Med regionalno elito na mah ostala le Krka

Vodstvo košarkarske lige ABA črtalo s seznama udeležencev Helios in Union Olimpijo, Zlatorog lahko vskoči, a le do petka.

Objavljeno
27. julij 2016 01.55
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Tišina, ki se je zlovešče širila iz vrst slovenskih moštev po žrebanju igralnega sporeda lige ABA 20016/17, ni obetala nič dobrega, in napovedi so se uresničile. Predsedstvo regionalnega prvenstva je včeraj tudi uradno potrdilo, da je s seznama udeležencev sezone črtalo Helios in Union Olimpijo ter da je na njem iz Slovenije trenutno ostala le Krka.

Slovenski prvaki iz Domžal so resda že pred mesecem dni razmišljali, da bi se zaradi natrpanega tekmovalnega koledarja ter igranja v Fibini ligi prvakov, domačem državnem prvenstvu, pokalu Spar in pokalu Alpe Jadran, ki so ga lani sami ustanovili, odpovedali regionalni ligi. Nekaj časa so »taktizirali« in poskusili unovčiti vstopnico za ligo ABA, a ko niso mogli zagotoviti, da bodo lahko v celoti spoštovali vse svoje obveznosti, so le uresničili prvotni načrt in se umaknili. V hipu so tudi sprožili vprašanje, kdo bo nadomestil Helios v ligi ABA. Po predpisih slovenskim moštvom pripadata dve mesti in naslednji po športnem dosežku je Zlatorog, tretji v minulem DP, ki mora do petka sporočiti svojo odločitev. Če bi Laščani zavrnili ponudbo, bi lahko prišlo celo do vnovičnega celovitega zasuka in bi tekmovanje vendarle skrčili na 12 moštev, kot je bilo sprva predvideno. Morda pa bi mesto, predvideno za Domžalčane, pretvorili v »wild card«, ki bo na voljo najboljšemu ponudniku.

Unionu Olimpiji je vodstvo lige ABA podelilo »wild card« že 5. junija, toda v Stožicah so se sčasoma morali sprijazniti, da zaradi finančnih težav ne bodo zmogli dinamike plačila 150.000 evrov pristopnine. »Drži. Čas bi sicer imeli do 15. avgusta, vendar ne moremo zagotoviti zahtevanega finančnega jamstva. Vsaj ne kot takšen pravni subjekt in s trenutno strukturo pokroviteljev. Spoštovali bomo pravila in za zdaj torej velja, da bomo v prihodnji sezoni igrali v državnem prvenstvu in evropskem pokalu. Dobili smo namreč vsa potrebna zagotovila, da mesto v mednarodnem tekmovanju ni vezano na nastopanje v ligi ABA. Videli pa bomo, kaj vse bo potegnil za seboj umik Heliosa, čeprav bomo Slovenci videti nekako neresni,« je včeraj razmišljal Olimpijin direktor Matevž Zupančič. Tudi njemu je prišla do ušes napoved, da bi mesto stožiškega kluba med regionalno elito utegnil dobiti Kvarner 2010, četrti v hrvaški ligi.

»Igranje na treh frontah hkrati, v evropskem pokalu, DP in ligi ABA, ne bi bilo realno izvedljivo niti ob precej ugodnejših gmotnih razmerah, zato so nam pripisovali, da sistematično bojkotiramo slovensko ligo. Pred minulo sezono smo ostali brez 800.000 evrov sponzorskih prispevkov, zdaj pa se razmere dodatno zaostrujejo. Toda če smo v minulih letih zmanjšali klubski dolg s 5,5 milijona evrov na 1,8, zdaj ne bomo kar vrgli puške v koruzo. Uspešno smo se lotili postopka poenostavljene prisilne poravnave, ki bi ga lahko končali v štirih mesecih. To ni simpatičen ukrep, a je za nas edini način za preživetje. Če bi hoteli ugasniti klub in bi se povsem požvižgali na upnike, bi razglasili stečaj. S pomočjo pokroviteljev bi lahko že v enem mesecu splavali iz najhujše zadrege, v tem času pa poskušamo zmanjšati vse stroške do minimuma, zato smo se po prekinitvi sodelovanja s člani strokovnega štaba prvega moštva razšli z vsemi trenerji mladinskih selekcij. Začeli bomo z ničle,« je pojasnil Zupančič.

Vse bolj »vitek« je tudi igralski kader. Potem ko je Vlatko Čančar prestopil k Megi Leksu, se je za prekinitev sodelovanja odločil še 23-letni branilec Miha Lapornik in se dogovoril za dveletno igranje (1+1) v dresu španskega Bilbaa. Pod pogodbo so tako le še Blaž Mesiček, Vasilije Vučetić, Paolo Marinelli, Sašo Zagorac in Gregor Hrovat. »Lapornik nas je prek svojega zastopnika Pera Dujmovića obvestil, da odhaja. Škoda, toda brez skrbi. Tržišče je prepolno prostih košarkarjev, vprašanje je le, kolikšen proračun si sposoben zbrati,« vendarle zagotavlja Olimpijin direktor. Ljubljano naj bi že preskočil Mirza Begić, ki je pred dvema letoma nekaj časa brezplačno pomagal stožiškim zmajem, zdaj pa je na pragu zagrebške Cedevite.