NBA: Golden State po 39 letih v konferenčnem finalu, Atlanta izločila Washington

Košarkarji Golden Stata so na 6. tekmi konferenčnega polfinala premagali Memphis s 108:95, Atlanta pa s 94:91 Washington.

Objavljeno
16. maj 2015 09.25
NBA/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Memphis - Košarkarji Golden Stata in Atlante so se kot zadnji uvrstili v konferenčni finale lige NBA. Golden State je bil v gosteh boljši od Memphisa s 105:98, Atlanta pa prav tako na tujem od Washingtona s 94:91. Obe ekipi sta napredovali z izidom 4:2 v zmagah.

Bojevniki iz Golden Statea bodo po 39 letih spet zaigrali v konferenčnem finalu. Tekmo v Memphisu so začeli odlično in povedli s 25:10, ob odmoru pa so imeli trinajst točk prednosti (32:19).

Gostitelji so v drugi četrtini zmanjšali zaostanek in se do glavnega odmora približali na devet, potem ko je v zadnjem napadu zadel Courtney Lee (49:58). Grizliji so dobro igro prenesli v drugi polčas in štiri minute pred koncem tretje četrtine zaostajali le še za točko (62:63), nato pa so se gostje znova oddaljili, tudi po zaslugi Stephena Curryja, ki je tik pred koncem četrtine zadel neverjetno trojko s svoje polovice.

Golden State je nato v zadnjih dvanajstih minutah dosegel pet točk več od Memphisa (32:27) in napredoval v konferenčni finale, kjer ga čaka boljši iz dvoboja med Los Angeles Clipers in Houston Rockets.

Pri Golden Statu je bil najboljši igralec Curry z 32 točkami, 10 podajami in 6 skoki, Klay Thompson je dodal 20 točk in 8 skokov.

Pri Memphisu je bil najbolj razigran Marc Gasol z 21 točkami in 15 skoki, Zach Randolph je dosegel 15 točk, Beno Udrih pa v osmih minutah 4 točke (za dve 2-6).

Pierce prepozno zadel trojko

Ponoči je napredovala tudi Atlanta, ki je v gosteh za tri točke premagala Washington (94:91). Gostujoči košarkarji so imeli na začetku zadnje četrtine deset točk prednosti, vendar so se domačini vrnili v igro in 7,8 sekunde pred koncem zaostajali le še za dve (91:93), nato pa je Al Horford na drugi strani zadel enega od dveh prostih metov in prednost povišal na tri (94:91).

Domačini so imeli za zadnji napad na voljo še 6,4 sekunde. Žogo so spravili do veterana Paula Pierca, ki je iz težkega položaja zadel trojko, vendar pa so sodniki po ogledu posnetka ugotovili, da je žogo prepozno izpustil iz rok in Atlanta se je veselila prvega napredovanja v konferenčni finale, kjer jih čaka Cleveland.

Pri Washingtonu je največ točk dosegel Bradley Beal (29), John Wall jih je dodal 20.

Pri Atlanti je bil najučinkovitejši DeMarre Carroll s 25 točkami, Jeff Teague in Paul Millsap sta jih vknjižila po 20.

Rezultata konferenčnih polfinal lige NBA

Zahodna konferenca

Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 95:108 /2:4/

(Beno Udrih 4 točke v 8 minutah za Memphis)

Vzhodna konferenca

Washington Wizards - Atlanta Hawks 91:94 /2:4/