Najprej Dončić, nato Ronaldo in Roberto Carlos

Slovenski mladenič Luka Dončić je pri 17 letih eden od nosilcev igre pri madridskem Realu. Na treninge ga vozi mama.

Objavljeno
21. oktober 2016 23.55
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Ne samo, da Luka Dončić napreduje z vsako novo sezono, ampak je malce boljši kar na vsaki novi tekmi. Že v pripravah na novo sezono je bil prvi strelec madridskega Reala, zdaj pa je po indeksu učinkovitosti pred njim le prvi zvezdnik košarkarjev kraljeva kluba Sergio Llull. A zdi se, da je le vprašanje časa, kdaj bo v tej vlogi 17-letni Slovenec.

Realov predsednik Florentino Perez je zaslovel z nogometnimi galaktiki, toda vsaj v zadnjem letu je redkokateri nogometaš kraljevega kluba dobil toliko njegove pozornosti kot slovenski košarkar v belem dresu. Kako zelo skrbijo zanj v Madridu, je potrdil prvi Dončićev intervju. Pri Realu so samo v njegovem primeru prekršili notranji pravilnik, da so mladoletni igralci kluba nedostopni za intervjuje. Pritisk medijev in Lukove predstave na igrišču so bili dovolj velik razlog za izjemo. Prvi Dončićev samostojni nastop pred mikrofonom je bil v elitnem polnočnem terminu na radijski postaji Onda Cero pred dvema tednoma, na drugi strani mize pa je sedel znameniti španski novinar Jose Ramon de la Morena. Skupaj z njim so v radijskem studiu v zadnjih 25 letih sedeli Pele, Maradona, Fernando Alonso, Rafael Nadal, Andres Iniesta, Cristiano Ronaldo … Le k njemu pride v goste tudi Perez, ko želi objaviti pomembne novosti pri Realu, polnočno oddajo pa posluša več kot milijon in pol ljudi. In le teden dni kasneje po Dončićevemu intervjuju je Morena gostil nekdanja nogometna zvezdnika, brazilskega Ronalda in Roberta Carlosa.

Po prihodu v člansko Realovo ekipo se je Dončićevo življenje spremenilo. Skupaj z ekipo ima dopoldanski trening, dolg približno tri ure, a po njem Luka pogostokrat trenira še samostojno, da dodatno izpili košarkarske poteze. Popoldnevi so prosti, toda dvakrat na teden ima tekmo – po eno v španskem prvenstvu in eno v evroligi. Zaradi številnih obveznosti ne more več ustrezno uskladiti treningov in šole, toda ko ima čas, vseeno še sede za šolske klopi srednje šole. Pred tem je živel v klubski rezidenci skupaj z vrstniki, zdaj ima kot član Realove prve ekipe svoje stanovanje, v njem živi skupaj z mamo Mirjam Poterbin.

»Na treninge me vozi mama, saj še nimam izpita za avto. Mama gre vmes domov ali v center, potem pa me spet pobere,« je v intervjuju povedal Dončić. »Da bom treniral s prvo ekipo, sta mi najprej povedala direktorja mladinskih ekip Alberto Angulo in Pablo Sanudo. Bil sem res vesel, čeprav sem naprej mislil, da me malo 'hecata'. Že na istem kosilu sem poklical mamo.«

Odkar je Luka leta 2013 zapustil dom in se preselil v Madrid, pri Realu izpostavljajo, da je slovenski košarkarski mladenič izjemno zrel za svojo mladost. Mirno sprejema tudi vse večjo medijsko pozornost. Za njegovo izjavo po tekmi čakajo številni novinarji, toda Luka se jih ne ustraši. Enako velja za prepoznavnost na madridskih ulicah. Ljudje ga prosijo za skupno fotografiranje in podpise, Luka pa ugodi vsem željam.