Našli protistrup za Zagrebčane

Košarka: Olimpija se je oddolžila Ciboni, Krka le prekinila niz desetih porazov

Objavljeno
23. januar 2017 00.08
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Zagreb – Cibona se je pred tremi meseci sprehodila skozi Stožice in ob zmagi z 89:72 dosegla več kot točk kot vsi Olimpijini gostje v regionalni sezoni. Tudi v soboto ji je dobro kazalo, toda pri prednosti 14 točk je doživela šok: zadnjih 16 minut tekme so Ljubljančani dobili kar s 40:15. Sinoči je protistrup za Zagrebčane našla še Krka in prekinila niz desetih porazov.

Z matematičnega vidika revanša Olimpijinih košarkarjev sicer ni bila povsem enakovredna, jim je pa prinesla veliko zadovoljstva. S peto zmago v zadnjih sedmih nastopih so se še za korak oddaljili od dna lige ABA, v naslednjih dveh kolih pa jih čakajo domača dvoboja s Karpoš Sokoli in MZT ter gostovanje pri FMP, v katerih bi lahko dodatno oplemenitili izkupiček. Če se spomnimo, da so v 19 kolih okusili pet porazov s pičlo točko razlike, medtem ko so le Zadar (78:76) premagali z manj kot štirimi točkami razlike, pa ugotovimo, da so lahko zagrebški »volkovi« celo zadovoljni, da ni tik za vodilno četverico Union Olimpija.

Pred sobotnim dvobojem je trener Gašper Okorn zahteval bistveno tršo obrambo kot na prvi tekmi s Cibono. Dočakal jo je v drugem polčasu in dobil izboljšanje v obliki 21 točk, čeprav je bil pri gostiteljih najučinkovitejši Luka Žorić, ki na prvi tekmi ni igral. Če njegovih 16 točk prištejemo učinku Paola Marinellija (8) in Nebojše Joksimovića (5) ter ničli Emirja Sulejmanovića, ugotovimo, da so nekdanji Olimpijini košarkarji prispevali v bero Zagrebčanov 29 točk, če ne bi Žan Mark Šiško prebegnil k drugoligašu Iliriji, pa bi bržkone dosegli skoraj polovico točk.

Ljubljanska obramba je po zaostanku s 37:44 in 39:53 dobro umirila Željka Šakića (v Stožicah 20 točk), Marina Rozića (15) in Scotta Reynoldsa, ki je moštvo okrepil v 8. kolu, zelo pomembno vlogo pa sta odigrala tudi Stevan Milošević in Jan Barbarič. Robustni črnogorski center je v veliki meri nadomestil slabši dan Nikole Jankovića, ki je zgrešil celo kopico »zicerjev« in prostih metov, primorski branilec pa je pogumno poprijel za krmilo, ko si je Brandon Jefferson prislužil četrto osebno napako že v 22. minuti. Pri -14 so se Ljubljančani učinkovito odzvali na težave ter s kombiniranjem posamične in conske obrambe začeli spravljati v zadrego košarkarje Cibone, ki so si v mislih že lastili nov par točk. Union Olimpija je v pičlih štirih minutah izenačila na 55:55, zadnjo četrtino pa dobila s 24:12. V trenutkih odločitve so Gregor Hrovat, Devin Oliver, Mirko Mulalić in Jefferson v rafalih zadevali za tri točke ter se ognili dramatični končnici, ki bi obudila stare travme.

Gašper Okorn je bil kajpada zadovoljen: »Zelo pomembna zmaga. Čim prej si želimo zagotoviti obstanek v ligi ABA, hkrati pa z enim očesom pogledujemo proti šestemu mestu. V drugem polčasu smo prevesili tehtnico z dobro obrambo, saj smo prejeli zgolj 24 točk. Igrali smo veliko bolj agresivno, v ključnih trenutkih pa dobro zaustavili Žorića, Šakića in Reynoldsa. V napadu smo bili zelo potrpežljivi. Tekma se je prelomila, ko se je Cibona oddaljila in je Jefferson dobil četrto osebno napako, mi pa smo se vrnili v igro. Na vse smo se odzvali fantastično.«

Cibonin trener Damir Mulaomerović je priznal: »Zaslužena zmaga Olimpije. Bolj kot poraz me skrbi mentalna utrujenost moštva. Nihče od mojih igralcev ni hotel prevzeti odgovornosti. Posledica so bile slabe odločitve, ki so vrnile Ljubljančane v igro. Ponujala se nam je priložnost za zmago, a je Olimpija pokazala več želje. Mi preprosto nismo bili pravi.«

Krka je presenetila Cedevito že v Zagrebu, sinoči pa jo je pričakala kot najmanj učinkovita zasedba lige ABA. Toda če je v prvih 18 nastopih zmogla le 66,8 točke na tekmo, je tokrat dosegla 50 točk že do polčasa. Po zaostanku s 17:27 je odgovorila s serijo 26:3 in vodstvo ubranila tudi, ko so se hrvaški prvaki približali na pičlo točko (50:49). Pri 73:57 je kazalo, da ima dovolj zaloge za končnico, toda gostje so izenačili na 81:81 in odločitev je padla šele v zadnjih sekundah.