Namesto kosila bolgarska mala malica?

V 12. kolu lige ABA košarkarji Olimpije z zadnjeuvrščenim, Krka na zahtevno pot v Szolnok.

Objavljeno
12. december 2014 20.38
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Krka in Union Olimpija sta začeli regionalno sezono z dvema paroma dvojnih zmag, v naslednjih devetih kolih nista več ponovili podviga. Danes se jima bo ponudila ena od najlepših priložnost za »dvojčka«. Po dvobojih s Szolnokom in Levskim ju prihodnji teden čaka slovenski derbi v Novem mestu, nato pa nekaj peklenskih tednov.

Zaradi priprave stožiške dvorane na nedeljski koncert Bryana Adamsa bodo Ljubljančani pričakali bolgarskega prvaka ob uri (14), ko običajno uživajo v kosilu. Na podlagi rezultatov zadnjih tednov pa si njihovi navijači obetajo, da bodo Levski domala pomalicali. Gostje so namreč doslej dosegli le eno zmago (v drugem kolu proti Mega Leksu) in nanizali devet zaporednih porazov, zaradi velikih finančnih težav pa jim celo grozi, da niti ne bodo dočakali zadnjega kola. To bi bila dobra vest za Igokeo, Zadar, Metalac in MZT, ki bodo pričakali »polčas« rednega dela lige ABA v nevarnem območju, saj bi se lahko docela otresli strahu pred izpadom.

V takšnih okoliščinah bodo morali Olimpijini košarkarji izčrpati vse vire motivacije, če želijo doseči peto regionalno zmago v zadnjih šestih kolih, skupno pa že šesto na stožiškem parketu, na katerem jih je doslej presenetil le Metalac. Toda prave preizkušnje se bodo zanje začele tik pred božičem: Krka, Cibona, Cedevita, Crvena zvezda, Partizan, začetek drugega dela evropskega pokala ... Zato naj uživajo, dokler lahko.

Krka je v sredo le zmagala v ligi Telemach, zdaj pa jo čaka precej višja ovira v ligi ABA, v kateri je po odličnem začetku sezone doživela pet zaporednih porazov. V moštvu končno ni več poškodovanih, toda rekonvalescenti – predvsem dolgo odsotni reprezentant Luka Lapornik in ostrostrelec Jasmin Hukić – bodo potrebovali svoj čas, da bodo ujeli vrhunsko formo. Novomeščani dobro vedo, da je Union Olimpija v tej sezoni že trikrat ugnala Szolnok in ne želijo zaostajati. Toda z madžarskim prvakom niso nikoli imeli lahkega dela. V prejšnji sezoni lige ABA so ga sicer dvakrat premagali, vendar obakrat tesno, v pokalu eurochallenge pa je bil uspešnejši Szolnok, ki je januarja letos zmagal v domači dvorani kar s 65:48 in se nato uvrstil na finalni turnir tekmovanja. Tekmeca pričakujeta dvoboj z enakim izkupičkom petih zmag in šestih porazov, imata pa tudi dokaj podobni krivulji. Madžari so v zadnjih šestih kolih dosegli le dve zmagi, se otepali poškodb in se naužili razočaranj v evropskem pokalu, zato bodo danes zagotovo zaigrali na nož.

»V Szolnoku je težko igrati, saj domači košarkarji igrajo povsem drugače kot v gosteh. Zelo so izkušeni in nimajo mlajšega igralca, čigar razvoj bi morali spodbujati. Sestavljeni so, da bi dosegli čim več v evropskem pokalu in ligi ABA, zato pri njih ni veliko filozofije. Zadnja nastopa v Podgorici in Mariboru nam vlivata upanje, da se lahko s pametno igro enakovredno kosamo z dobrimi znanci,« razmišlja Krkin trener Aleksandar Džikić, ki bo nedvomno namenil posebno pozornost visokemu branilcu Davidu Vojvodi, tretjemu strelcu lige ABA (povp. 15,9) za Malcolmom Armsteadom (18) in Jamesom Florenceom (Zadar, 16,1).

 

Pari 12. kola lige ABA, danes: Union Olimpija – Levski (14), Szolnok – Krka (17), Zadar – Partizan (19), Mega Leks – Metalac (21); nedelja: Cibona – MZT (17), Budućnost – Cedevita (17); ponedeljek: Crvena zvezda – Igokea (21).


Pari 10. kola lige Telemach, danes: Hopsi Polzela – Helios Suns (19), Zlatorog – Rogaška (19), Šenčur GGD – Grosbasket (19), Portorož – Elektra (20), Tajfun prost; odigrano v sredo – Maribor Nova KBM : Krka 68:86.