Neboleč poraz Krke

Košarkarji Krke, ki so si že prej zagotovili najboljše izhodišče pred končnico lige Telemach, so redni del končali s porazom.

Objavljeno
28. april 2015 21.17
lvu/kosarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Laško - Košarkarji Krke, ki so si že pred tem zagotovili končno prvo mesto in s tem najboljše izhodišče pred izločilnimi boji, so ligo Telemach za prvaka zapečatili z drugim porazom. Po Unionu Olimpiji jih je pred domačimi navijači s 64:58 (47:41, 30:23, 17:14) na kolena spravil Zlatorog, ki bo zadržal tretje mesto pred končnico, če Rogaška jutri na gostovanju ne odpravi Grosbasketa. Novomeščani se bodo v četrtfinalu pomerili bodisi s Heliosom bodisi s Portorožem, ki mora za skok na sedmo mesto jutri ugnati domžalska Sonca za vsaj pet točk. Četrtfinalni obračuni na dve zmagi se začenjajo prihodnji torek.

Zlatorog si je z zmago zagotovil najmanj četrto mesto in s tem prednost domačega parketa v izločilnih bojih, pot do današnjega uspeha pa jim je olajšal trener Krke Aleksandar Džikić, ki v ekipo ni uvrstil Alexisa Wangmeneja, Malcolma Armsteada in Jasmina Hukića, medtem ko sta Chris Booker in Mirko Mulalić igrala zgolj za vzorec. Gostitelji so vodili domala ves dvoboj, sredi zadnje četrtine pa so Novomeščani vrnili udarec in dvakrat pobegnili za točko. A Laščani so s petimi zaporednimi točkami stvari postavili na svoje mesto, vseeno pa je tekmec še enkrat zagrozil - pri zaostanku 58:60 je Nebojša Joksimović ukradel žogo, Bojan Krivec je imel prosto pot do koša, a se je raje odločil za podajo izza hrbta, ki pa se mu je ponesrečila. Krko sta potopila Sašo Zagorac in Bojan Jovanovič, ki sta v zadnje četrt minute zadela po dva prosta meta.

Zlatorog je Dolenjce krepko preskakal (42:29), še posebej je v tem pogledu blestel Zagorac z neverjetnimi 18 skoki, k čemur je za dvojnega dvojčka pristavil še 13 točk. Še učinkovitejši je bil Igor Tratnik z 20 točkami (met za dve 8:11). Med branilci naslova je edini dvomestno število točk, 14, vpisal Miralem Halilović, ki je vpisal še devet skokov. Preostali dve tekmi lige za prvaka (Union Olimpija - Tajfun ob 19. uri in Grosbasket - Rogaška dve uri pozneje) bosta na sporedu jutri.

»Naša zmaga je zaslužena. Krka je resda spočila glavne igralce, a navsezadnje je zmaga tisto, kar šteje. Najprej se moramo oddahniti, nato pa nas čakajo priprave na četrtfinale,« je poudaril domači trener Predrag Milović, njegov kolega na klopi Krke Aleksandar Džikić pa: »Osredotočeni smo izključno na končnico. Igrali smo tekmovalno, čeravno so priložnost dobili tudi mlajši fantje. Erjon Kastrati se je vrnil po dveh mesecih in si poškodoval gleženj, a bo za končnico nared.«

Zlatorog : Krka 64:58 (47:41, 30:23, 17:14)

Dvorana Tri lilije, gledalcev 350, sodniki Majkič (Hrastnik), Krejić (Kranj), Španič (Postojna).

Zlatorog: Tratnik 20 (4:6), Jovanovič 10 (5:6), M. Lapornik 12 (1:2), Marasović 4, Ponjavić 3 (1:2), Zagorac 13 (4:4), Vašl 2.

Krka: Krivec 5, Kastrati 8, Rojc 1 (1:2), Mulalić 4, Joksimović 6, Booker 5, Polutak 5 (1:2), Zatežič 5, Ritlop 2, L. Lapornik 3 (1:2), Halilović 14 (4:4).

Trojke: Zlatorog 3:17 (Jovanovič, M. Lapornik, Zagorac), Krka 5:20 (Kastrati 2, Krivec, Booker, Zatežič).

Prosti meti: Zlatorog 15:20, Krka 7:10.

Osebne napake: Zlatorog 15, Krka 25.

Pet osebnih: Halilović (40.).