Nad vodo bi jih ohranil le uspeh s Finci

Pokal FIBA: Krka še ima nekaj upanja za napredovanje, a potrebuje ugoden izid tekmecev.

Objavljeno
26. januar 2016 21.05
T. V.
T. V.

Ljubljana – Novomeški košarkarji so se pred zadnjima koloma v drugem delu pokala FIBA znašli v zapletenem položaju, v katerem bodo na morebitno napredovanje med najboljših 16 moštev morali računati tudi na zvrhano mero sreče. Asvel, ki vodi v skupini O, lahko teoretično še prehitijo, a le, če bo danes izgubil z drugouvrščenim Maccabijem Rishonom Le Zionom. Krka bi ob ugodnem razpletu drugih tekem kajpada morala danes ob 18.30 ugnati finskega prvaka Katajo, v zadnjem kolu pa pripraviti pravi čudež: Asvel bi morala prekositi z več kot 28 točkami razlike, za kolikor je izgubila na prvi tekmi v Franciji.

Finci so v drugem krogu tekmovanja dobili le en dvoboj, in to z 89:82 ravno proti Krki, ki v pokalu FIBA zmage ni slavila že od 16. decembra, v ligi ABA pa od 22. istega meseca proti Tajfunu. Rezultatsko krizo je poglobil niz poškodb. Še minuli konec tedna je počival Stefan Sinovec, kar Novomeščanom povzroča dodatne težave v dneh, ko so se znašli v težavah v obeh mednarodnih tekmovanjih.

Trener Vladimir Anzulović je sicer po zadnjem gostovanju v Skopju nastopil z zvrhano mero optimizma in prepričanja, da bo igra v naslednjih tednih dobila drugačne obrise, toda Dolenjci bi v trenutnem položaju potrebovali domala pravljični zasuk, da bi se krivulja začela dvigati in bi uresničili vsaj enega od ciljev sezone. Za zdaj se jim ta izmika na obeh frontah, res pa je, da jih do konca evropskega tekmovanja čakata nastopa v domači dvorani Leona Štuklja, v kateri so praviloma beležili boljše rezultate.

Je pa ravno v kriznem obdobju novomeške košarke prišla novica, da sta tamkajšnja občina in Košarkarska zveza Slovenije le dosegli sporazum glede plačila kotizacije za evropsko prvenstvo 2013, ki jo je Novo mesto izplačalo le delno (200 tisoč), potem ko je postalo jasno, da iz gradnje nove dvorane v Portovalu ne bo nič. Obe strani sta se med drugim dogovorili, da naj bi v naslednjih dveh letih v razvoj novomeške košarke vložili vsaka po 75 tisoč evrov.