Na tekmi z Unicsom so bili naši strelci porazni

Filipovski je nad igro naših povsem razočaran, saj igralci niso mogli zadeti niti osnovnih metov.

Objavljeno
18. november 2011 10.13
Posodobljeno
18. november 2011 10.13
B. E., šport
B. E., šport

Kazan – Taktični načrt Saša Filipovskega je včeraj zdržal le 20 minut, med katerimi je Union Olimpija najprej vodila, nato pa dihala za ovratnik košarkarjem Unicsa Kazana. Toda drugi polčas je pomenil razpad sistema: gostitelji so ga dobili z 42:17, tekma pa je zaradi velike razlike med moštvoma trajala kar 20 minut manj od »resnih«.

»Z igro v prvem polčasu sem zadovoljen. V napadu je žoga dobro krožila in pametno smo napadali prek položajev, ki jih je branil nekoliko počasnejši Aleksej Zavrašenko. V obrambi pa smo uspešno omejili učinek nevarnega Henryja Domercanta in večine drugi domačih košarkarjev. Izpod nadzora nam je ušel le Terrell Lyday, ki je s prodori izkoriščal izpraznjeni prostor,« je pogovor po visokem porazu začel Olimpijin trener in se strinjal z oceno, da je njegovo moštvo v nadaljevanju dobesedno razpadlo.

»Domači strateg Jevgenij Pašutin se je zelo pametno odzval na našo igro. Znižal je svojo peterko in vanjo uvrstil dva krilna centra, ob Miku Wilkinsonu še Vladimirja Veremejenka. Hkrati je ukazal, naj se njegovi košarkarji v obrambi zgrnejo v raketo ob Ratku Vardi in izzovejo naše fante, naj jih premagajo z meti od daleč. Poskušali so, vendar nikakor niso mogli zadeti. Naši strelci so bili porazni. Na drugi strani igrišča je Unics Kazan dobro izkoriščal povečanje pozornosti na Lydaya in naše tesno pokrivanje Domercanta. S svojima gibljivima visokima košarkarjema in številnimi akcijami 'pick'n'pop' si je zagotovil veliko ugodnih metov za tri točke in jih celo kopico tudi zadel. V njegovi široki postavitvi se je razletel predvsem Wilkinson, ki je dosegel več točk in zadel več trojk kot v uvodnih štirih kolih evrolige skupaj. In ko smo dodatno razširili obrambo, je spet sledil niz prodorov gostiteljev,« se je pridušal Filipovski.

Tudi njega je šokiral neverjetni začetek košarkarjev Unicsa Kazana v drugem polčasu, ko so s štirimi zaporednimi trojkami pobegnili na +15. Z njimi so načeli živce ljubljanskih igralcev, ki v nadaljevanju niso bili več podobni niti svoji senci. Toda še tako premetene poteze domačega moštva ne morejo biti logični razlog, da je Union Olimpija v prvih 17 minutah drugega polčasa zaostala z 11:40 za vendarle limitiranim tekmecem. To je za poklicno moštvo nesprejemljivo. Ali gre delno pojasnilo poiskati vsaj v naporni poti Ljubljančanov v Kazan?

»Neugodne letalske povezave, zaradi katerih smo prispeli v hotel v Kazanu šele ob 2. zjutraj na dan tekme, ne morejo biti opravičilo za takšen padec. Osebno ga pripisujem frustraciji, ker naši košarkarji niso mogli zadeti niti najbolj osnovnih metov, da bi kaznovali vse ožjo tekmečevo obrambo, domačim pa je medtem vse padalo skozi obroč. Tudi po tekmi nas poraz zelo boli, saj Unics Kazan nikakor ni boljši od nas za 30 točk. Ob polčasu smo imeli občutek, da ga lahko napademo, vendar smo tretjo četrtino odigrali katastrofalno. Zdaj imamo seveda veliko slabše možnosti za napredovanje, saj ima Unics dve zmagi prednosti in +30 v medsebojni tekmi, Galatasaray pa točko več in zmago iz Stožic. Naša skupina se je pokazala kot izjemno težka in morda je za naše moštvo res premočna,« je ocenil Sašo Filipovski, ki je s svojimi košarkarji danes ob 4. zjutraj poletel v Tel Aviv, kjer jih jutri čaka še veliko trši oreh – Maccabi.