NBA: Bojevniki z zmago počastili podelitev šampionskih prstanov (VIDEO)

Golden State Warriors so na uvodu sezone lige NBA ugnali moštvo New Orleans Pelicans, Chicago boljši od Clevelanda.

Objavljeno
28. oktober 2015 07.39
NBA/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Golden State - Aktualni prvaki lige NBA košarkarji Golden State Warriors so, kot je to že v navadi, pred uvodno tekmo nove sezone prejeli šampionske prstane, nato pa so brez večjih težav s 111:95 odpravili zasedbo New Orleans Pelicans z bledim Anthonyjem Davisom na čelu. Podobno kot večji del prejšnje sezone je bil nezaustavljiv Stephen Curry.

Najkoristnejši igralec rednega dela lanske sezone je dosegel hvalevrednih 40 točk, ki jim je dodal še šest skokov in sedem asistenc. Razigran je bil zlasti v prvi četrtini, ko je zadel sedem od prvih devetih metov (od tega štiri trojke) in nasprotnikom natresel 24 košev. Kot poroča uradni portal lige se je sijajni organizator igre z današnjim dosežkom zapisal v zgodovino, saj je po Kareemu Abdulu-Jabbarju (41 točk leta 1972) kot aktualni MVP lige dosegel drugo največje število točk na prvi tekmi nove sezone v zgodovini lige NBA. 

Navijači mu niso ostali dolžni, saj so ga nagradili z glasnimi ovacijami in vzkliki »MVP, MVP ...« Sedemindvajsetletnika iz Ohia to ni pustilo ravnodušnega: »To je res neverjeten dan. Dobil sem kurjo polt, ko so se ob tem prebudili občutki, ki smo jih doživljali v preteklosti.«

Bojevniki, pri katerih je 13 točk dodal rezervist Festus Ezeli, eno manj pa Andrew Bogut, so si do polčasa na krilih Curryja priigrali deset točk naskoka, ki so jih brez večjih težav v drugem delu ubranili.

K temu jim je pomagala nič kaj bleščeča predstava prvega zvezdnika gostov Anthonyja Davisa, četudi je robustni in spretni krilni center dosegel 18 točk in dodal še šest točk in tri blokade. Ameriški reprezentant je imel namreč zanj netipično skromen izkoristek meta (za dve 4:20, prosti meti 10:15) in tudi kar pet izgubljenih žog. Pri polnjenju košev nasporotnika mu je s 17 točkami pomagal predvsem Ish Smith.

Bojevnike v naslednjem kolu v noči na soboto čaka gostovanje v Phoenixu, Pelikane pa dan prej obračun v Portlandu.

Chicago pred Obamo strl Cleveland

Uvodno noč lige NBA so bili na delu tudi aktualni podprvaki najmočnejše košarkarske lige na svetu iz Clevelanda, ki so pred očmi ameriškega predsednika Baracka Obame v Chicagu morali priznati premoč domačim Bikom. Ti so slavili zmago s 97:95. 

Pri zmagovalcih je bil z 19 točkami in devetimi skoki najuspešnejši španski reprezentant Nikola Mirotić, točko manj je ob petih asistencah prispeval Derrick Rose. Goste je do napete končnice vodil kdo drug kot LeBron James, ki je dosegel 25 točk, 10 skokov in pet asistenc, a zapravil napad za izenačenje tri sekunde pred koncem, ko mu je eno od svojih šestih blokad na tekmi podelil Pau Gasol.

»S takšno igro lahko zmagamo na vsaki tekmi. Dober je občutek, ko začneš tekmo z vedenjem, da jo lahko dobiš, saj smo tako dobri in imamo širok nabor dobrih igralcev,« je po zmagi dejal razpoloženi Rose, optimizem z njim pa je delil tudi ameriški predsednik Obama, sicer velik navijač Bikov: »Vse skupaj izgleda zelo obetavno. Imate novega trenerja (Freda Hoiberga op. a.), ki je nekoliko odprl igro v napadu. Vprašanje pa je, ali lahko nadaljujete s takšno obrambo ob novem načinu napada.«

Bike že jutri čaka gostovanje v Brooklynu, prav tako Konjenike, ki bodo prvo zmago na uvodu sezone skušali doseči v Memphisu.

Na tretji tekmi uvodne noči v ligi NBA je Detroit zmagal v Atlanti s 106:94. Andre Drummond je pri gostih zbral 18 točk in 19 skokov.

Izidi:

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 94:106

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 97:95

Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 111:95