Maljković: Pridobili smo največ med udeleženci

Slovenska reprezentanca turnir za pokal Adecco sklenila s porazom proti Srbiji. Gašper Vidmar poškodovan.

Objavljeno
06. avgust 2012 10.41
Ljubljana 05.08.2012 - Kosarka Slovenija - Srbija - na sliki Domen Lorbek.foto:Blaz Samec/DELO
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Z zmago in dvema porazoma so slovenski košarkarji sklenili nastop na letošnjem pokalu Adecco, rezultatski izplen pa je bil precej bolj skromen kot igra pomlajene ekipe, ki si je prislužila pohvalo selektorja Božidarja Maljkovića. Včeraj so Slovenci sicer v finišu precej ublažili poraz s Srbijo, proti kateri so pogrešali Gašperja Vidmarja.

Ljubljanski center, ki se je moštvu pridružil pred dobrim tednom po podpisu nove pogodbe z Bešiktašem, je namreč na sobotni tekmi s Hrvaško dobil neprijeten udarec v koleno in zato preskočil zadnji nastop v Stožicah. Maljković je tako ostal pri le enem pravem centru, Mateju Krušiču, saj tudi Uroš Slokar ni bil nared po zvinu palca na desni roki. Kar pa Slovencev ni ustavilo pri tem, da bi proti Srbom dobili skok (39:36), ki jim je tako manjkal na uvodnem dvoboju z BiH.

Začeli so sicer spodbudno in po devetih točkah Domna Lorbka, ki je blestel na sobotni tekmi s Hrvaško (22 točk), prišli do prvega vodstva s 13:11. A na Ljubljančana, ki je s strelskim potencialom navdušil selektorja, so postali Srbi nato bolj pozorni in do konca ni več dosegel točke. Srbi so še pred iztekom prve četrtine prišli do novega vodstva, ne pa tudi do večje prednosti. Četudi so imeli v 19. minuti osem točk naskoka, so domači s polaganjem Mateja Krušiča takoj po odmoru prišli na 36:39, a dobili hiter odgovor s trojkama Nemanje Bjelice in Aleksandra Rašića. Po nizu gostov z 9:0 so Slovenci v 32. minuti zaostajali že s 50:69, a proti kakovostno izenačeni srbski zasedbi, pri kateri strelsko ni izstopal prav nihče, so se do konca nato vendarle približali na pet točk.

»Odsotnost Vidmarja se je zelo poznala, igralci pa tudi niso povsem verjeli, da lahko premagajo takšnega tekmeca. Ko so zaigrali bolj agresivno, pa so se približali. Ekipe, s katerimi smo igrali na pokalu Adecco, so bolj izkušene in kakovostnejše od nas. Mislim, da smo mi pridobili največ in želim si, da bi bilo enako tudi na turnirju v Beogradu. Na tekmi proti Srbiji nam je najbolj manjkala višina, saj so gostje na vseh položajih višji od nas, poleg tega pa ni mogel igrati niti Gašper Vidmar, kar je na naše igralce zagotovo vplivalo tudi psihološko,« je po turnirju ocenil selektor Božidar Maljković, ki se je odločil, da na turnir v Beograd, kjer bo Slovenija v sredo in četrtek odigrala še zadnji dve pripravljalni tekmi, ne potujejo poškodovani Slokar, košarkar Geoplina Slovana Marko Pajić in novi član Krke Erjon Kastrati.

»Glede na zasedbo oziroma sestavo ekipe smo pokazali nekaj lepe košarke, vidi pa se, da so te ekipe v tem delu priprav močnejše od nas, poleg tega pa smo mi na letošnjih pripravah iz drugačnih razlogov. Vseeno mislim, da smo lahko zadovoljni, saj smo tudi danes videli veliko borbenosti, a prikazali nekaj slabše igre v tretji četrtini in nato izgubili proti v tem trenutku boljši reprezentanci,« je bil zadovoljen tudi kapetan Boštjan Nachbar, saj se tako BiH (79:80), Hrvaška kot Srbija pripravljajo na začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji in imajo za seboj že nekaj pripravljalnih tekem. Kvalifikacije za Eurobasket 2013 se bodo sicer začele čez natanko teden dni, na EP pa se bodo uvrstile najboljši ekipi iz vsake od šestih skupin skupine ter štiri tretjeuvrščene.