Najbolj jim ustrezajo evroligaši

Po beograjski zmagi Olimpijo že čaka pot v Francijo.

Objavljeno
19. oktober 2015 21.41
Miha Lapornik,novi košarkar Union Olimpije,Ljubljana Slovenija 29.09.2015 [Šport,košarka]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Škoda, da v ligi ABA tekmujeta le dva evroligaša, se strinjajo navijači Krke in Uniona Olimpije. Novomeščani so bili namreč v zadnjič štirih kolih kos le Cedeviti, Ljubljančani pa so v nedeljo prikazali vrhunsko predstavo proti Crveni zvezdi. Nad zamislijo niso navdušeni le v Šentjurju, saj imajo slabe spomine na gostovanje Tajfuna v Beogradu in poraz s 47 točkami razlike.

Kar 40 točk manj kot slovenski prvaki so prejeli stožiški košarkarji v dvorani Pionir (in 24 manj kot proti Trentu), nič manj pa ne navdušuje njihova napadalna forma. Ob zadnjih uspehih nad Krko, Trentom in Crveno zvezdo so metali za tri točke 32:61 ali kar 52,5-odstotno. Še posebej natančen je bil Miha Lapornik, ki je v nedeljo popestril svoj 22. rojstni dan s petimi trojkami brez zgrešenega poskusa, razpoložen pa je bil tudi v sredinem krstnem nastopu v evropskem pokalu (4:7) in derbiju s Krko (2:3). Nasploh po prvih treh tednih sezone prevladuje občutek, da je Olimpija kljub omejenemu proračunu zadela v polno pri večini okrepitev. Na seznamu najboljših strelcev moštva v ligi ABA prevladujejo novinci Sava Lešić (12,2), Lapornik (11,5), Zack Wright (10,5) in Sašo Zagorac (9,8), ki so bili skupaj z Ronaldsom Zakisom glavni tudi proti Trentu.

Ker ima uveljavljanje slovenskih upov posebno težo in je bilo v zadnjih letih dokaj neuspešno, poglavje razveseljujejo tudi prvi koraki Blaža Mesička na regionalni in evropski sceni. Zanje gre zasluga tudi trenerju Gašperju Potočniku, ki zelo dobro pozna sposobnosti 18-letnega branilca, saj ga je vodil v mladinskih selekcijah kluba in lani pri LTH Castingsu ob zmagoslavju Škofjeločanov v 2. SKL. Zato mu je zaupal, da je v ostal v igri celotno zadnjo četrtino, v kateri je dosegel kar deset točk brez zgrešenega poskusa. Med drugim je zadel vseh pet prostih metov in trojko za vnovičen prevzem vodstva s 70:68 dve minuti pred koncem.

Miha Lapornik se je začel kaliti v moštvu Zlatoroga že pri 17 letih in leto dni pozneje že igral v ligi ABA (zbral je 51 točk, po enajst jih je dosegel proti Radničkemu in Krki), nase pa resno opozoril tudi v dresu mlajših slovenskih reprezentanc. Pred dvema letoma je denimo na EP košarkarjev do 20. leta dosegal 12,8 točke na tekmo v družbi soigralcev, ki stopajo v ospredje v drugih klubih. Ob osvojitvi desetega mesta v Talinu so igrali še Luka Rupnik, Gregor Hrovat (zdaj Olimpija), Matej Rojc, Erjon Kastrati, Žiga Dimec (Krka), Domen Bratož in Tomaž Bolčina (Tajfun), slednji pa je bil celo prvi skakalec prvenstva. Lapornika je deloma ustavila hujša poškodba rame v sezoni 2013/14, ki jo je začel z 42,5-odstotnim izkoristkom metov za tri točke v prvih 15 kolih DP, lani pa se je skupaj z laškim soigralcem Zagorcem prelevil v strup za Union Olimpijo. V treh soočenjih, od katerih je Zlatorog dobil dve, med drugim polfinale pokala Spar, je v povprečju dosegel 15,3, Zagorac pa celo 19,7 točke. Na letošnje EP je slednjič potoval le izkušenejši, toda ob skoku na višjo raven še kar ohranjata pravi ritem.

Medtem ko Krka in Tajfun po šestih kolih lige ABA zasedata zadnji mesti na lestvici, bi lahko košarkarji Uniona Olimpije s tretje stopničke obžalovali edina poraza proti Igokei in Sutjeski, Toda razočaranja so sestavni del vzponov in kdo ve, kako bi nadaljevali sezono, če jih ne bi stresel domači spodrsljaj proti novincu iz Nikšića. Prav tako je lahko nevarno zadovoljstvo ob vrnitvi iz Beograda, saj jih že jutri čaka gostovanje v Nanterru pri zmagovalcu pokala eurochallenge iz prejšnje sezone; v finalu je prekosil turški Trabzonspor s 64:63. Francozi so v uvodnem kolu evropskega pokala dosegli lepo zmago v Bilbau, v soboto pa na domačem parketu gladko izgubili tekmo DP z Gravelinesom s 56:76, zato se bodo zagotovo želeli odkupiti.