NBA: Dragić vrhunsko proti nekdanjim soigralcem (VIDEO)

Košarkarji Miamija do zmage na gostovanju v Phoenixu (103:95), New York praznih rok v San Antoniu (99:100).

Objavljeno
09. januar 2016 08.08
Heat Suns Basketball
J. P.
J. P.

Phoenix - Slovenski košarkarski as Goran Dragić se je vrnil na »mesto zločina«. V dvorano, v kateri je preživel pet sezon in pol in ki se je nekoč imenovala US Airways Center, danes pa Talking Stick Resort Arena. Sinoči je torej v majici Miamija - prvič, odkar jo je oblekel - gostoval pri nekdanjem delodajalcu Phoenixu in se veselil sladke zmage s 103:95, že dvaindvajsete v tej sezoni lige NBA, s katero se je njegovo moštvo učvrstilo na tretjem mestu razpredelnice vzhodne konference.

Devetindvajsetletni Ljubljančan se je pred nekdanjimi navijači zelo izkazal in je v 36 minutah in pol na parketu, kar je bila sploh največja minutaža v moštvu Miamija, dosegel kar 22 točk (prosti meti 3:5, za dve 5:10, trojke 3:5), pristavil pa še dva skoka, sedem asistenc ter po dve ukradeni in izgubljeni žogi. Še učinkovitejši pri Vročici je bil Dwyane Wade s 27 točkami, medtem ko drugi slovenski predstavnik Beno Udrih tokrat ni dobil priložnosti za dokazovanje. Pri poražencih, ki so resda bolje skakali, je izstopal Brandon Knight s 26 točkami.

V uvodni četrtini sta se moštvi izmenjavali v vodstvu, v drugi pa je bil izid nazadnje izenačen pri 31:31, nakar so gostje dosegli deset zaporednih točk in se izdatneje odlepili, na glavni odmor so odnesli udobnih 13 točk naskoka. Vendar pa jih je prednost uspavala do te mere, da so v začetku drugega polčasa Phoenixu dovolili delni izid kar 14:0, s katerim se je vnovič zavihtel v vodstvo, a ne za dolgo. Zasedbi sta valovali tudi v zadnjem delu, Sonca so še vodila s 87:86, v ključnih trenutkih pa se je izkazal ravno Dragić s šestimi točkami zapovrstjo, s čimer je Miamiju vendarle tlakoval pot do zmage.

Kratkohlačniki manj uspešni

Manj uspešen je bil New York, ki na gostovanju pri San Antoniu ni znal vpisati še četrte zaporedne zmage, v infarktni končnici so bili gostitelji, ki v zadnjih sedmih dvobojih ne poznajo poraza, boljši s 100:99. Kratkohlačniki so vodili do sredine druge četrtine in rezultata 41:40, a so tekmeci zmogli delni izid kar 12:0 in popoln zasuk, ki pa so ga dokončno potrdili šele v zadnji četrtini iz pol. New York je namreč še vodil s 64:63, odtlej pa so Ostroge pokazale, kdo je gospodar parketa v AT&T Centru.

Končnica je bila prav srhljiva, najučinkovitejši mož na parketu Krištaps Porzingis je pol minute pred koncem znižal na 99:100, gostje so imeli v zadnji sekundi še poslednjo priložnost za zmago, a je posiljen met Joseja Calderona zletel v prazno. Porzingis je vpisal dvojnega dvojčka za 28 točk in 11 skokov, podoben podvig se je posrečil Carmelu Anthonyju (20 točk, 12 skokov), ekipa pa je zadela kar devet trojk. Saša Vujačič je ves dvoboj obsedel na klopi. Pri zmagovalcih je Kawhi Leonard v svojo statistiko pritaknil novih 19 točk in 12 skokov.

IZIDI LIGE NBA

Phoenix Suns : Miami Heat 95:103 (Goran Dragić 22 točk, 2 skoka, 7 podaj, 2 ukradeni in 2 izgubljeni žogi v 36 minutah, Beno Udrih ni igral)

San Antonio Spurs : New York Knicks 100:99 (Saša Vujačič ni igral)

Washington Wizards : Toronto Raptors 88:97
Brooklyn Nets : Orlando Magic 77:83
Memphis Grizzlies : Denver Nuggets 91:84
Milwaukee Bucks : Dallas Mavericks 96:95
Minnesota Timberwolves : Cleveland Cavaliers 99:125
New Orleans Pelicans : Indiana Pacers 86:91
Portland Trail Blazers : Golden State Warriors 108:128
Los Angeles Lakers : Oklahoma City Thunder 113:117