokala FIBA so doživeli tudi košarkarji novomeške Krke, ki so v gosteh z 82:89 klonili proti finskem prvaku Kataji.

Novomeščani so po tesni zmagi nad izraelskim Maccabijem Rand Medii serijo treh zaporednih gostovanj začeli neuspešno, pa čeprav so bili še v zadnji minuti tekme v igri za zmago. Stefan Sinovec je točno 60 sekund pred koncem znižal na 82:84, a je najboljši domači posameznik na današnji tekmi Thomas Scrubb (18 točk, met iz igre 8:9, 8 skokov) ob pomoči izkušenega Teemuja Rannikka (13 točk, 11 podaj) domačim prinesel zasluženo zmago.

V gostujočem moštvu je z 19 točkami prednjačil Matic Rebec, 18 točk je dodal Sinovec, dvomestno število košev pa so dosegli še Ive Ivanov (13), Jure Lalić in Luka Lapornik (oba 11).

V naslednjem kolu novomeške košarkarje čaka gostovanje pri francoskem Asvelu.

 

Evropski pokal, para prvega kola drugega dela v skupini M

Maccabi Tel Aviv - Union Olimpija 82:73 (16:20, 24:16, 33:22, 9:15)

Dvorana Menora Mivtachims, gledalcev 8000, sodniki: Conde (Španija), Jasevičius (Litva), Reiter (Nemčija).

Maccabi: Farmar 5 (2:2), Smith 19 (1:1), Randle 10 (2:2), Pnini 2, Landesberg 8 (4:5), Ofoegbu 5 (1:4), Rochestie 20, Mbakwe 13 (3:6).

Union Olimpija: Wright 12 (2:2), Hrovat 10 (2:2), Mesiček 7 (3:6), Nikolić 5, Vučetić 4 (2:2), Lapornik 2 (2:2), Lešić 6, Zagorac 9 (2:3), Mahkovic 2, Zakis 14 (2:2), Čančar 2.

Prosti meti: Maccabi 13:20, Union Olimpija 15:19.

Met za tri točke: Maccabi 7:21 (Rochestie 4, Smith 2, Farmar), Union Olimpija 2:13 (Zagorac, Nikolić).

Osebne napake: Maccabi 20, Union Olimpija 24.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Unics Kazan - Nižnij Novgorod 84:74 (23:16, 23:15, 19:27, 19:16)