NBA: Goran Dragić prvi junak zmage nad Minnesoto (VIDEO)

Slovenski košarkarski reprezentant je k novemu uspehu Phoenixa prispeval 25 točk ob vrhunskem metu za dve (11:12).

Objavljeno
08. januar 2015 07.21
Suns Timberwolves Basketball
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Minnesota - Košarkarji Phoenixa so imeli precej več dela, kot so pričakovali, da so se dokopali do 21. zmage v tej sezoni lige NBA, saj so se morali za skalp Minnesote, ki s pičlimi petimi uspehi ostaja zadnjeuvrščena ekipa zahodne konference, pošteno potruditi in trepetati vse do zadnjega piska sirene (113:111).

Gostitelji so vodili vse do začetka zadnje četrtine, sredi tretjega dela so pobegnili celo za udobnih 13 točk, a so se Sonca z delnim izidom 10:0 vrnila v igro. Tudi v infarktni končnici se je tehtnica nekajkrat celo nagibala na stran Minnesote, ki je vodila še s 102:101, v ključnih trenutkih pa je bil nekoliko bolj zbran Phoenix, ki je letel na krilih prvega junaka dvoboja, slovenskega reprezentanta Gorana Dragića, ki ni bil le najboljši strelec s 25 točkami, temveč se je proslavil tudi s svojim najboljšim metom za dve v tej sezoni (11:12). Manj mirno roko je imel pri trojkah (0:4), je pa dodal še tri skoke, štiri podaje in eno ukradeno žogo v 38 minutah na parketu.

Njegov mlajši brat Zoran Dragić se tokrat znova ni prebil niti v ekipo. Pri poražencih, pri katerih zaradi poškodbe gležnja nista mogla nastopiti evropska zvezdnika Ricky Rubio in Nikola Peković, je prav tako 25 točk prispeval Andrew Wiggins, moštvu pa ni pomagalo niti, da je bilo od tekmeca bistveno uspešnejše v številu skokov, asistenc in zadetih trojk.

V derbiju zasedb z vrha obeh konferenc pa je Atlanta nadaljevala zmagovalni pohod in vpisala še jubilejno dvajseto zmago z zadnjih 22 dvobojev, šesto zapored. Skalp je s 96:86 snela Memphisu, vodila domala celo tekmo, plin pa dokončno pohodila v zadnjih izdihljajih obračuna po izenačenju na 84:84. Tedaj je namreč z delnim izidom 10:0 neulovljivo ušla, Grizliji, ki so med tekmo že tudi zaostajali za trinajst točk, a se vrnili, pa tega zaostanka niso znali več izničiti. S tem Atlanta ostaja najuspešnejše moštvo vzhodne konference, Memphis pa drži tretje mesto na zahodu.

Zmagovalci - zaradi smrti v družini je manjkal Elton Brand - so naredili razliko z natančnim metom z razdalje in več kot polovično uspešnostjo pri trojkah (13:25). Najbolj se je izkazal organizator Jeff Teague s 25 točkami, Kyle Korver pa je zadel štiri trojke. Pri poražencih, ki niso zgrešili niti enega prostega meta (11:11), je izstopal Mike Conley s 17 točkami, slovenski as Beno Udrih pa je začel na klopi in nato v 18 minutah na parketu nabral štiri točke (prosti meti 2:2, za dve 1:4), tri skoke v obrambi, dve asistenci in dve ukradeni žogi.

Mozgov namesto Varejãa

Košarkarji Clevelanda, ki so sinoči proti Houstonu vpisali še šesti poraz v zadnjih sedmih dvobojih, so močnejši za kar 216 centimetrov visokega ruskega centrskega hrusta Timofeja Mozgova, ki je doslej branil barve Denverja. Pri novem delodajalcu bo zamenjal Brazilca Andersona Varejãa, ki je moral zaradi nedavne hude poškodbe Ahilove tetive že predčasno sklenil sezono.

Cleveland je v zameno Denverju prepustil svojo izbiro igralcev na prihodnjih dveh naborih lige NBA. Sicer je bilo v igralskem kadru v zadnjem obdobju kar precej prometa, vodstvo kluba je namreč v svoje vrste zvabilo tudi J. R. Smitha in Imana Shumperta iz New Yorka, medtem ko si je Dion Waiters novega delodajalca poiskal pri Oklahomi.