NBA: Miami z izdatno pomočjo Jamesa do ubranitve naslova

Košarkarji Miamija so na odločilni sedmi tekmi finala premagali San Antonio (95:88) in si priborili drugi zaporedni naslov.

Objavljeno
21. junij 2013 09.55
NBA Finals Spurs Heat Basketball
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Miami - Branilci naslova lige NBA, košarkarji Miami Heat, so še drugič zapored in skupno tretjič osvojili naslov prvakov, potem ko so na odločilni sedmi tekmi premagali San Antonio Spurse s 95:88.

Največ zaslug za zmago moštva iz Floride je imel domači zvezdnik LeBron James, ki je tekmo končal s 37 točkami, 12 skoki in 4 asistencami, za svoje predstave v finalu lige pa si je tudi prislužil naziv najkoristnejšega igralca.

James je danes postal tretji košarkar v zgodovini, ki si je prislužil dve zaporedni nagradi za najkoristnejšega igralca rednega dela in najkoristnejšega košarkarja finala lige. To je pred njim uspelo le legendarnima Michaelu Jordanu in Billu Russllu.

James: Prihod v Miami je bila pravilna odločitev

»Rad bi čestital San Antoniu za izjemno igro v finalu, saj so nas prisilili, da smo iz sebe iztisnili maksimum. Pred vsakim začetkom sezone se trdo pripravljam in se poskušam izboljšati, naši rezultati pa so najboljše plačilo. Sem brez besed,« je ob prejetju nagrade za najkoristnejšega igralca finala dejal James, ki je nato nadaljeval: »Pred tremi leti sem se pravilno odločil, ko sem prišel v Miami. Zdaj imamo dva naslova. Smo neverjetna ekipa, odlično se razumemo in znamo se pobrati iz kriznih trenutkov. Na šesti tekmi smo se izvlekli po zaostanku petih točk pol minute pred koncem. Lani sem imel le dva tedna počitnic, letos si bom vzel daljši oddih. Če ne bi bilo prstana, bi poroko najbrž kar odpovedal, tako pa bo še zabavnejša,« je sklenil zvezdnik Miamija.

Poleg njega je bil domačih razpoložen tudi Dwyane Wade s 23 točkami in 10 skoki, ter Shane Battier, ki je zadel šest trojk ter končal pri 18 točkah. Pri San Antoniu je največ pokazal veteran Tim Duncan (24 točk in 12 skokov), Kawhi Leonard je dodal 19 točk in 16 skokov.

Spursi prvič izgubili finalno serijo

Ostroge iz San Antonia so nastopile v svojem petem finalu lige NBA (1999, 2003, 2005, 2007, 2013) in sploh prvič ostale praznih rok, pri čemer niso mogle končati neslavne tradicije gostujočih ekip na odločilni sedmi tekmi finala. V zadnjih 35 letih namreč nobena gostujoča ekipa ni dobila sedme tekme, kar se je zgodilo tudi v tej sezoni.

Miami hitro nadoknadil zaostanek

Izkušeni košarkarji San Antonia so imeli pobudo v uvodnih minutah odločilne tekme in povedli s 13:8, vendar so domačini hitro izničili zaostanek in prvo četrtino končali s prednostjo dveh točk (18:16). Drugo četrtino je zaznamovala izenačena igra obeh finalistov, ki sta v drugih dvanajstih minutah dosegli po 28 točk. Zadnje dejanje tega dela igre je pripadlo Miamiju, ki mu je vodstvo ob polčasu zagotovil Dwayane Wade (46:44).

Domači so imeli pobudo tudi v prvih minutah drugega polčasa, ko so »pobegnili« na +5 (62:57), a so Ostroge vrnile udarec in pet sekund pred iztekom četrtine povedle z 71:69. Miami se je v zadnjem napadu obrnil na Maria Chalmersa, ki je zadel trojko ob izteku za novo vodstvo (72:71).

V odločilni četrtini so bili vseskozi v ospredju domačini (79:75, 83:77, 88:82), a San Antonio še ni rekel zadnje. Leonard je natanko dve minuti pred koncem zadel trojko, s katero se svoje moštvo približal le na dve točki zaostanka (88:90), a je nato Tim Duncan zgrešil met za izenačenje, James pa je na drugi strani dosegel odločilni točki za prednost 92:88 in slavje v American Airlines areni se je lahko začelo.

Popovich: Ponosen sem na svoje igralce

Trener San Antonia Gregg Popovich je bil po tekmi vidno razočaran, na novinarski konferenci pa je športno čestital nasprotnikom za osvojeno lovoriko.

»Vsi člani Miamija, od predsednika Pata Rileyja do trenerja Erica Spoelstre in njegovih pomočnikov, si zaslužijo čestitke za opravljeno delo. Po drugi strani bi rad povedal, da imam zelo rad svoje igralce, ki jim je v tej sezoni uspelo nekaj neverjetnega. Pokazali so veliko psihične čvrstosti in dobrih iger, da so prišli do finala, zato ne bi mogel biti bolj ponosen na njih,« je poudaril Popovich.

 

Sedma tekma finala

Miami Heat - San Antonio Spurs 95:88 /4:3/