Maljković zaman čakal na Omića, KZS obsodila njegov zaostanek

Reprezentanci so se včeraj pridružili še štirje mladi igralci, medtem ko Alena Omića v Kranjsko Goro ni bilo.

Objavljeno
27. julij 2012 09.58
Posodobljeno
27. julij 2012 10.40
Tanja Volarič, šport, D. O., delo.si
Tanja Volarič, šport, D. O., delo.si

Kranjska Gora – Slovenska košarkarska reprezentanca, ki se pod nadzorom selektorja Božidarja Maljkovića že od ponedeljka znoji na Gorenjskem, ima od včeraj (domala) končno podobo, saj so se ji po krajšem počitku pridružili tudi štirje mladi reprezentanti. Petega, Alena Omića, so v Kranjski Gori čakali zaman.

Marko Pajić, Klemen Prepelić, Matej Rojc, Luka Rupnik in Omić so po evropskem prvenstvu do 20 let dobili zeleno luč, da se članskim pripravam pridružijo po nekajdnevnem dopustu, vendar so Omića včeraj zaman čakali. Prišlo je le skopo sporočilo njegovega zastopnika o razlogih odsotnosti, ki naj bi ji botrovale tudi šolske obveznosti. Selektor Božidar Maljković je le začudeno dvignil obrv ob nepričakovani potezi 20-letnega centra, ki do včeraj ni omenjal morebitnega izostanka in se prav v teh dneh podobno kot Pajić, Prepelič in Rupnik dogovarja za prestop k Unionu Olimpiji. Da si s tem zagotovo ni pridobil novih simpatij selektorja stare šole, ki da veliko na red in disciplino, pač ni treba ugibati.

V reprezentanci se bodo še odločili, kako se bodo odzvali na Omićevo odsotnost, Maljković pa ima sicer dovolj visokih igralcev. Neodvisno od včerajšnjega dogajanja je že v četrtek – in to prav z željo, da bi preizkusil in imel na voljo več visokih košarkarjev – na priprave poklical Mateja Krušiča, vsi so tudi v pričakovanju prihoda Gašperja Vidmarja.

Po prvotnem scenariju naj bi se soigralcem pridružil v drugi polovici tega tedna, a je sporočil, da še ni končal postopka prestopa k Bešiktašu, ki se med drugim spogleduje tudi z Boštjanom Nachbarjem. Ljubljančana tako pričakujejo ta konec tedna, ko naj bi se z njimi preselil v Zreče, kjer bodo trenirali vse do prve tekme na pokalu Adecco prihodnji petek v Stožicah.

Včerajšnji prišleki so sicer že opravili prvi trening, na katerem se je moral z vlogo gledalca sprijazniti le član prve peterke nedavnega EP do 20 let Klemen Prepelič, ki je v sredo dvignil precej prahu z zapisom na facebooku, da ostaja v Sloveniji. Četudi naj bi ga umaknil že po desetih minutah, je postalo jasno, da so pogajanja o njegovem prestopu iz Heliosa k Olimpiji pri koncu in da je le vprašanje časa, kdaj bodo Ljubljančani oznanili njegov prihod.

K včerajšnjemu počitku ga je sicer prisilila poškodbe gležnja, ki jo je staknil med prvenstvom stare celine do 20 let in je še ni odpravil, ali bo zmogel pripravljalni ritem, pa bo pokazal šele pregled pri reprezentančnem zdravniku. Gleženj ima namreč štajerski branilec še vedno otečen in po prvi oceni ga bo bržkone moral tudi slikati, kar bi lahko njegovo sodelovanje v članski reprezentanci precej skrajšalo.

KZS ostro obsodila neopravičen izostanek Omića

Na izostanek Omića so se že odzvali pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS). Zapisali so, da KZS sicer vselej razume šolske obveznosti, saj se zaveda pomembnosti izobrazbe vsakega posameznega igralca, obenem pa odlično sodeluje s šolami in pomaga pri končanju srednješolskega izobraževanja, a v tem primeru njegov izostanek ni bil dogovorjen.

Dodajajo, da je KZS Omiću vedno, od njegovega prihoda iz Bosne in Hercegovine, zagotavljala vrhunske pogoje za napredovanje v igri in razvoju ter vanj, kot tudi v ostale košarkarje reprezentanc mlajših starostnih kategorij, vlagala dobršen del sredstev, časa in strokovnega dela.

»Od takega mladega igralca bi pričakovali, da se bo z veseljem odzval povabilu članske reprezentance, v kateri lahko le napreduje, zaradi česar smo zaradi njegovega izostanka še bolj začudeni. Ravnanje 20-letnega in 215 centimetrov visokega centra je nedopustno, neodgovorno ter nesprejemljivo in ga na KZS ostro obsojamo, zato smo proti njemu že sprožili uraden postopek na častno razsodišče KZS, ki bo ukrepalo v skladu z disciplinskim pravilnikom KZS. Želimo si in upamo, da se je tak neupravičen izostanek zgodil zadnjič in, da ne bo vplival na odlično podobo vseh naših reprezentanc, tako mlajših, kot članskih,« so še dodali pri KZS.