NBA: Golden State ustavil Hardna in si tlakoval pot v finale (VIDEO)

Bojevniki so v peti tekmi konferenčnega finala še četrtič ugnali zasedbo Houstona, zdaj jih čaka še Cleveland.

Objavljeno
28. maj 2015 09.22
SPO-BKO-BKN-HOUSTON-ROCKETS-V-GOLDEN-STATE-WARRIORS---GAME-FIVE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Oakland - Očitno je bil torkov uspeh Houstona v četrti tekmi konferenčnega finala košarkarske lige NBA zgolj preblisk, že sinoči je namreč najuspešnejše moštvo rednega dela sezone, Golden State Warriors, v petem dvoboju spet zmagalo s 104:90 in se prebilo v veliki finale lige, kjer ga že čaka Cleveland, ki ni Atlanti dovolil niti ene zmage. Prvi obračun bo šele prihodnji petek v Oaklandu.

Uvodoma je dišalo po tem, da je torkov skalp Raketam vendar dal novega zagona, saj so prvo četrtino končale s petimi točkami naskoka. Ko pa je Golden State z dvema zaporednima trojkama Klaya Thompsona zrežiral zasuk (25:22), prednosti ni več izpustil iz rok. Do začetka zadnjega dela ni niti enkrat poskočila na več kot deset točk, a po drugi strani niti gostje niso bili zmožni spet vzeti škarij in platna v svoje roke, sredi tretje četrtine so se dvakrat kvečjemu približali na točko.

Zadnji del je bil povsem po taktih Bojevnikov, ki so z delnim izidom 7:0 za udobno vodstvo 87:72 razrešili vse dvome o zmagovalcu. Tehtnico je na njihovo stran najizdatneje nagnilo izjemno število skokov (razmerje kar 59:39), pa tudi devet zadetih trojk, v čemer je prednjačil Thompson, ki je bil uspešen štirikrat. Najkoristnejši igralec sezone Stephen Curry je bil sicer med vsemi na parketu najbolj pri metu s 26 točkami, Harrison Barnes je dodal dve manj.

Pri poražencih se je med strelce vpisalo zgolj šest igralcev, vsi so dosegli dvomestno število točk, nihče pa več kot 18, kolikor jih je zmogel Dwight Howard, ki je dodal tudi kar 16 skokov. Veliki dolžnik pa je kajpak ostal James Harden, na katerega so se gostitelji vrhunsko pripravili, potem ko jim je v prejšnjem obračunu nasul rekordnih 45 točk. Tokrat se je ustavil pri zgolj štirinajstih, najbolj pa bode v oči, da si je privoščil kar 13 (!) izgubljenih žog oziroma le tri manj kot vsi tekmeci skupaj. To je seveda tudi njegov negativni osebni rekordi v končnici.

»Zaslužili smo si to zmagoslavje, a do končnega uspeha je še dolga in trnova pot,« opozarja Klay Thompson. Golden State (oziroma pred tem Philadelphia in San Francisco Warriors) lovi svojo četrto krono v NBA, vendar prvo po dolgih štirih desetletjih suše.

GOLDEN STATE WARRIORS : HOUSTON ROCKETS 104:90 (74:68, 52:46, 17:22) - v zmagah 4:1
Curry 26, Barnes 24, Thompson 20, Ezeli 12, Green 9, Barbosa 7, Iguodala 6; Howard 18, Brewer in Terry po 16, Ariza 15, Harden 14, Smith 11.