NBA: Vročica končnico odprla z zmago

Košarkarji Miamija so na prvi tekmi končnice NBA premagali Charlotte Bobcats. San Antonio do zmage nad Dallasom.

Objavljeno
21. april 2014 07.32
Posodobljeno
21. april 2014 07.32
NBA/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Miami - V prvem krogu končnice severnoameriške košarkarske lige so sinoči prvo tekmo odigrali tudi branilci naslova, košarkarji moštva Miami Heat. Z 99:88 so ugnali ekipo Charlotte Bobcats in povedli z 1:0 v zmagah.

Prva zvezdnika LeBron James in Dwyane Wade sta ob zmagi skupaj dosegla 50 točk, torej kar polovico. LeBron je zadel štiri trojke od skupno 11, ki jih je dosegla Vročica, tekmo pa končal s 27 točkami in devetimi skoki. Wade jih je dodal in še pet podaj. 

James je po tekmi priznal, da je še lovil ritem, trener Eric Spoelstra ga je namreč na zadnjih tekmah rednega dela spočil. »Zdi se mi, kot da nisem igral že celo večnost, zato na začetku nisem našel pravega ritma,« je dejal prvi zvezdnik. Miami je vpisal svojo 17. zaporedno zmago nad Charlottom in tako začel pohod proti tretjemu zaporedno šampionskemu prstanu. To je nazadnje uspelo moštvu Los Angeles Lakers v letih 2000, 2001 in 2002.

Napet boj v seriji na štiri zmage so napovedali košarkarji Washingtona, ki so v gosteh a 102:93 premagali Chicago Bulls. Brazilec Nene je dosegel 24 točk za čarovnike, Trevor Ariza jih je dodal 18, John Wall pa 16. Bike je pokopala slaba zadnja četrtina, ki so jo gostje dobili s 30:18.

Čarovniki so sicer začeli z vodstvom, a je Chicago v nadaljevanju ujel priključek, ob polčasu pa že vodil za šest točk. Joakim Noah ni našel prave rešitve za Neneja, sam pa končal tekmo s 13 točkami. »Seveda nismo zadovoljni. To je veliko razočaranje, izgubili smo pred domačo publiko. Toda obljubljamo, da bomo vrnili udarec,« je dejal po tekmi.

Na zahodu je San Antonijo z 90:85 premagal Dallas. Pri Spursih se je v tretji četrtini poškodoval Tim Duncan, a vseeno v zadnji še dal 10 točk. Tekmo je končal s 27 točkami, Tony Parker jih je dodal 21 skupaj s šestimi podajami. San Antonio je sicer v zadnji četrtini zaostajal za deset točk, a po nizu 14:0 mu je uspel preobrat in zmaga. Dallas je v zadnjih minutah povsem popustil, zapravil 12 zaporednih napadov in zadel le štiri točke v zadnjih sedmih minutah. Devin Harris je prispeval 19 točk, Dirk Nowitzki in Monta Ellis sta jih dosegla le po 11.

Napeto je bilo tudi na prvem srečanju Portlanda in Houstona. Tekma se je končala šele po podaljšku s 122:120 v korist Portlanda. LaMarcus Aldridge je dosegel 46 točk in 18 skokov, a imel v podaljšku že pet osebnih napak. Houston je tako prevzel pobudo in korakal proti zmagi, ko je vskočil Damian Lillard (31 točk) in dosegel pomembno trojko za vodstvo, nato pa zadel še dva prosta meta. James Harden 827 točk) je ob zvoku sirene za Houston zgrešil met za izenačenje.

NBA, končnica, 1. krog:

Vzhod:

Miami Heat - Charlotte Bobcats 99:88
(Miami vodi z 1:0 v zmagah)

Chicago Bulls - Washington Wizards 93:102
(Washington vodi z 1:0 v zmagah)

Zahod:

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 90:85
(San Antonio vodi z 1:0 v zmagah)

Houston Rockets - Portland Trail Blazers 120:122 podaljšek
(Portland vodi z 1:0 v zmagah)