Naslov brani Krka, toda velikega favorita ni na obzorju

Pred današnjim začetkom finalnega turnirja pokala Spar večina udeležencev pričakuje izenačen boj za lovoriko.

Objavljeno
17. februar 2015 22.46
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Prireditelji in pokrovitelji pokala Spar že od nekdaj poudarjajo, da presenečenja posladkajo tekmovanje in da bi jih moralo biti čim več. Želja se jim v minulih 23 letih ni pogosto izpolnila, saj je lovoriko 19-krat osvojila Union Olimpija, a ostaja živa tudi pred današnjim začetkom finalnega turnirja v Laškem, na katerem naslov brani Krka.

Iz pisane zasedbe sodelujočih, v kateri so dva člana lige ABA, vodilni zasedbi lige Telemach Tajfun in Zlatorog, šesti na lestvici Šenčur GGD in predzadnji Helios ter drugoligaša Kolpa Črnomelj in Slovan, bi morda lahko sklepali, da večjih senzacij niti ne bi smelo biti. Toda če upoštevamo, da je Krka, ki igra tudi v DP, v 16 kolih doživela kar šest porazov s šestimi različnimi tekmeci in da ima tako kot Olimpija ogromno zdravstvenih težav, je pogled že drugačen. Ali večja izenačenost pomeni potrditev vnovičnega padca naše klubske košarke, bo razkrila štiridnevna prireditev v dvorani Tri lilije.

Četrtfinale bo posebno doživetje za oba drugoligaša. Slovan ima resda za seboj kar 13 nastopov na sklepnih turnirjih in leta 2003 se je prebil celo v finale, toda po lanskem izpadu iz lige Telemach ga zdaj najdemo na 6. mestu 2. SKL s sedmimi porazi v 14 kolih. Dvakrat je klonil tudi proti Kolpi Črnomlju, ki je četrta na lestvici. Za oba bo nastop v Laškem vrhunec sezone, saj se bosta pomerila s svojima velikima bratoma: Kodeljevčani z Unionom Olimpijo, Belokranjci pa s Krko, s katero dobro sodelujejo, zato jim je posodila trenerja Vladimirja Anzulovića in nekaj mladih košarkarjev. Za oba outsiderja bosta tekmi pomenili tudi ogromen kakovostni preskok, saj sta se na poti do finalnega turnirja srečevali zgolj z nižjekategorniki. Slovanovci so izločili v dveh tekmah mlado Olimpijino zasedbo in ljubljanski Globus, ki igrata v 3. SKL, ter četrtoligaša Ilirijo, Kolpa Črnomelj pa tretjeligaša Posavje, Nazarje iz 4. SKL in Plamo Pur iz druge lige.

Veliko težjo pot ima za seboj Helios, saj je moral preskočiti prvoligaša Grosbasket in Maribor Novo KBM. V soboto je razveselil svoje navijače, saj je z novo zmago nad Grosupeljčani prekinil niz osmih porazov v ligi Telemach, toda jutri ne bo mogel računati na svoji pomembni okrepitvi Jureta Pelka in Gezima Morino, saj sta pred prihodom v Domžale branila barve Mariborčanov v pokalu Spar. Udarec je hud, saj bo na drugi strani igrišča hit sezone Tajfun, ki je v 17 dvobojih DP klonil le enkrat – proti Portorožu. S Heliosom so imeli Šentjurčani vendarle dvakrat veliko dela (doma so ga ugnali s 74:68, v gosteh s 77:75), zato je njihov trener Dejan Mihevc previden: »Pokal Spar je specifično tekmovanje in to mu daje poseben čar. Lani se Tajfun ni uvrstil med najboljšo pokalno osmerico, mislim pa, da imamo letos vsi enake možnosti. Domžalčani so v DP uvrščeni slabše, a lahko igrajo dobro in imajo lepo tradicijo dobrih pokalnih nastopov, saj so se redno uvrščali v polfinale.«

Šenčur GGD je v 5. kolu pokala Spar dvakrat ugnal Portorož, zdaj pa ga čaka soočenje z gostitelji turnirja, ki so bili v DP dvakrat uspešnejši. Zlatorog je bil na domačem parketu boljši z 79:72 in v gosteh z 71:63, toda trener Gorenjcev Igor Kešelj pričakuje, da bo danes drugače: »Pred sezono smo si zastavili dva cilja: uvrstitev na finalni turnir pokala in obstanek v ligi Telemach. Prvega smo dosegli, za drugega pa bomo še videli. Imamo precej težav s poškodbami in boleznimi, tako da v Laškem ne bomo popolni proti močnemu tekmecu. Toda naredili bomo vse, da se odrežemo bolje kot v dvobojih DP.«

Spored finalnega turnirja

Sreda

Union Olimpija – Slovan (17.30), Zlatorog – Šenčur GGD (20)

Četrtek

Helios – Tajfun (18.30)

Kolpa Črnomelj – Krka (20.30)

Petek

Helios/Tajfun – Kolpa Črnomelj/Krka (17.45)

Union Olimpija/Slovan – Zlatorog/Šenčur GGD (20.30)

Sobota

finale ob 20. uri.