Namesto dogovora in začetka državnih lig ponudila odstop

Košarka: Predsednik KZS Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović pozvala klube, naj se izrečejo o zaupnici.

Objavljeno
07. oktober 2017 00.38
Na sliki Rašo Nesterovič. Sporto konferenca v Portorožu, 17. november 2016 [Rašo Nesterovič,Sporto,konference,Portorož,portret]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če ne bi bilo tragično, bi bilo zabavno. Pred letom je Košarkarska zveza Slovenije zahtevala, naj se klubi odpovedo ligi ABA in osredotočijo na domače prvenstvo. Stvari so šle v drugo smer. V nedeljo bo Petrol Olimpija gostila Crveno zvezdo v Tivoliju, Krka, Rogaška in Sixt Primorska se pripravljajo na štart 2. lige ABA, slovensko DP stoji zaradi spora s sodniki, vodilna pri KZS pa ponujata odstop.

Po preložitvi uvodnih štirih kol v ligah za mlajše kategorije in začetka državnih prvenstev za članske ekipe je predsednik KZS Matej Erjavec začutil, da so ga stisnili v kot. Sodniki se upirajo znižanju nadomestila za potne stroške na tekme, prvoligaški klubi so z njimi dosegli dogovor, ki pa ga zveza noče priznati, člani drugih lig so razdeljeni v več taborov in neredki vztrajajo pri zahtevi po pocenitvi tekmovanj. Zato je Erjavec včeraj naslovil na klube izjavo, da skupaj z generalnim sekretarjem zveze Rašem Nesterovićem ponuja odstop.

»Z Rašem predlagava, da se klubi in sodniki takoj uskladijo za vrnitev višine potnih stroškov na 0,32 evra na kilometer in podajo skupno rešitev izvršnemu odboru KZS. Hkrati ponujava odstop, saj je v trenutnih okoliščinah, ko se ne spoštuje sklepa IO, sodniki ne opravljajo svojega dela, tekmovanja pa se ne morejo začeti, smiselno preveriti, ali sploh še imava podporo. Mislim, da je takšna rešitev najboljša za vse, ki si želijo slovensko košarko vrniti v preteklost. Predlog podajava, ker ocenjujeva, da je takšnih že večina in da nima smisla vztrajati proti temu. Dobro veste, kakšna sva, spremenila se ne bova, zato je bolje, da najdejo ljudi po svoji meri za vodenje KZS. Verjameva, da jim to ne bo težko. Želiva, da o predlogu glasujejo čimprej, da se zadeve zaključijo,« je predsednik zapisal v svojem sporočilu, ki na prvi pogled deluje ustvarjalno, podrobnejše branje pa razkriva močne prvine medijskega spina, populizma in preganjavice.

Kdor odstop le ponudi, ima običajno mešane vzgibe in želi predvsem okrepiti svojo javno podobo. V konkretnem primeru je pozivanje, naj se klubi v nekaj dneh opredelijo do dela vodilnih, dokaj prazna gesta, saj predsednika izbere skupščina KZS, ki ga lahko edina razreši. Prava poteza bi bila torej sklic izredne seje skupščine, na kateri bi lahko zastopniki klubov prečesali razmere in po potrebi ukrepali. Toda očitno je v takšni obliki lažje jadrati na valovih uspeha z eurobasketa in pred junijsko redno sejo skupščine, ko bo Erjavcu potekel štiriletni mandat, opraviti s tekmeci »iz preteklosti«, ki so v veliki meri namišljeni. Denimo: nekdanji generalni sekretar KZS Iztok Rems je zdaj zaposlen pri ligi ABA, nekdanji direktor reprezentanc Matej Avanzo je trenutno direktor rokometašev Gorenja in se bo prihodnje leto vrnil v košarko, a k Sixtu Primorski, oba pa vztrajata, da o »puču« niti ne razmišljata.

Dogovor o začetku tekmovanj na vseh ravneh lahko po zagotovilih poznavalcev razmer pričakujemo prihodnji teden, ko bodo za košarkarji Petrola Olimpije že tri kola v ligi ABA. Po srečni zmagi nad Igokeo in prepričljivem porazu s Cibono bodo v nedeljo v Tivoliju pričakali prvaka zadnjih treh sezon Crveno zvezdo, ki je uvodoma ugnala Mornar in Mego Bemax na domačem parketu in po odličnih predstavah organizatorja igre Taylorja Rochestieja. Zato jo trener Ljubljančanov Gašper Okorn znova uvršča v najožji krog favoritov.

Pari 3. kola lige ABA, danes:
Mega Bemax – Mornar (17), Partizan – FMP (19); nedelja: Petrol Olimpija – Crvena zvezda (17), Cedevita – Igokea (19), Budućnost – Cibona (21); ponedeljek: MZT – Zadar (18).