NBA: Miami najučinkovitejši v sezoni, 17 točk Dragića (VIDEO)

Košarkarska Vročica je s 129:111 odpravila Bike iz Chicaga ob kar 67,5-odstotno uspešnem metu iz igre.

Objavljeno
02. marec 2016 08.02
NBA/
J. P.
J. P.

Miami - Košarkarji Miamija (brez poškodovanega Bena Udriha, s katerim je vodstvo kluba predčasno prekinilo sodelovanje) so se sinoči dokopali do 34. zmage v sezoni, v domači dvorani AmericanAirlines Arena so bili namreč s kar 129:111 boljši od Chicaga, ki je tako s tretjim zaporednim porazom tik pod mesti, ki še vodijo v izločilne boje - na vzhodu namreč zaseda deveto mesto, medtem ko je Vročica četrta na razpredelnici vzhodne konference. Še zanimivost: tako učinkovita kot sinoči zasedba trenerja Erica Spoelstre v tej sezoni sploh še ni bila, pred tem je namreč največ točk - po 116 - vknjižila ob dveh domačih zmagah pred prelomom leta, 20. novembra nad Sacramentom (116:109) in natanko mesec dni pozneje nad Portlandom (116:109).

Gostitelji so se po izenačenem začetku, izid je bil nazanje poravnan pri 17:17, z delnim izidom 11:2 hitro dokopali do udobne zaloge enajstih točk, ki pa je v drugi četrtini splahnela, tako da so na glavni odmor odnesli pičle tri točke naskoka. Ko so videli, da je vrag odnesel šalo, pa so košarkarji Miamija vnovič pohodili stopalko za plin in z devetimi doseženimi točkami zapovrstjo spet izdatneje pobegnili, v zadnjem delu, ko je razlika naasla že na +22, pa doseženo zgolj še potrdili. Miami, ki še vedno nastopa brez zvezdnika Chrisa Bosha, je bil iz igre kar 67,5-odstotno uspešen, kar je sploh najboljši učinek v zgodovini franšize.

V vrstah zmagovalcev, ki so v svoje vrste nedavno zvabili izkušenega 34-letnega nekdanjega člana Brooklyna Joeja Johnsona (sinoči je prispeval 24 točk), se je z dvojnim dvojčkom za 26 točk in 14 skokov najbolj izkazal rezervist Hassan Whiteside. Zanimivo, slovenski as Goran Dragić je bil šele peti najučinkovitejši strelec moštva, pa čeravno je vpisal kar 17 točk (prosti meti 1:2, za dve 8:12, trojke 0:2), dvojni dvojček dopolnil z enajstimi asistencami, pristavil pa še štiri skoke in po eno ukradeno in izgubljeno žogo v 35 minutah, kolikor jih je prebil na parketu. Zdaj Dragića v noči na petek čaka domač obračun z nekdanjimi soigralci iz Phoenixa. Pri Bikih, ki so zadeli kar enajst trojk (iz 23 poskusov) in pri katerih so rezervisti prispevali kar 48 točk, je bil s 17 točkami najbolj pri metu Derrick Rose.

Saša Vujačič je poskušal zaustaviti Meyersa Leonarda. Foto: Elsa/AFP.

 

Saša Vujačič brez točk

Manj uspešen pa je bil New York, ki je moral - ravno tako na domačem paketu dvorane Madison Square Garden - premoč priznati Portlandu, ki se je veselil zmage s 104:85, tretje zapovrstjo. Kratkohlačniki so vpisali že petnajsti poraz v zadnjih 18 dvobojih, drugič zapored so dosegli 85 točk ali manj, s čimer domala nimajo več možnosti za preboj v izločilne boje, za katerimi na trinajstem mestu vzhodne razpredelnice zaostajajo že šest zmag. Zgolj v prvi in polovici druge četrtine sta se moštvi izmenjavali v vodstvu, ko pa so gostje prevzeli pobudo (42:41), niso prednosti več izpustili iz rok niti za trenutek. Ključno je bilo obdobje ob koncu tretjega in začetku zadnjega dela, ko so zmogli delni izid kar 16:2.

Pri zmagovalcih se je še posebej izkazal Damian Lillard s kar 30 doseženimi točkami, vknjižill je tudi štiri od dvanajstih trojk moštva in proste mete brezhibno izvajal 10:10, z dvojnim dvojčkom za 11 točk in kar 14 skokov je nase opozoril tudi Meyers Leonard. V vrstah poražencev se je Carmelo Anthony ustavil pri 23 točkah in 10 skokih, medtem ko se slovenski košarkar Saša Vujačič v treh minutah na parketu med strelce ni vpisal. Enkrat je neuspešno poskusil zadeti trojko, sicer pa je lastno statistiko pustil povsem prazno. Zdaj Kratkohlačnike v noči na soboto čaka gostovanje pri Bostonu, tretjem najuspešnejšem moštvu vzhoda.

IZIDI LIGE NBA

Miami Heat : Chicago Bulls 129:111 (Goran Dragić 17 točk, 4 skoke, 11 podaj, 1 ukradena in 1 izgubljena žoga v 35 minutah)

New York Knicks : Portland Trail Blazers 85:104 (Saša Vujačič 0 točk v 3 minutah)

Charlotte Hornets : Phonix Suns 126:92
Dallas Mavicks : Olando Magic 121:108
Golden State Warriors : Atlanta Hawks 109:105 - po podaljšku
Los Angeles Lakers : Brooklyn Nets 107:101