NBA: Miami že na pol poti

V tretji tekmi finala lige NBA je Miami dosegel novo zmago nad Oklahomo (91:85) in povedel z 2:1 v finalni seriji.

Objavljeno
18. junij 2012 09.57
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Miami - Le še dve zmagi ločita košarkarje Miamija od naslova v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Zvezdniki Vročice so namreč na tretji tekmi finala na domačem parketu z 91:85 premagali Oklahomo in v finalu povedli s skupnim izidom 2:1 v zmagah.

Miami je še sredi tretje četrtine zaostajal že za 10 točk, a so s superzvezdniško pomočjo LeBrona Jamesa in Dwyana Wada nagnili tehtnico v finalu v svojo korist. Pri Miamiju je James prispeval 29 točk in 14 skokov, Wade pa je dodal 25 točk, sedem skokov in sedem podaj, Chris Bosh pa 10 točk in 11 skokov.

Potem ko so lani v finalu morali priznati premoč Dallasu, so tokrat košarkarji Miamija odločeni, da finalno serijo končajo kot zmagovalci. »Vsi se še predobro spominjamo dogodkov iz lanskega finala. Bolečina poraza nas je spremljala vso leto, vsak dan smo razmišljali o zamujeni priložnosti in to nam v letošnji seriji pomaga,« je dejal Bosh.

Če so bili pred letom dni »prekratki« za sijajno predstavo Jamesa, se zdi, da je eden največjih zvezdnikov v NBA, na vrhuncu svoje igralske kariere. S trojko je svoje moštvo popeljal do vodstva pred zadnjo četrtino, nato pa prispeval še pet zaporednih točk, s katerimi se je Miami v zadnjih minutah ubranil še zadnjih napadov Oklahome za zmago.

»Trudim se čim bolje vzdrževati igro. Lani nisem prikazal dovolj, da bi nam uspel za preobrat, letos poskušam v ključnih trenutkih storiti vse za zmago naše ekipe,« je povedal James, ki je na prvih dveh finalnih tekmah prispeval 30 in 32 točk. »Odlično igra, je naš najpomembnejši igralec končnice. Ne vem, ali gleda na uro ali preprosto čuti, kdaj mora prikazati svojo najboljšo igro. In vedno mu uspe,« ga je pohvalil soigralec Udonis Haslem.

Najboljši pri Oklahomi je bil s 25 točkami Kevin Durant, ki pa je moral v ključnih trenutkih, ko se je zdelo, da ima Oklahoma tekmo že popolnoma pod nadzorom, na klop zaradi četrte osebne napake. »Imeli smo lepo prednost, a smo nato zgrešili dve pomembni trojki, Miami pa se je hitro pobral. To je za nas težak poraz. Tako pomembne trenutke je zelo zežko spremljati s klopi,« je povedal Durant.

»V četrti četrtini se je nabralo veliko preveč izgubljenih prostih metov in žog. Za nami je zelo napeta tekma končnice. Mislim, da smo zapravili priložnost za zmago. So zelo močno moštvo,« je bil nezadovoljen trener Oklahome Scott Brooks.

Četrta tekma finala bo v Miamiju v sredo zjutraj po slovenskem času.

Finale NBA, tretja tekma:

Miami Heat - Oklahoma City Thunder 91:85;

Miami vodi v zmagah z 2:1.