NBA: kralj LeBron začel v bližini trojnega dvojčka (VIDEO)

Finalisti minule sezone so se mučili za zmago nad Bostonom s 102:99. Huda poškodba Haywarda. Prvaki začeli s porazom.

Objavljeno
18. oktober 2017 08.08
J. P.
J. P.

Cleveland - Po hokejskem se je onkraj »luže« začel tudi profesionalni košarkarski ples, novo sezono lige NBA pa sta, kot se spodobi, že uvodni večer odprla tudi finalista prejšnje, Cleveland Cavaliers in Golden State Warriors. Konjeniki so v dvoboju z Bostonom zmago le s težavo zadržali v domači dvorani Quicken Loans Arena, bilo je namreč 102:99, a so gostje še manj kot minuto in tri četrt pred koncem vodili za tri točke (98:95). Domač zasuk v končnici je potrdil Kevin Love s ključno trojko 46 sekund pred zadnjim piskom sirene.

Bil je to obračun velikih nihanj, ki ga je bolje odprl Boston, vendar pa so poznejši zmagovalci nato z delnim izidom 16:3 že na prvi odmor odnesli udobno prednost desetih točk, ki so jo do konca polčasa oplemenitili že na +16. Pri izidu 61:43 sredi tretje četrtine se je zdelo, da se tekmec ne more več vrniti v igro, a je v hipu vknjižil devet točk zapovrstjo in celo za kratko prevzel vodstvo tik pred prehodom v zadnji del, ki je bil izenačen, moštvi sta se izmenjavali v vodstvu, naposled pa se je tehtnica vendarle nagnila na stran Clevelanda.

V zmagovalni vrsti je, kot že tolikokrat doslej, tudi ob uvodu v novo sezono blestel prvi zvezdnik LeBron James, ki mu je ena sama asistenca zmanjkala do trojnega dvojčka, v kar 41 minutah na parketu je namreč prispeval 29 točk, 16 skokov in devet podaj, dvojni dvojček se je s 15 točkami in 11 skoki posrečil tudi Lovu, pri poražencih pa Kyrieju Irvingu (22 točk, od tega štiri trojke, in 10 asistenc) in Jaysonu Tatumu (14 točk, 10 skokov), medtem ko je bil najbolj pri metu komaj 20-letni Jaylen Brown s 25 točkami.

Dvoboj je že v uvodni četrtini zasenčila huda poškodba krilnega igralca Bostona Gordona Haywarda, ki si je pri nesrečnem padcu zlomil nogo, dvorana pa je ob zares brutalnem prizoru obnemela. Njegov debi v majici novega delodajalca, pred tem je bil sedem sezon zvest Utah Jazzu, se je tragično končal že po dobrih petih minutah, besede podpore z dobrimi željami pa so mu že izrekli številni zvezdniki lige NBA na čelu s Paulom Georgeem, ki je podobno hudo poškodbo noge utrpel pred tremi leti, Stephenom Curryjem, Rickyjem Rubiem in drugimi.

Prvaki začeli s porazom

Če so se finalisti minule sezone še nekako izvlekli, pa se dobitniki šampionskih prstanov, košarkarji Golden Stata, niso. Zdelo se je, da imajo pred kar 19.596 navijači v domači Oracle Areni vse pod nadzorom, a se je Houston še posebej v zadnji četrtini snel verige in po izjemnem preobratu in infarktni končnici zmagal s 122:121. Bojevniki so vodili večji del dvoboja, v drugi četrtini tudi že za zelo udobnih 17 točk, v ključnih trenutkih pa jim je povsem nepričakovano zmanjkalo sape.

Zgolj 103 sekunde pred zadnjim piskom sirene so gostitelji še vodili s 121:118, nato pa je na drugi strani najučinkovitejši mož na parketu James Harden vzel škarje in platno v svoje roke in se tekmecem prilepil za ovratnik, mož odločitve je bil z zadetima prostima metoma 44 sekund pred koncem PJ Tucker. V poslednjih izdihljajih obračuna je iz obupa s trojko poskusil zvezdnik Stephen Curry, toda neuspešno, resda je nato zadel Kevin Durant, a za drobec sekunde prepozno, prvaki so torej sezono načeli s porazom.

V vrstah zmagovalcev, ki so zadeli kar petnajst trojk, se je v 36 minutah na parketu z dvojnim dvojčkom za 27 točk (od tega štiri trojke) in deset skokov izkazal Harden, pri domačih, ko so bili z razdalje še malenkostno učinkovitejši (16 trojk), pa se je Draymond Green spogledoval s trojnim dvojčkom, a za las ostal brez njega. Vknjižil je namreč devet točk, 11 skokov in kar trinajst asistenc. Najbolj je bil sicer s 23 točkami, tudi kar šestimi trojkami, pri metu 32-letni rezervist Nick Young, prejšnje štiri sezone član Jezernikov iz Los Angelesa.

IZIDA LIGE NBA

Cleveland Cavaliers : Boston Celtics 102:99

Golden State Warriors : Houston Rockets 121:122