Moštvo je toliko vredno, kolikor pokaže po blamaži

Direktor košarkarjev Uniona Olimpije Matevž Zupančič zaskrbljeno spremlja popolno zmedo v evropskih pokalih.

Objavljeno
23. februar 2016 20.28
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Teden dni je že minil od neslavnega izpada košarkarjev Uniona Olimpije v četrtfinalu pokala Spar. V tem času je pozornost zasluženo pripadla moštvom, ki so se potegovala za lovoriko, stožiško vodstvo pa je le potrdilo, da ne predvideva pretresov v klubskem ustroju, strokovnem štabu ali igralskih vrstah.

»Tudi po nekaj slabo prespanih nočeh menim, da smo v dveh tekmah z Zlatorogom odpovedali na celi črti. Okoliščine resda niso bile najlažje, vendar jih ne nameravamo uporabiti kot izgovor za blamažo. Košarkarjem smo od poletja prali možgane, kako pomembna so slovenska tekmovanja, pri prišlekih pa smo določene pogodbene postavke vezali na uresničitev tekmovalnih načrtov,« je včeraj ocenil Olimpijin direktor Matevž Zupančič, a prav tako vztrajal, da ni razloga za zamenjavo trenerja Gašperja Potočnika.

»Končnico domačega pokala smo pričakali v dobri formi. Pred njo smo dosegli pomembne zmage nad Krko, Zadrom, Tajfunom in Mego Leksom ter dosegli odmeven uspeh nad Maccabijem. Osebno menim, da so igralci proti Laščanom pregoreli, vendar zato ne pride v poštev, da bi odpustili trenerja. Če bi v moštvu škripalo dalj časa, bi bila zgodba drugačna,« je pojasnil Zupančič in zavrnil vlečenje vzporednic z lanskim primerom Aleša Pipana: »Pod njegovim vodstvom smo ostali brez pokala Spar dve leti zapored, ob tem pa nismo osvojili državnega naslova in tudi v igralskih vrstah je šlo marsikaj navzkriž. Trenerja ne smeta odnesti poraz ali dva. Potočniku in igralcem ni lahko, toda pred moštvom je veliko stvari odprtih v zadnjih dveh kolih lige ABA.«

V njih bodo Ljubljančani v soboto gostovali pri Metalcu, za konec pa pričakali Partizan v Stožicah. Ob ugodnem razpletu bi lahko osvojili peto mesto, po črnem scenariju pa bi lahko celo izpadli iz regionalnega prvenstva, od katerega se bosta morali posloviti dve moštvi. Predzadnja Sutjeska namreč zaostaja za dve zmagi, a ima v dobrem dva uspeha v dvobojih s stožiško zasedbo. »Moštvo je toliko vredno, kolikor pokaže po večjem razočaranju, zato se morajo naši košarkarji pobrati že v Valjevu. Glede na znižanje proračuna, vse težave moštva in zahtevnost tekmovanja bi bila uvrstitev na zgornjo polovico lige ABA lep dosežek, z njo bi bili zadovoljni, tako kot smo z doseženim v evropskem pokalu,« je zagotovil Olimpijin direktor, ki pa tudi pri najboljši volji ne zna odgovoriti na vprašanje, kaj bi njegovemu moštvu prinesla ponovitev petega mesta v regiji.

Z njim so se lani uvrstili v evropski pokal. In tudi v predpisih za tekočo sezono črno na belem piše, da si bosta finalista končnice lige ABA priigrala mesto v Ulebovi evroligi ter da bodo tri moštva dobila vstopnice za evropski pokal. Toda zaradi razkola v evropski klubski košarki, napovedanega skrčenja obeh Ulebovih tekmovanj in nejasnosti glede novih različic, ki jih pripravlja FIBA, je vse skupaj le mrtva črka na papirju.

»Evropsko košarko je zajela komedija zmešnjav. Vse skupaj bo še huje kot lani, saj klubi ne bodo mogli ponuditi svojemu okolju tržnega produkta. Še lep čas ne bo jasno, v katerem pokalu bo kdo igral, koliko tekem bo imel na sporedu, katera televizija jih bo prenašala ... V Slovenija ne vemo niti, kakšen je status našega DP pri FIBA. Skozi Union Olimpijo in Krko je v minulih letih šla večina reprezentantov, zdaj pa ne vemo, kaj lahko ponudimo igralcem. Jasno je le, da bo ULEB pripravil evroligo s 16 najboljšimi moštvi in da bo vztrajal tudi pri evropskem pokalu, v katerem naj bi prav tako igralo manj ekip. Koliko, ne vemo, prav tako, kdo vse se bo odločil za selitev v Fibino 'ligo prvakov', zlepa ali pod pritiski nacionalnih zvez,« se je vprašal Zupančič in nekoliko globlje pogledal v domače razmere.

»Predlog FIBA, da bi slovenskemu prvaku pripadlo le mesto v kvalifikacijah LP, je smešen, a tudi posledica vsaj desetletne pasivnosti v naši košarki. Klubi nikakor nismo nedolžni, toda zveza ni v tem času prav ničesar vlagala v napredek domače lige. Prav tako pa ne kaže siliti moštev, da bi morali vsi igrati v DP že od uvodnega kola. Doseči bi morali kompromis in upoštevati raznolikost klubov. Po moji oceni bi lahko ligo Telemach z osmimi moštvi uskladili s koledarjem lige ABA in evropskih pokalov,« je zaokrožil Olimpijin direktor.