NBA: Miami s tretjo zmago do prve zaključne žoge

Moštvo Miami Heat je proti Oklahomi dobilo četrto tekmo finala in v seriji vodi s 3:1.

Objavljeno
20. junij 2012 09.40
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Miami - Košarkarji Miamija bodo imeli v noči s četrtka na petek prvo možnost za osvojitev naslova prvakov severnoameriške NBA, potem ko so še tretjič premagali Oklahomo (104:98). Domači so na poti do nove zmage morali pokazali veliko borbenosti, saj so v uvodni četrtini zaostajali za 17 točk.

Oklahoma je bila v prvih dvanajstih minutah zelo razpoložena, kar se je poznalo tudi na semaforju. Russell Westbrook (10 točk), Kevin Durant (8) in Nick Collison (6) so ekipi priigrali prednost 27:12, ki pa ga nato mladi gostje niso uspeli zadržati.

Domači košarkarji so izid izenačili manj kot osem minut pred koncem druge tretjine (35:35) in nato v tretji povedli s sedmimi točkami razlike (90:83), vendar so imeli košarkarji Oklahome v svojih vrstah razpoloženega Westbrooka (43 točk), ki jih je vseskozi držal v igri. Predvsem po njegovi zaslugi so gostje manj kot pet minut pred koncem vodili s 94:92, a svojo prednost znova zapravili. Vročica se je po delnem izidu 7:0 znova oddaljila in svoje vodstvo zadržala do konca tekme, pa čeprav je zadnjih 55 sekund nastopala brez LeBrona Jamesa, ki so ga morali odnesti z igrišča.

»Želel sem oditi do klopi za rezervne igralce, a mi noge tega preprosto niso dovolile,« je pojasnil prvi strelec Miamija, ki je pojasnil, da ne gre za nič resnega. » Vem, da ne gre za kakšno resno poškodbo, imel sem le krče. To se mi je dogajalo že prej.«

Tekmo je odločila odlična moštvena predstava domačih, pri katerih je bil najbolj razpoložen LeBron James (26, 12 podaj in 9 skokov), izkazala sta se tudi Dwyane Wade (25) in Mario Chalmers (25), pri gostih pa sta le Russell Westbrook (43) in Kevin Durant (28) presegla mejo desetih točk, skupaj pa dosegla kar 71 izmed 98 točk Oklahome. Westbrook je iz igre zadel kar 20 metov, kar se je v ligi zgodilo prvič po dveh letih, hkrati pa je postal prvi igralec v zgodovini finala, ki je dosegel 43 točk z največ tremi zadetimi prostimi meti.

Trener Oklahome Scott Brooks navkljub dobremu dosežku svojega varovanca razumljivo ni bil dobro razpoložen. »Nisem razočaran, to se dogaja. Russell je imel dobro tekmo in nas je dobro vodil, nato pa smo v zaključku dvoboja zgrešili nekaj pomembnih metov, s katerimi bi si lahko priigrali zmago. Nekaj vem in vam to tudi zagotavljam, nismo še izgubili borbenega duha.«

Čeprav se je njegovo moštvo znašlo v nezavidljivem položaju, pa Kevin Durant ni izgubil upanja. »Moramo verjeti, to sem dejal tudi soigralcem,« ostaja optimističen.

Moštvi se bosta v noči s četrtka na petek pomerili še petič, dvoboj bo znova gostil Miami.

 

Rezultat četrte tekme finala:

Miami Heat - Oklahoma City Thunder 104:98

(Miami vodi v zmagah s 3:1)