Mošnja je tanjša, a cilji enako visoki

Pri Unionu Olimpiji stavijo na mladost in domače igralce. Želijo domačo lovoriko in obstanek v Evropi.

Objavljeno
30. september 2015 01.16
Gašper Potočnik,novi trener Union Olimpije,Ljubljana Slovenija 29.09.2015 [Šport,košarka]
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Povprečje 23,75 let in osem slovenskih imen v udarnem moštvu Uniona Olimpije bo v tej sezoni zadovoljilo vse, ki so v minulih sezonah menili, da nekdanji slovenski velikan premalo gradi na domačih talentih. Stanje v klubski blagajni kaj prida pogledovanja preko meje pač ni dopuščalo, a vseeno v Stožicah zagotavljajo, da je »slovenizacija« tudi posledica načrtnega vlaganja zadnjih nekaj let v mlade in ohranjanja visokih ambicij.

Pred novo sezono lige ABA in evropskega pokala je Ljubljančane stanje na trgu prisililo k dodatnemu nižanju proračuna, tako da bodo od približno dveh milijonov evrov za delovanje celotnega kluba za člane namenili slabih 700 tisočakov. »To je najmanj v zadnjih desetih letih,« priznava direktor kluba Matevž Zupančič, ki sicer upa, da bodo skupni proračun prek sezone še zaokrožali navzgor, saj si še prizadevajo pridobiti nekaj dodatnega denarja pokroviteljev. Večina je pač svoje zneske znižala, izgubili pa so le HSE, ki je precej spremenil svojo sponzorsko politiko, odkar so ga začele tresti notranje težave. »Nas veseli že to, da smo podaljšali večino pogodb, kar je za nas priznanje našemu delu, saj bi se podjetja v zdajšnjih časih, ko pazijo na vsak evro, hitro umaknila, če bi začutila, da ne delamo transparentno in dobro,« je prepričan Zupančič, delo pa jim je olajšalo tudi to, da je nekaterim košarkarjem potekla pogodba.

»Pozna se, saj so bili med dražjimi, to pa je omogočilo precej manevriranja za novo sezono. Trener Gašper Potočnik je imel precej proste roke pri sestavi moštva, v pomoč nam je bilo tudi to, da cene igralcem na tržišču še padajo. Seveda pa se pozna kakovostna razlika do najboljših, na zadnjem pripravljalnem turnirju v Solunu smo lahko dobro občutili razliko, kako je igrati s tekmeci, ki imajo odlične in drage igralce,« pravi Zupančič. V Grčiji je sicer Union Olimpija minuli konec tedna zabeležila poraza z Arisom in Lokomotivom Kubanom, doživela pa tudi manjšo hladno prho, saj si je komolec poškodoval reprezentant Mitja Nikolić, ki bo moral preskočiti jutrišnji uvod v ligo ABA proti MZT. Iz Škofje Loke, ki je v novejšem obdobju postala neke vrste Olimpijina podružnica, sta prišla tudi oba 18-letnika Blaž Mesiček in Vlatko Čančar, ki bosta z zdaj že »staroselcem«, 19-letnim Vasilijem Vučetićem, predstavljala najmlajši val. Iz Zlatoroga sta prišla Miha Lapornik in novopečeni kapetan Saša Zagorac, izkušnje pa naj bi zagotavljali še trije tuji prišleki, organizator igre Zack Wright, krilni center Savo Lešić in Ronalds center Zakis.

Pri nekdanjem evroligašu pa vztrajajo, da so cilji enaki kot v prejšnjih sezonah. »Evropa nas ne skrbi, četudi je moštvo povsem prenovljeno, motiv nastopanja v mednarodni eliti je vedno dovolj velik, da mu sledijo tudi dobre igre in rezultati. To bo tudi neke vrste izložba ali bolje rečeno preizkus za mlade. Druga zgodba pa je liga ABA. Zaradi nenehnih sprememb v njej je sicer težko določiti cilj, a vsekakor si želimo preko nje priigrati mesto v Evropi tudi za naslednjo sezono, medtem ko povrnitev domače lovorike ostaja velik izziv,« je vodstvo kluba postavilo smernice na papirju.