MZT zapečatil usodo Tajfuna

Košarkarji Krke danes v ligi ABA z Mego Leksom, Union Olimpija gostuje v Valjevu.

Objavljeno
27. februar 2016 01.12
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Začetek 25. kola lige ABA, ki je zapečatil usodo Tajfuna, je imel zanimiv uvod. Okrepila se je namreč razprava o razpadu regionalnega prvenstva, ker naj bi se Slovenci in Hrvati ob stopnjevanju košarkarske vojne v Evropi postavili na stran FIBA, da bi dobili mesto v njeni »ligi prvakov«, medtem ko Srbi pričakujejo vstopnico za Ulebovo evroligo.

Ker se tudi pod obroči nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, kajpada lahko pričakujemo še številne zasuke. Med njimi se bodo Budućnost, Crvena zvezda, Cedevita in Mega Leks potegovali za naslov prvaka regije, skoraj polovica moštev pa se bo otepala predzadnjega mesta in izpada, saj je po porazu Tajfuna v Skopju zadnja stopnička že oddana. Najvišje med ogroženimi je Union Olimpija, ki pa se ob normalnem razpletu zadnjih dveh kol ne bi smela znajti med odvečnimi. V Stožicah so pred današnjim gostovanjem v Valjevu raje poudarjali, da je še vedno dosegljivo tudi peto mesto in da se želijo svojim privržencem odkupiti za razočaranje v četrtfinalu pokala Spar. Toda svoj reševalni načrt ima tudi Metalac.

»Vsi se zavedamo, kako težko gostovanje je pred nami. Glede na to, da domače moštvo čaka tekma za biti ali ne biti, smo prepričani, da bo vse skupaj še toliko bolj vroče. Ne glede na vse, naša naloga je, da razmišljamo zgolj o tem, kako priti do novih dveh točk,« razmišlja Olimpijin trener Gašper Potočnik. Njegovi košarkarji so ob prvem soočenju prekosili Metalac s 76:62, uspešni pa so bili tudi ob lanskem obisku Valjeva s 76:67.

Krka bo nujno potrebovala vsaj eno zmago v finišu, spored pa ji je namenil kar dva udeleženca polfinala končnice lige ABA iz Srbije. Danes bo pričakala tamkajšnjega pokalnega zmagovalca Mego Leks, prihodnji teden pa državnega prvaka Crveno zvezdo. Toda novo trofejo so pred tednom osvojili tudi Novomeščani in njihov kapetan Matej Rojc pravi: »Tretji zaporedni pokal Spar je dobro vplival na našo samozavest. Zavedamo se pomembnosti tekme in naredili bomo vse, da bi se ognili izpadu. Če bomo igrali, kot smo prejšnji teden, lahko premagamo tudi kakovostno moštvo, kot je Mega Leks.«

Tajfun je slabo začel in zaostal za MZT s 3:10, a dobro igral v nadaljevanju prvega polčasa. Z 12 napadalnimi skoki v uvodnih 20 minutah in koši Josha Parkerja je prišel do prednosti 46:33, a jo prelahko izpustil iz rok. Gostitelji so krepko znižali zaostanek že do glavnega premora, po njem pa zaigrali bistveno bolje v obrambi in v 26. minuti že prešli v vodstvo s 56:54. Zaradi težav šentjurskih centrov z osebnimi napakami se je razigral predvsem Marko Luković in sredi zadnje četrtine si je MZT priigral prednost 68:60, ki jo je ubranil tudi s pomočjo 39 prostih metov; Tajfun jih je imel na voljo le 14.

Drugi pari 25. kola lige ABA, danes: Metalac – Union Olimpija (17), Krka – Mega Leks (19); nedelja: Igokea – Zadar (17), Sutjeska – Budućnost (19); ponedeljek: Cibona – Crvena zvezda (18), Partizan – Cedevita (20); vrstni red: Budućnost 22:2, Crvena zvezda in Cedevita po 18:6, Mega Leks 16:8, Partizan, Cibona in Zadar po 11:13, Union Olimpija 10:14, MZT 10:15, Igokea, Krka in Metalac po 9:15, Sutjeska 8:16, Tajfun 7:18.

16. kolo lige Telemach: Zlatorog – Rogaška (19), Šenčur GGD – LTH Castings (19), Helios Suns – Hopsi (19), Portorož – Lastovka (19.30).