NBA: Golden State po 40 letih do naslova prvaka

Golden State je na šesti tekmi finala v gosteh premagal Cleveland s 105:97 in osvojil naslov. MVP finala Andre Iguodala.

Objavljeno
17. junij 2015 09.42
SPO-BKO-BKN-2015-NBA-FINALS---GAME-SIX
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Cleveland - Košarkarji Golden Stata so v Clevelandu končali štiridesetletno čakanje na naslov prvaka lige NBA, potem ko so na šesti tekmi slavili s 105:97.

Za najkoristnejšega igralca finala je bil izbran Andre Iguodala, ki je imel povprečje 16,3 točke, 5,8 skoka in 4 podaje na tekmo

Pri Golden Statu sta bila na zadnji tekmi strelsko najučinkovitejša Igoudala in Stephen Curry s 25 točkami, Draymond Green pa je vknjižil trojni dvojček (16 točk, 11 skokov in 10 podaj).

Pri Clevelandu je bil najbolj razigran LeBron James, ki je s slabim metom iz igre (13-33) dosegel 32 točk, tem pa dodal še 18 skokov in 9 podaj. Drugi strelec je bil J.R. Smith z 19 točkami.

Curry in Igoudala poskrbela za odličen začetek gostov

Šesta tekma finala se je pričela po željah gostov. Ti so dobre tri minute pred koncem četrtine vodili s 15:11, nato pa četrtino zaključili z delnim izidom 13:4 in si priborili trinajst točk prednosti (28:15). V tem delu igre sta bila pri Golden Statu najbolj razpoložena Curry z devetimi točkami in Iguodala s sedmimi.

Domačini so se v drugi četrtini vrnili v igro. James Jones je zadel prve tri proste mete, James pa je dodal trojko in prednost Golden Stata se je zmanjšala na sedem (21:28). Cleveland je 3 minute in 23 sekund pred iztekom polčasa zaostajal za osem, ko sta James in Tristan Thompson poskrbela za občutno znižanje vodstva. Najprej je James dosegel naslednjih šest točk svojega moštva, Thompson pa je zadel zadnja meta v četrtini in Bojevniki so imeli po polovici tekme le še dve točki prednosti (45:43).

Golden State v tretji četrtini znova stopil na plin, Cleveland se je prepozno vrnil

Gostom je dobro del glavni premor, saj so se na parket vrnili dobro razpoloženi. Drugi polčas so začeli z delnim izidom 16:8 in ponovno povedli z dvomestno prednostjo (61:51), njihova gonilna sila pa je bil Iguodala, ki je v tem nizu prispeval sedem točk. Golden State je pred zadnjimi dvanajstimi minutami vodil za dvanajst (73:61).

Domačini so zadnji del začeli spodbudno. James je dosegel štiri izmed prvih osmih točk svojega moštva in Cleveland se je ponovno približal na manj kot deset točk (68:75). A Golden State je hitro odgovoril na niz in dobrih pet minut pred koncem vodil za petnajst (94:79).

Borbeni Cleveland je vztrajal vse do konca in se po zaslugi J.R. Smitha, ki je v zadnjih 74 sekundah zadel tri trojke, 33 sekund pred koncem približal na štiri (97:101), a to žal ni bilo dovolj. Stephen Cury je zadel oba prosta meta, Iguodala pa dva od štirih in Golden State je dobil finalno serijo.

James: Preveč talenta je bilo v oblekah

Prvi zvezdnik Clevelanda LeBron James je po koncu finalne serije govoril o tem, kako se je poznala odsotnost nekaterih ključnih igralcev:

»Najprej smo izgubili Andersona Verajaa, nato pa še Kevina Lova in Kyrieja Irvinga, ki sta All-star igralca. Potrudili smo se po najboljših močeh, da bi nadomestili te igralce, na koncu pa je preveč talenta to serijo spremljalo v oblekah. V svoji karieri sem igral že veliko tekem končnice, v tej je pomembno, da imaš zdrave igralce, da igraš dobro ob pravem trenutku in da imaš nekaj sreče. Igrali smo dobro, vendar nismo imeli ne sreče ne zdravih igralcev,« je dejal James.

Finale lige NBA

Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 97:105 /2:4/