NBA: James se bo vrnil v Cleveland

LeBron James bo po štirih letih zapustil moštvo Miami Heat in znova igral za Cleveland, kjer je začel kariero v ligi NBA.

Objavljeno
11. julij 2014 20.36
NBA-JAMES/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Miami - Ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James je po dolgem premisleku sprejel odločitev, kje bo nadaljeval kariero, in sicer se bo iz Miamija vrnil v Cleveland.

29-letni James je bil zadnja štiri leta član moštva Miami Heat, s katerim je osvojil dva šampionska prstana (2012, 2013), zdaj pa se je odločil, da znova obleče dres Clevelanda, pri katerem je leta 2003 začel svojo kariero v najmočnejši ligi na svetu.

»Ko je bilo še vsem vseeno, kjer bom igral košarko, sem bil fant iz severnovzhodnega Ohia. Moj odnos s tem krajem je večji od košarke. Pred štirimi leti tega še nisem vedel, zdaj pa je drugače. Miamiju sem se pridružil zaradi Dwyana Wada in Chrisa Bosha, saj sem verjel, da nam skupaj lahko uspe nekaj magičnega. To smo tudi storili in do konca svojih življenj bomo ostali bratje. Zdaj ne bo sledila novinarska konferenca ali zabava, temveč se bom lotil dela. Vedno sem verjel, da bom v Clevelandu končal svojo kariero, samo nisem vedel, kdaj točno se bom vrnil. Zdaj ne bom obljubil, da bom poskrbel za naslov lige NBA, to je zelo težko doseči. Naslov želim osvojiti že naslednje leto, vendar ostajam realist. To bo dolg proces, daljši kot leta 2010. Moje potrpljenje bo na preizkušnji. Verjamem, da lahko pomagam Kyrieju Irvingu, da postane najboljši organizator igre v ligi, da lahko pomagam Tristanu Thompsonu in Dionu Waitersu pri njunem razvoju, ter da bom znova združen z Andersonom Varejaom, ki je eden izmed mojih najljubših soigralcev. Pripravljen sem, da sprejmem izziv, vračam se domov,« je za Sports Illustrated razkril James.

Lastnik Clevelanda in navijači so se težko sprijaznili z odhodom

LeBron James je za Cleveland igral prvih sedem let svoje profesionalne kariere, nato pa je leta 2010 odšel v Miami, s katerim je želel osvojiti naslov prvaka. Odhod je bil vse prej kot miren, saj ga je lastnik kluba Dan Gilbert javno označil za strahopetneža, navijači pa so zažigali njegove drese.

»Preden sem se odločil za vrnitev, sem potreboval podporo svoje žene in mame. Pismo Dana Gilberta, negodovanje navijačev in zažiganje mojih dresov - z mojim odhodom leta 2010 so se zelo težko sprijaznili, sam pa sem to sprejel z mešanimi občutki. Z Danom sva se pogovorila na štiri oči in premostila težave. Vsi delamo napake, tudi sam sem jih naredil. Kdo pa sem, da bom kuhal zamero? Cleveland sem zapustil z jasnim ciljem. Želel sem osvojiti prstan, to nam je uspelo dvakrat. V Miamiju so že dobro poznali ta občutek, medtem ko v našem Ohiu tega občutka niso imeli že dolgo časa. Še vedno želim osvojiti čim več prstanov, najpomembnejše pa je to, da v severovzhodni Ohio vrnem naslov,« je še pojasnil James.

LeBron James je v svoji karieri poleg dveh šampionskih prstanov osvojil še dva naziva MVP finala (2012, 2013), bil štirikrat proglašen za najkoristnejšega igralca leta (2009, 2010, 2012, 2013) in desetkrat sodeloval na tekmi vseh zvezd. Ameriški zvezdnik je v svoji dosedanji karieri dosegel 23.170 točk, s čimer je na 27. mestu najboljših strelcev v zgodovini lige, svoj položaj pa bo v prihodnosti zagotovo še korenito izboljšal.