Makedonce spravili na kolena tudi v javnem dvoboju

Slovenska reprezentanca ni navdušila, a ostala neporažena pred zadnjo pripravljalno tekmo pred kvalifikacijami za EP.

Objavljeno
25. avgust 2016 02.46
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Maribor – Potem ko je vsaj rezultatsko gladko dobila torkovo pripravljalno tekmo za zaprtimi vrati (po neuradnem štetju naj bi bilo 84:68), je slovenska košarkarska reprezentanca odpravila Makedonijo tudi pred odprtimi tribunami dvorane Tabor. Po novi zmagi jo v soboto čaka še zadnji ogrevalni nastop proti Črni gori v Stožicah, nato pa bo šlo že zares v kvalifikacijah za EP 2017.

Blesteči časi Boja McCalebba, ki je prav včeraj prestopil k španski Gran Canarii, in 4. mesta na EP 2011 so za Makedonce že lep čas mimo in potrpežljivo so se lotili novega obdobja. Bolj nestrpni smo Slovenci, saj v slehernem nastopu pričakujemo igro na ravni svetovnih ali vsaj evropskih prvakov. Kar je seveda nemogoče. Po uspehih nad Portugalsko, Belgijo, Avstrijo, Poljsko, Islandijo, Veliko Britanijo ter neuradnem nad Makedonijo so se izbranci Igorja Kokoškova zavedli, da se čas uigravanja naglo bliža koncu, a kljub opozorilom prihranili kar nekaj adutov v rokavu. Makedonci so jim večji del tekme dihali za ovratnik, v 19. minuti so denimo izenačili na 38:38 in razkrili precej slabosti slovenskega moštva. Še posebej pri igri proti conski obrambi. Z izjemo Gašperja Vidmarja so sicer vsi člani prve slovenske peterke presegli mejo desetih točk, toda košarkarji s klopi so v seštevku prispevali le 14 točk.

Odločilno prednost si je slovenska reprezentanca priigrala v zadnji četrtini, ki jo je dobila z rezultatom 22:13, na koncu pa so jo najbolj odlikovali natančni meti za tri točke. Metali so jih s 46-odstotno natančnostjo (12:26 – Edo Murić 4:7, Klemen Prepelič 3:7, Zoran Dragić 2:3), opozorilo pa so vnovič »remi« pri skokih za odbitimi žogami in neizkoriščene priložnosti, ko bi lahko predčasno dokončali delo. V opomin je tudi 17 izgubljenih žog (Goran Dragić kar 7 ob 9 asistencah), s katerimi so zapravili sadove obrambnega truda.

»Vesel sem, da smo zmagali in da ostajamo neporaženi. Tekma ni bila lahka, saj ima Makedonija dobro moštvo, kar je pokazala na obeh tekmah, tako na torkovi zaprti kot tudi na sredini. V zadnji četrtini smo igrali tako, kot želimo, in truditi bi se morali, da bi vse odseke tekem odigrali na takšen način. Če bi nam uspelo, bi bilo lažje tako nam kot navijačem. Pred nami je še nekaj treningov, sobotna tekma s Črno goro pa bo zagotovo najtežja do zdaj. Poskusili bomo zmagati in ostati stoodstotni v izkupičku zmag, kar bi okrepilo našo samozavest pred nizom šest kvalifikacijskih tekem za EP,« je včeraj zagotovil priložnostni krilni center Edo Murić, ki se je izkazal z metom za dve točki 2:2, za tri 4:7 in dodal štiri skoke, kar ga je postavilo na vrh nastopajočih.

Najboljši strelec večera je bil Klemen Prepelič, ki je dejal: »V torek nam je bila Makedonija kar 35 minut zelo blizu in tudi tokrat je bilo podobno. V tretji četrtini smo s pomočjo druge peterke zaigrali bolj agresivno, si priigrali prednost osmih točk in zadeli tudi nekaj odprtih metov. Zato je bilo precej lažje zaključiti tekmo.«

Pred tekmo so izžrebali pare 1. kola lige Nova KBM, ki bodo na sporedu 9. oktobra. V njem se bosta uvodoma pomerili Union Olimpija in Krka. Pari: Helios – Tajfun, Šenčur GGD – Hopsi Polzela, Union Olimpija – Krka, Terme Olimia – Rogaška, LTH Castings – Lastovka.