Nespametno začeli, a zadovoljni tudi s porazom

Pirova zmaga Zenita, 3. mestu v skupini D evropskega pokala bliže Union Olimpija.

Objavljeno
11. december 2014 01.11
Dino Murić in Đorđe Gagić,Ljubljana Slovenija 09.03.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Sankt Peterburg – »Dajmo, lahko zmagamo,« so se včeraj spodbujali Olimpijini košarkarji, čeprav so zadnjič vodili v 5. minuti. Ni jim uspelo, a so izgubili z manjšo razliko, kot so Zenit ugnali v Stožicah (89:84), in ostali bliže 3. mestu v skupini D evropskega pokala. Če bodo doma ugnali VEF Rigo, Zenitu ne bo pomagal niti uspeh nad Himkijem v Moskvi.

Predzadnje kolo uvodnega kola tekmovanja sta moštvi pričakali podobno oslabljeni (domači brez krila Dmitrija Kulagina in krilnega centra Jevgenija Valjeva, gostje brez Sasuja Salina in Hrista Nikolova), prav tako pa sta izkoristili le del segmentov, ki jih ponuja košarka. Zenit je denimo prišel do četrtega uspeha na domačem parketu, čeprav do 26. minute ni zadel niti ene trojke (na koncu tri), njegovi tuji aduti, predvsem do včeraj četrti strelec evropskega pokala Walter Hodge, pa se krepko zaostali za svojim povprečjem. Tudi Ljubljančani so imeli svoje dolžnike, drago pa so jih stali tudi 13 zgrešenih prostih metov od 26 in tehnično-taktični spodrsljaji v prvem polčasu. Ker očitno niso opazili, da Zenit vztraja zgolj pri globinski igri, so zaradi preširoke in premehke obrambe prejeli 45 točk ter izgubili skok z 12:17. V drugih 20 minutah so zgostili vrste in prejeli 30 točk, skok pa dobili kar z 29:13.

Predvsem svoji naivnosti se lahko slovenski podprvaki zahvalijo, da so po vodstvu s 7:4 zaostali s 7:14 in v 9. minuti s 15:24. Igrali so, kot da jim nasproti stojijo vrhunski ostrostrelci, ne pa Zenit, ki je med 36 udeleženci evropskega pokala na predzadnjem mestu po številu doseženih trojk. Zato pa je včeraj spretno izkoristil darilo ter s prodori, vtekanji in nasprotnimi napadi zlahka polnil obroč iz neposredne bližine, v 15. minuti vodil že z 38:26 in do glavnega premora izkoristil kar 76 odstotkov metov za dve točki (19:25). Prednjačil je odlični atlet D. J. Stephens, za katerega se je v nadaljevanju, ko so mu Ljubljančani dopuščali neovirane mete s srednje in večje razdalje, izkazalo, da ima »leseno« roko.

V Olimpijinem moštvu je do tedaj izstopal Alen Omić z 12 točkami in 6 skoki, Marko Marinović pa je glede na svoje organizatorske naloge in pičel iztržek preveč vztrajal pri težkih metih. Drugi so bili celo preveč zadržani, obetavno je začel le še Dino Murić in stopil v ospredje v drugem polčasu. S skupno 15 točkami (ob odličnem izkoristku 5:8 za dve točki) je prevzel strelski primat v stožiških vrstah in nadomestil Omićevo sušno nadaljevanje, za nameček pa spodbudil soigralce, da so se v 26. minuti približali na 46:49. Prve Zenitove trojke sicer niso prišle pravi čas, toda Union Olimpija se je po zaostanku s 57:67 vnovič vrnila v igro s koši Marinovića, Blaža Mahkovica in Paola Marinellija. Halil Kanacević je 22 sekund pred koncem znižal na 72:74, v taktični končnici pa gostje niso mogli do zmage, a so pametno iztržili minimalni poraz.

»Naša prva želja je bila zmaga, rezervna pa, da ne bi izgubili za več kot pet točk. Rad bi čestital igralcem za dobro predstavo v drugem polčasu. V prvem nismo igrali tako, kot smo se dogovorili, zlasti ne v obrambi,« je bil z razpletom zadovoljen Aleš Pipan.