NBA: Cleveland kljub poškodbi Irvinga zlahka do konferenčnega finala (VIDEO)

Cleveland Cavaliers so v Chicagu slavili s 94:73 in si zagotovili konferenčni finale. Preobrat Houstonu prinesel sedmo tekmo.

Objavljeno
15. maj 2015 08.46
SPO-BKO-BKN-CLEVELAND-CAVALIERS-V-CHICAGO-BULLS---GAME-SIX
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Chicago - Cleveland Cavaliers so po gostujoči zmagi s 94:73 proti moštvu Chicago Bulls v konferenčnem polfinalu lige NBA povedli z neulovljivih 4:2 in si že zagotovili finale vzhodne konference. Na podoben razplet je dolgo kazalo tudi v Los Angelesu, kjer se je uvrstitev v finale zahoda obetala domačim Clippers, a so Houston Rockets v zadnji četrtini poskrbeli za popoln preobrat, slavili s 119:107 in izsilili sedmo tekmo.

Nekdanji prvak najmočnejše košarkarske lige na svetu z Miamijem nocoj pretirano bleščečega strelskega večera ni imel, a to proti izjemno bledim Bikom niti ni bilo potrebno. Gostje so se sprehodili do visoke in zanesljive zmage, pa čeprav se je že na začetku druge četrtine poškodoval njihov prvi organizator igre Kyrie Irving in se na stranskem tiru priključil že tako ali tako poškodovanemu Kevinu Lovu.

Če je za slednjega sezona že končana, je poškoba kolena, ki jo je Irving staknil ob stiku s soigralcem Tristanom Thompsonom, manj zaskrbljujoča. »Njegovo koleno je boleče, a ni nič zlomljenega. Z njim bo vse v redu,« je po tekmi zagotovil trener Clevelanda David Blatt in pomiril njihove privržence pred zaključkom sezone.

Njegova odsotnost v večjem delu današnje tekme se Konjenikom ni poznala, še več, po Irvingovem odhodu v slačilnico so njegovi soigralci stopili skupaj in se z delnim izidom 20:2 odločilno odlepili od tekmeca. Biki so bili v drugem polčasu povsem nemočni, pomagala jim ni niti vrnitev španskega centra Paua Gasola v začetno petorko.

Španec je tekmo sklenil z zgolj 8 točkami, dvomestno število košev sta pri domačih zmogla le Jimmy Butler (20) in Derrick Rose (14). Pri zmagovalcih je LeBron James dosegel 15 točk in dodal še 9 skokov ter 11 asistenc, strelsko ga je presenetljivo prekašal Avstralec Mathew Dellavedova, ki je z 19 točkami več kot dostojno zamenjal Irvinga (6 točk). Izkazal se je tudi Tristan Thompson (13 točk, 17 skokov), ki je vodji njegovega moštva na igrišču Jamesu pomagal do že pete zaporedne uvrstitve v finale vzhodne konference. Predtem mu je to štirikrat uspelo z Miamijem.

»Ti fantje dajejo vse od sebe vsak dan. Malo sem presenečen, kako nam gre v končnici. Fantje so prvič v takem položaju. Vse bi naredil za ekipo, za moje soigralce. Želim si, da bi občutili ta trenutek. Zaradi tega sem se vrnil,« je po tekmi dejal nekdanji MVP lige.

Cleveland v finalu vzhoda bodisi Atlanto bodisi Washington. Drugo najuspešnejše moštvo rednega dela sezone vodi s 3:2 v zmagah proti možem iz prestolnice.

Rakete v zadnji četrtini šokirale Clippers

Košarkarji Los Angeles Clippers so v zanje zgodovinski sezoni izpustili že drugo priložnost za preboj v finale zahodne konference, kar bi jim uspelo celo prvič v 44-letni zgodovini. Po treh četrtinah jim je kazalo odlično, saj so vodili z 92:79, a sledil je šov gostov, ki so zadnjo četrtino dobili s kar 40:15 in izsilili sedmo tekmo.

Oboleli James Harden je bil znova gonilna sila Houstona, tokrat je dosegel 23 točk. Tri manj je dosegel Dwight Howard in dodal neverjetnih 21 skokov. Po 19 točk sta prispevala še Josh Smith in Corey Brewer. Pri domačih je bil z 31 točkami, 11 asistencami in 7 skoki najuspešnejši Chris Paul, uspešen večer pa je imel tudi Blake Griffin, ki je zbral 28 točk in 8 skokov.

Serija se sedaj seli v Houston, kjer bo v noči na ponedeljek odločilna sedma tekma.

Izida, končnica, polfinale:

Vzhod:

Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers 73:94
Cleveland se je s 4:2 v zmagah uvrstil v finale vzhodne konference.

Zahod:

Los Angeles Clippers - Houston Rockets 107:119
izid v zmagah je izenačen na 3:3.