NBA: Dragić in Udrih učinkovita, uspešen pa le Memphis (VIDEO)

Košarkarji Phoenixa so morali v dvoboju izjemnih zasukov in slabih obramb priznati premoč Houstonu (118:127).

Objavljeno
11. februar 2015 07.25
BKN-HOUSTON-ROCKETS-V-PHOENIX-SUNS
J. P., Delo
J. P., Delo

Memphis - Po atomski prvi četrtini, ki so jo dobili s kar 17 točkami razlike (32:15), so se košarkarji Memphisa brez pretiranih težav dokopali do že 39. zmage v tej sezoni lige NBA, enajste v zadnjih dvanajstih dvobojih, s čimer ostajajo tretje najuspešnejše moštvo, drugo v zahodni konferenci. Naposled so bili s 95:86 boljši od Brooklyna, ki je do zadnjega piska sirene resda topil zaostanek, a vseeno vpisal tretji zaporedni poraz, ki ga drži »pod gladino«, kar se napredovanja v izločilne boje tiče.

V zmagovalnem moštvu se je vnovič izkazal tudi slovenski as Beno Udrih, ki je bil s 13 točkami (prosti meti 2:2, za dve 4:6, trojke 1:3) najučinkovitejši med možmi s klopi. Pristavil je še dva skoka, tri asistence in eno ukradeno žogo, si je pa v dvajsetih minutah na parketu privoščil tudi dve izgubljeni žogi. Še učinkovitejša od njega sta bila Zach Randolph z 19 točkami in španski center Marc Gasol z dvojnim dvojčkom, 14 točkam je namreč dodal še enajst skokov.

Pri poražencih, ki so predvsem slabo metali z razdalje (le tri zadete trojke ob četrtinsko uspešnem metu), je kar šest igralcev doseglo dvomestno število točk, s po petnajstimi sta izstopala Mason Plumlee in Alan Anderson, ki je dodal še kar 14 skokov. Mrežice so tako v zadnjih desetih obračunih kar sedemkrat ostale praznih rok.

Nič kaj uspešen večer pa ni niti za moštvom Phoenixa, ki je v dvoboju izjemnih preobratov pred domačimi navijači pokleknilo pred Houstonom (118:127). Dvoboj, v katerem sta popolnoma odpovedali obe obrambi, so bolje začeli gostje, že v uvodnem delu dosegli rekordnih 41 točk (!) in se na prvi odmor podali s kar 18 točkami prednosti. To je Sonca prisililo, da so zavihala rokave in sredi tretje četrtine z delnim izidom 16:0 (!) celo prevzela vodstvo za osem točk, Houston je namreč strelski post vlekel več kot pet minut.

A v zadnji tretjini so se Phoenixu spet zvezale roke, s trojko razigranega Erica Bledsoeja se je resda približal na točko zaostanka (95:96), nato pa tekmecem dopustil delni izid 11:0, po katerem dvomov o zmagovalcu kajpak ni bilo več. Houston s 36. zmago v sezoni ostaja četrta najuspešnejša zasedba lige, tretja na zahodu, medtem ko Sonca z drugim zaporednim porazom spet le za las držijo napredovanje v izločilne boje. Zdaj jih čaka kar desetdnevni počitek in regeneracija, nato pa gostovanje pri najslabšem moštvu zahoda Minnesoti.

Junak obračuna je bil bradati zvezdnik zmagovalnega moštva James Harden, ki je zgolj v zadnji četrtini prispeval kar dvajset točk, v celotnem dvoboju pa kar 40 (prosti meti 11:14, za dve 10:16, trojke 3:7), dodal je še dvanajst skokov, le ena podaja pa mu je zmanjkala do trojnega dvojčka. Rakete so se izkazale z odličnim metom z razdalje in zadele kar petnajst trojk.

Pri poražencih sta strelsko najbolj izstopala oba organizatorja igre: Eric Bledsoe je namreč prispeval 32 točk (le točko je bil oddaljen od kariernega rekorda), slovenski reprezentančni zvezdnik Goran Dragić pa je v 37 minutah in pol na parketu prispeval 20 točk (prosti meti 3:4, za dve 4:7, trojke 3:4), pet skokov in dve podaji. Njegov mlajši brat Zoran je bil tokrat resda v postavi, a je delil usodo še treh soigralcev, ki jim trener Jeff Hornacek ni dovolil, da bi stopili na parket.