Neskončno zaupa Rileyju in Arisonu

Košarkar  Goran Dragić se mirno odziva na govorice o prestopu in uživa v Miamiju.

Objavljeno
24. januar 2017 00.55
Miami Heat guard Goran Dragic (7) drives around Milwaukee Bucks guard Matthew Dellavedova during the first half of an NBA basketball game, Saturday, Jan. 21, 2017, in Miami. (AP Photo/Wilfredo Lee)
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Še mesec dni časa je ostalo za prestope v ligi NBA, do 23. februarja pa lahko traja tudi negotovost Gorana Dragića. Bodo vodilni možje Miamija zaokrožili pomladitev moštva ter prodali svojega najboljšega strelca in podajalca? Slovenski ljubitelji košarke so na trnih, zato pa se 30-letni Ljubljančan presenetljivo mirno odziva na govorice in se osredotoča na igro.

»Najraje bi ostal v Miamiju, tukaj se počutim zares dobro. Mesto je izjemno, navijači so čudoviti, organizacija kluba bržkone najboljša v ligi NBA, rad imam tudi vse soigralce. Če sem iskren, se z družino počutimo še bolje, kot smo se v Phoenixu. Tukaj imam jasne misli: želim postati čim boljši košarkar in soigralec,« Dragića kar razganja od pohval. Hkrati pa se zaveda, da so zadnji dnevi prestopnega obdobja kar pogosto krojili njegovo športno pot: 24. februarja 2011 ga je Phoenix odstopil Houstonu, pri katerem je igral poldrugo sezono, po vrnitvi v Arizono so ga Sonca 19. februarja 2015 prepustila Miamiju.

Na Vročico ga vežejo še tri in pol sezone od petletne pogodbe, ki mu bo skupaj navrgla 85 milijonov dolarjev, vprašanje pa je, če bo leto 2020 dočakal na Floridi ali kje drugje. Pravila v ligi NBA so pač sila preprosta: košarkarji so plačani kot faraoni, vendar morajo vedno imeti pripravljen kovček, saj klubi domala brez omejitev razpolagajo z njihovimi karierami. In za najboljše se povpraševanje zlepa ne poleže, kar velja tudi za Gorana Dragića. Med vsemi organizatorji igre v elitni ameriški ligi je trenutno 10. strelec (povp. 19,6 točke), 9. podajalec (6,3), 4. po izkoristku metov iz igre (46,8 %) in 4. pri metih za tri točke (41,4 %), pri čemer kaže upoštevati, da sta najučinkovitejša strelca prvenstva prav dirigenta. Neustavljivi Russell Westbrook iz Oklahoma Cityja dosega 30,6 točke, komaj 175 cm visoki Isaiah Thomas (Boston), nekdanji Dragićev soigralec v Phoenixu, pa 29 točk na tekmo.

»Rezultati našega moštva morda niso vrhunski, toda kot košarkar se počutim zares imenitno. Obogatil sem svojo igro, ki ima zdaj tri jasne dimenzije, kar mi bistveno lajša delo – prodore, mete za tri točke in poskuse s srednje razdalje. Pri slednjih sem dolgo vztrajal pri koraku nazaj ali vstran, zdaj ne več. Pri odskoku in metu lovim optimalni ritem in trenutek. Z leti moraš pač vedno bolj izpiliti igralni slog, da lahko preživiš med vsemi mladimi izzivalci,« pojasnjuje Dragić in med razloge za svojo drugo najboljšo sezono pod ameriškimi obroči po 2013/14 uvršča tudi priprave in tekme s slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo. Zato lahko pričakujemo, da se bo poleti z veseljem odzval vabilu selektorja Igorja Kokoškova in nadomestil izgubljeno, ker je izpustil eurobasket 2015.

Ob tem si seveda obeta, da bodo prišli tudi boljši časi za Miami. Kot pravi, neizmerno zaupa predsedniku kluba Patu Rileyju, glavnemu menedžerju Andyju Elisburgu in lastniku Mickyju Arisonu, prvemu možu podjetja Carnival Corporation, ki ima največjo floto turističnih križark na svetu, sam pa je s 7,8 milijarde dolarjev premoženja 61. na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov. »Micky je prevzel Vročico leta 1995, skupaj pa so jo pripeljali do treh naslovov prvaka lige NBA. Zato sem prepričan, da bodo še enkrat vrhunsko opravili svoje delo. Zelo dober odnos imam tudi z Erikom Spoelstro. Prvič imam trenerja, s katerim si izmenjujem mnenja kar prek SMS. On mi piše, kaj je videl s klopi, jaz odgovarjam, kako sem stvari doživel na parketu. Le tako lahko odpravljamo napake,« je prepričan kapetan slovenske reprezentance. B. E.