Na tivolskem parketu padajo tudi veliki

Košarkarji Uniona Olimpije so se že ognili izpadu iz lige ABA, za Krko ostaja nevarno.

Objavljeno
23. februar 2017 00.58
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Dve zmagi so v tej sezoni dosegli košarkarji Uniona Olimpije nad moštvi, ki so si že zagotovila uvrstitev v polfinale lige ABA – obe ob priložnostni vrnitvi v stari, dobri Tivoli. Po Partizanu so včeraj prekosili še Budućnost in se tri kola pred koncem dokončno ognili izpadu. V zelo nevarnem območju pa ostaja Krka po porazu proti Igokei.

Brez tokrat kaznovanega trenerja Gašperja Okorna, že lep čas brez kapetana Mirka Mulalića in tudi brez pravega nabora rezervnih igralcev so Ljubljančani očitno ujeli pravi ritem. Po pokalnem zmagoslavju so osvojili pomembni točki, s katerima bodo zadihali precej lažje in se že začeli pripravljati za začetek lige Nova KBM za prvaka. Proti tekmecu, ki se poteguje za čim boljše izhodišče pred regionalno končnico, so vodili domala ves dvoboj in iztisnili maksimum iz svojih glavnih adutov; klop je prispevala sedem točk.

V prvem polčasu, v katerem je Olimpijina zasedba vodila z 28:19 in 38:29, so 35 od 45 moštvenih točk dosegli Nikola Janković (15), Brandon Jefferson in Gregor Hrovat (po 10), v nadaljevanju pa se razmerje ni bistveno spremenilo. Pri rezultatu 53:43 so gostje zaigrali bolj odločno in s prevlado pri skokih (na koncu 35:25) nadomestili težave pri metih in 16 izgubljenih žog. Po izenačenju na 62:62 so v 37. minuti prevzeli vodstvo s 73:71. Toda v finišu je vnovič stopil v ospredje Janković (za dve 11:19 in 11 skokov) in poskrbel za zasuk na 78:73, zmago pa je s prostimi meti potrdil Jure Pelko. Jefferson se je slednjič izkazal z metom za tri točke 5:10, Hrovat pa z 8 asistencami in 4 dobljenimi žogami.

Krko je drago stala slaba igra v začetkih obeh polčasov. V prvem je zaostala s 13:23 in morala vložiti ogromno energije, da je dohitela košarkarje Igokee. To ji je uspelo z boljšo obrambo in z metom za tri točke 7:17 do glavnega premora. Kar si je trdo prigarala, pa je hitro zapravila ob vrnitvi iz slačilnice. Gostitelji so jo namreč v petih minutah prekosili z delnim rezultatom 20:0 za vodstvo z 58:38, ki je že pomenilo prezgodnjo odločitev. V preostanku tekme so lahko Novomeščani le ublažili tretji zaporedni poraz v ligi ABA, vendar so se lahko približali le na -13. Prvo trojko v drugem polčasu so denimo zadeli šele v 38. minuti, na koncu pa se je lahko Igokea, ki je v tej sezoni dobila vse štiri tekme s slovenskima moštvoma, pohvalila s 53-odstotnim izkoristkom metov iz igre, Krka le z 38 %, ob tem pa je izgubila skok s 26:39.

Po novem razočaranju si bo morala reševati kožo v zadnjih dvobojih z Mornarjem in Cibono v domači dvorani ter s Partizanom v gosteh.