Nedelja prinaša najtrša oreha

Košarkarji  Krke jutri v ligi ABA na gostovanju pri Crveni zvezdi, Union Olimpija s Partizanom.

Objavljeno
14. januar 2017 00.36
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Po devetih zaporednih porazih v ligi ABA si košarkarji Krke ne bi mogli izbrati bolj neugodnega tekmeca, kot jim ga je namenilo 18. kolo. Jutri bodo gostovali pri vodilni Crveni zvezdi, ki je doma prekosila tudi evroligaše Barcelono, EA7 Milan, Maccabi, Real, CSKA in Fenerbahče. Le za odtenek lažje bo Olimpiji, saj bo v Tivoliju pričakala Partizan.

Pred tremi meseci kakovostna premoč najboljših srbskih moštev ni bila tako očitna. Crvena zvezda je zmagala v Novem mestu s 67:57, kar je njen najskromnejši strelski iztržek v regionalni sezoni, Partizan pa je šele po podaljšku ugnal Ljubljančane s 86:85 in jim zadal enega od petih porazov s pičlo točko razlike. Toda beograjski zasedbi sta v 17 kolih zbrali 31 zmag ob le treh porazih in sta prepričljivo v ospredju, razmerje slovenskih klubov pa je 12:22, kar jima zadošča za 7. in 13. mesto.

Za nameček prav nič ne kaže, da bi se lahko vidneje povzpela proti vrhu. Olimpija zaostaja za četrtim mestom, ki še vodi v polfinale končnice, za pet zmag, Krka pa ima le zmago naskoka pred zadnjeuvrščenim MZT. Očitno je tudi, da je marsikatero moštvo s spodnje polovice razpredelnice – predvsem Mornar in FMP – zelo resno vzelo drugi »polčas« regionalnega prvenstva. Razumljivo, na vse kriplje se želijo ogniti nevarnemu območju, predvsem pa zadnjemu mestu, saj pomeni neposredni izpad.

Precej višje bi lahko bila kljub smoli tudi Olimpija, toda po obetavnem decembrskem nizu sta jo presekala poraza proti Igokei in Mornarju. Trener Gašper Okorn zato pričakuje vrnitev v stare tirnice, morda že proti četi Aleksandra Džikića: »Partizan je pozitivno presenečenje lige, saj je doslej dobil vse tekme, ki jih je moral. Igra čvrsto v obrambi, tradicionalno dober je tudi pri skoku in ima dobro vodeno ekipo. Zato bomo morali odigrati eno najboljših tekem v sezoni, če želimo do točk v Tivoliju.«

Košarkarji Sixta Primorske ambiciozno pričakujejo finiš uvodnega dela DP, saj se želijo uvrstiti med šesterico, ki bo nadaljevala sezono v ligi za prvaka. Po osmih zmagah v 13 kolih so se okrepili s slovenskim reprezentantom na EP 2005 in 2007, 34-letnim Aleksandrom Ćapinom, ki je bil leta 2013 izbran za MVP lige ABA v dresu Radničkega, nazadnje pa je branil barve grškega Koroivosa. »Pogovoril sem se z direktorjem kluba Walterjem Jeklinom in poznam trenerja Aleksandra Sekulića ter menim, da je prihod v Koper lep športni izziv. Gre za zdravo okolje, ki ima dosegljive cilje in jih želi vsako sezono nadgraditi,« ocenjuje Ćapin.

Pari 18. kola lige ABA, danes: Budućnost – Igokea (17), Karpoš Sokoli – Cibona (21); nedelja, 15. t. m.: Cedevita – Mega Leks (12), Crvena zvezda – Krka (17), Union Olimpija – Partizan (19), FMP – Mornar (21); odigrano sinoči – MZT : Zadar večerna tekma.

14. kolo lige Nova KBM, danes: Helios Suns – Šenčur GGD (19), Terme Olimia – Hopsi Polzela (19), Rogaška – Sixt Primorska (19); odigrano v sredo – Portorož : Union Olimpija 65:93; včeraj – Krka : LTH Castings 110:56 (72:49, 48:34, 24:15 – Kastrati 24, Ritlop in Kužnik po 17, Dimec 14; Stopar 10, Čučović 9), Tajfun : Zlatorog 77:75 (57:52, 42:41, 24:15 – Fifolt 19, Vujasinović 18. Miković 16, Sarajlija 14; Ledl 19, Tratnik in Barič po 14). B. E.