NBA: Grizliji dokončno pregnali Duranta & co., v finalu tudi že Vročica

Košarkarji Miamija so na peti tekmi polfinala na vzhodu dokončno izločili Chicago, Memphis je za finale ugnal Oklahomo.

Objavljeno
16. maj 2013 10.23
NBA/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Oklahoma City - Čeprav so v rednem delu sezone severnoameriške košarkarske lige spadali med kandidate za naslov, so košarkarji Oklahome neslavno sklenili sezono na peti tekmi konferenčnega polfinala z Memphisom. Grizliji so v gosteh zmagali z 88:84 in se se s 4:1 v zmagah uvrstili v finale zahoda.

Prvi mož večera je bil Zach Randolph, ki je zbral 28 točk, 14 skokov, dve podaji in dve ukradeni žogi. Kevin Durant je bil sicer najboljši mož Oklahome, zbral je 21 točk, osem skokov in šest podaj, a bil dalečod blestečih predstav, ki jih je kazal med sezono. Pravzaprav je odigral tretjo najslabšo tekmo v končnicah, njegov met iz igre je bil kar 5:21.» Vse, kar je bilo v meni, vse sem na tej tekmi dal za ekipo. Na parketu sem pustil zadnje atome moči. Zgrešil sem 16 metov, a se nisem predajal, ostal sem napadalen. To je vse, kar lahko na tekmi zahtevam od sebe,« je Durant povedal po tekmi.

Memphis se je tako veselil velikega uspeha in se uvrstil v finale, v katerem bo njegov nasprotnik zmagovalec dvoboja med moštvoma San Antonio Spurs in Golden State Warriors. Zaenkrat s 3:2 vodijo igralci San Antonia. »Vsekakor mi dosežek na tej tekmi veliko pomeni, sploh zato, ker smo se prebili v finale konference. Vesel sem, ampak pred nami je še veliko dela. Želim osvojiti prstan,« je po tekmi povedal prvi strelec ekipe Randolph.

Vročica čaka na Indiano

V finale vzhodne konference so se sinoči že uvrstili tudi aktualni prvaki iz Miamija, ki so doma s 94:91 premagali Chicago in napredovali s 4:1 v zmagah. Vročica je sicer serijo proti Bikom začela s porazom, a nato zapisala štiri zaporedne zmage za finale.

Miami je sicer prepričljivo vodil v prvem polčasu, a nato popustil in dovoil Chicagu, da se je povsem približal. V zaključku tekme so tako imeli Biki še priložnost, da izsilijo podaljšek, a Nate Robinson in Jimmy Butler nista bila uspešna. LeBron James je k zmagi prispeval 23 točk in osem podaj, Dwyane Wade je tekmo končal pri 18 točkah in šestih podajah, Chris Bosh pa je zbral 12 točk in sedem skokov. Pri Chicagu je bil najuspešnejši Carlos Boozer s 26 točkami in 14 skoki.

»Že od vsega začetka smo vedeli, da se bomo morali za uvrstitev v finale konference boriti na vso moč, kar se je tudi pokazalo,« je po sinočnji zmagi dejal trener Miamija Erik Spoelstra. Njegov tekmec na drugi strani Tom Thibodeau je porazov bikov pripisal številnim poškodbam, ki so pestile igralce. »Tekmovanje je odločilo zdravstveno stanje igralcev. Vendar pa je Miami veličastna ekipa in vse čestitke. Na igrišču se ne bodo premagali sami, to moraš narediti sam. Dobro je potrebno odigrati vseh 48 minut,« je po porazu dejal Thibodeau.

V polfinalu prvenstva NBA se bo Vročica pomerila z zmagovalcem dvoboja med moštvoma Indiana Pacers in New York Knicks. Indiana v dvoboju vodi s 3:1 v zmagah, peta tekma bo danes v Madison Square Gardnu.