NBA: Golden State melje tudi v končnici, Udrih štarta nocoj (VIDEO)

Najuspešnejše moštvo rednega dela košarkarske lige NBA je tudi izločilne boje začelo z zmago nad New Orleansom.

Objavljeno
19. april 2015 07.54
Posodobljeno
19. april 2015 07.54
Pelicans Warriors Basketball
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Oakland - Najprepričljivejša zasedba rednega dela košarkarske lige NBA, Golden State, je tudi izločilne boje začela z odliko. V uvodnem dvoboju osmine finala je pred domačimi navijači s 106:99 odpravila Pelikane iz New Orleansa, razplet prve četrtine pa je obetal povsem neenakovreden dvoboj. Gostitelji so namreč pobegnili z velikih 28:13, v drugem delu z delnim izidom 15:2 še oplemenitili razliko, nato pa jih je izdatna prednost nekoliko uspavala in so tekmecu dovolili, da se jim je približal, za čudežni zasuk pa mu je zmanjkalo časa.

Prvi junak zmage Bojevnikov je bil organizator Stephen Curry, ki se je ob štirih zadetih trojkah ustavil šele pri 34 točkah, izstopala pa sta še Draymond Green (15 točk, 12 skokov) in Andrew Bogut (12 točk, 14 skokov) z dvojnima dvojčkoma. Poražencem ni pomagal niti izjemen učinek Anthonyja Davisa (35 točk), ki je bil neustavljiv predvsem v zadnji četrtini, ko je nanizal kar 20 točk (od 33 celotnega moštva).

Tudi košarkarji Houstona in Chicaga so upravičili vlogo favoritov in so pred domačimi navijači odpravili izzivalce iz Dallasa in Milwaukeeja. Rakete so končnico odprle z zmago s 118:108, ki ni bila niti za trenutek pod vprašajem, saj so si že v uvodni četrtini zagotovile udobnih 15 točk zaloge (32:19), ki je nato v drugem delu resda skopnela, Dallas pa je celo ušel za največ tri točke (53:50), a so gostitelji z delnim izidom 11:0 tik po glavnem odmoru stvari spet postavili na svoje mesto.

Odtlej prednosti niso več izpustili iz rok, gostje pa se niso znali več približati na manj kot pet točk. Junaka zmage, že 56. v sezoni, sta bila James Harden z dvojnim dvojčkom za 24 točk in 11 asistenc ter rezervist Corey Brewer, ki je kar 13 od svojih 15 točk prispeval v zadnji četrtini. Razigran je bil še Trevor Ariza z 12 točkami, 11 skoki, šestimi podajami in tremi ukradenimi žogami. Pri poražencih se je Dirk Nowitzki ustavil pri 24 točkah, medtem ko je Tyson Chandler vpisal dvojnega dvojčka za 11 točk in kar 18 skokov. V ekipo Dallasa se je po šestih tekmah odsotnosti zaradi poškodbe kolena vrnil nekdanji krilni igralec Houstona Chandler Parsons, ki je vknjižil deset točk.

Zasedba Chicaga pa je s 103:91 odpravila Milwaukee, ki je pokleknil predvsem v drugi četrtini, ko je dovolil deset zaporednih točk tekmecu, ki je tako na glavni odmor odšel z udobno prednostjo (60:51). V nadaljevanju dvomov o zmagovalcu ni bilo, Biki so namreč nadzorovali potek dogodkov na parketu in vpisali jubilejno 50. zmago v sezoni, h kateri sta levji delež prispevala Jimmy Butler in Derrick Rose s 25 oziroma 23 točkami. Gostitelji, pri katerih je španski zvezdnik Pau Gasol vpisal dvojnega dvojčka z 10 točkami in 13 skoki, so zmogli kar dvanajst zadetih trojk in so tekmece tudi pošteno preskakali (52:41). Med poraženci je izstopal Khris Middleton z 18 točkami.

Najbolj razburljiv pa je bil obračun v Torontu, kjer so domači po podaljšku pokleknili pred Washingtonom (86:93), ki je vajeti igre v svoje roke prevzel sredi druge četrtine, nato pa v končnici rednega zapravil zelo udobno prednost 15 točk in se moral reševati v podaljških. Tam je Torontu, ki je dosegel le še dve točki, zmanjkalo moči, Washington pa se je domov vrnil s pomembno zmago z gostovanja, ki bi bila lahko že ključna v boju za napredovanje v konferenčni polfinale. Pri zmagovalcih je izstopal Paul Pierce z 20 točkami, od tega štirimi trojkami, pri poražencih pa so fantje s klopi prispevali kar 48 točk, največ (18) Amir Johnson.

Grizliji iz Memphisa, tudi z edini »preživelim« slovenskim predstavnikom Benom Udrihom, bodo v izločilne boje štartali nocoj, ko jih sredi noči (ob 2. uri) čaka domač obračun s Portlandom, ki si je ob koncu rednega dela privoščil štiri poraze zapovrstjo.