NBA: Bojevniki zaustavili LeBrona in izenačili izid v zmagah (VIDEO)

Košarkarji Golden Stata so Clevelandu v finalni seriji NBA zadali drugi poraz, tokrat so bili na gostovanju boljši s 103:82.

Objavljeno
12. junij 2015 08.51
NBA/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Cleveland - Po dveh zaporednih zmagah košarkarjev Clevelanda v finalni serije lige NBA je Golden State v četrtem obračunu na gostovanju v Quicken Loans Areni pokazal zobe, tekmeca odpravil s suverenih 103:82 in izid v zmagah izenačil na 2:2. Zdaj bo imel priložnost, da si v noči na ponedeljek na lastnem parketu v Oaklandu zagotovi zaključno žogico za osvojitev šampionskega prstana, četrtega v zgodovini, toda prvega po sušnih štirih desetletjih. Na drugi strani Cleveland lovi sploh prvo lovoriko, odkar klub obstaja.

Četrti obračun je bil doslej v seriji najmanj izenačen, gostje pa so resno namero po zmagi pokazali že v prvem polčasu, saj so na glavni odmor odšli z 12 točkami naskoka. Domači niso kar tako vrgli puške v koruzo, v tretji četrtini so z delnim izidom 8:0 prepolovili zaostanek in bili dvakrat le še tri točke zadaj, kar pa je Bojevnike tako podžgalo, da so spet premaknili v višjo prestavo, dvakrat vpisali po devet točk zapored in hitro rešili vse dvome o zmagovalcu.

V zadnji četrtini, ko bi bilo najbolj potrebno, ni domači superzvezdnik LeBron James prispeval niti točke, zaradi česar je bil Cleveland povsem nebogljen in je sploh prvič v teh izločilnih bojih izgubil za več kot osem točk, za kolikor je bil Golden State šele po podaljšku boljši v uvodnem obračunu finalne serije. Tudi sicer se je LeBron, po Forbesu šesti največji zaslužkar med svetovnimi športniki v zadnjem letu dni, ustavil že pri 20 točkah, kar je 21 manj od povprečja v tej finalni seriji.

Timofej Mozgov. Foto: Ronald Martinez/AFP.

 

Na prvi tekmi je namreč prispeval 44 točk, na drugi 39, na tretji 40, tokrat pa je iz igre metal zgolj 7:22 (do trojnega dvojčka sta mu resda zmanjkali zgolj dve asistenci, saj je zmogel še 12 skokov in osem podaj) in niti ni bil najboljši strelec svojega moštva, učinkovitejši je bil 216 centimetrov visoki ruski center Timofej Mozgov z 28 točkami (in desetimi skoki). Clevelandu je res pošteno šepal met z razdalje, saj je iz 27 poskusov iztržil pičle štiri trojke, rezervist J. R. Smith je denimo sprožil kar osemkrat, zadel pa ni niti enkrat samkrat.

Na drugi strani je Bojevnike do zmage popeljalo tudi dvanajst zadetih trojk, tretjino jih je dosegel Andre Iguodala, ki je bil z 22 točkami po učinkovitosti povsem poravnan z najboljšim igralcem sezone v ligi NBA Stephenom Curryjem. Ta je tokrat izgubil štiri žoge, skupaj v finalni seriji pa že dvajset. Klop Golden Stata je doprinesla pičlih 19 točk, kar pa je bilo še vedno dosti bolje kot pri Clevelandu, pri katerem je pet rezervistov skupaj doseglo zgolj sedem točk. Zmaga gostov je bila njihova druga najvišja v končnici, še bolj prepričljivi so bili zgolj v tretjem dvoboju konferenčnega finala, ko so Houston odpravili s 115:80.

CLEVELAND CAVALIERS : GOLDEN STATE WARRIORS 82:103 (70:76, 42:54, 24:31) - v zmagah 2:2
Mozgov 28 točk (10 skokov), James 20 (12 skokov, 8 podaj), Thompson 12 (13 skokov), Dellavedova 10, Schumpert 5, Smith 4, Perkins 2, Harris 1; Curry in Iguodala po 22, Green 17, Barnes 14, Lee in Thompson po 9, Livingston 7, Barbosa 2, Speights 1.