Ne smejo politi, kar so namolzli

Košarkarji Krke danes v ligi ABA z Mego Leksom, Olimpija jutri z MZT.

Objavljeno
04. februar 2017 00.53
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Z dvema zaporednima zmagama so košarkarji Krke prepustili zadnje mesto v ligi ABA Zadru, toda v 21. kolu bodo skupaj z Unionom Olimpijo vnovič krojili razplet na dnu. Novomeščani bodo drevi gostili 12. Mego Leks, Ljubljančani pa jutri 13. MZT. Oba obiskovalca imata le zmago zaostanka za 11. Krko (7:13).

Olimpijini košarkarji bi lahko z izkupičkom devetih zmag in enajstih porazov precej bolj mirno pričakovali zadnjih šest kol, če jih ne bi mučil pogled na prehojeno pot. Komaj so nekoliko pozabili na pet porazov s pičlo točko razlike, že so razburili svoje privržence z nevsakdanjimi rezultati v zadnjih šestih regionalnih kolih. Premagali so Krko in Cibono v gosteh ter doma Partizan, izgubili pa z Mornarjem v Baru ter z Igokeo in Karpoš Sokoli v Stožicah. Poleg poškodbe Brandona Jeffersona jih lahko skrbi predvsem obramba, saj so proti makedonskim sokolom prejeli 97 točk, v sredo pa 92 proti Šenčurju GGD. Jutri jih za nameček čaka MZT, ki jih je v Skopju ugnal ob podobni kanonadi (97:96).

Trener Ljubljančanov Gašper Okorn pravi: »Po tekmi z Zlatorogom v DP smo padli v nekakšno brezno. Proti MZT se bomo poskusili izkopati, da bi se vrnili na pravo pot. Ne bo lahko, saj ima tekmec kakovosten nabor igralcev, njegova trenutna uvrstitev zavaja. Vsi vemo, da bi bila zmaga najboljše zdravilo za zadnji predstavi.«

Uspeha nad Cedevito in Zadrom sta v kombinaciji z nizom osmih zmag v DP močno popravila razpoloženje v košarkarskem Novem mestu. Toda napetost bo trajala toliko časa, dokler se domače moštvo ne bo otreslo nevarnosti izpada iz lige ABA. Ker Krko po dvoboju z Mego Leksom čakata zaporedni gostovanji pri MZT in Igokei, si danes skorajda ne sme privoščiti poraza. Nenazadnje je Srbe ugnala že na njihovem parketu s 96:95, lanskemu polfinalistu pa nasploh ne cvetijo rožice; v zadnjih desetih kolih je dosegel le dve zmagi. 

Strategu Dolenjcev Dejanu Mihevcu optimizem krepi razplet sredinega dvoboja s Tajfunom, v katerem so njegovi košarkarji prejeli le 37 točk, vendar ostaja previden: »Na treningih zelo dobro delamo, prav tako pa iz tekme v tekmo igramo bolje. Pri Mega Leksu ni potrebno izgubljati veliko besed, a za nas je pomembno, da se osredotočimo nase in na našo igro. Igrati moramo pametno, čvrsto in samozavestno, predvsem pa moramo pustiti srce na igrišču.«

Pari 21. kola lige ABA, danes: Krka – Mega Leks (17), Mornar – Cedevita (19), Karpoš Sokoli – FMP (21); nedelja: Igokea – Zadar (12), Partizan – Crvena zvezda (18), Union Olimpija – MZT (21); ponedeljek: Cibona – Budućnost (18).

Pari 17. kola lige Nova KBM, danes: Rogaška – Hopsi Polzela (19), Terme Olimia – Zlatorog (19); odigrano med tednom – LTH Castings : Helios Suns 54:85, Krka : Tajfun 67:37, Union Olimpija : Šenčur GGD 96:92; sinoči: Sixt Primorska – Portorož nočna tekma; zaostala tekma 12. kola, danes: Tajfun – Helios Suns (19).